Annonce:
Annonce:

Støjberg-indsamling kan ende i politianmeldelse

Indsamlingsnævnet kalder Nye Borgerliges indsamling ulovlig. Pressechefen for Nye Borgerlige, Lars Kaaber, afviser, at det skulle være tilfældet

Pernille Vermund har sat indsamlingen i gang for at støtte Inger Støjberg i sagen om den ulovlige instruks. Her opsummerer Brian Weichardt, hvor lidt vi egentlig har fået at vide indtil nu. Video/Redigering: Tariq Mikkel Khan/Emma Svendsen.
Annonce:
Følg Politik

'Vores støtte går til en venstrepolitiker, som fortjener opbakning fra alle danskere, der sætter Danmark først – uanset partifarve, sådan lyder beskrivelsen i indsamlingen, som Nye Borgerlige har startet for at støtte Inger Støjberg i sagen om den ulovlige instruks.

Men der er delte meninger om, hvorvidt Nye Borgerliges Støjberg-indsamling er lovlig.

Nye Borgerlige erklærer i sin kampagne, at 'sagen mod Inger er politisk og sat i værk af venstrefløjen og Radikale Venstre for at svække kampen for danske værdier'.

Men i sin iver efter at få det budskabet udbredt, har partiet overtrådt indsamlingsloven.

Sådan lyder vurderingen fra Indsamlingsnævnet, viser dokumenter hos nævnet, som Politiken har fået aktindsigt i.

Nye Borgerlige formand, Pernille Vermund, og næstformand for Venstre, Inger Støjberg. Foto: Stine Bidstrup
Nye Borgerlige formand, Pernille Vermund, og næstformand for Venstre, Inger Støjberg. Foto: Stine Bidstrup

Nye Borgerlige har ikke søgt - og dermed ikke fået - tilladelse til at samle ind for Indsamlingsnævnet.

Annonce:

- Nu har vi givet dem en frist om at søge en tilladelse. Sker det ikke, så vil det i sidste ende resultere i en politianmeldelse, oplyser Indsamlingsnævnets formand, Christian Lundblad til Politiken.

Alt imens fortsætter pengene med at trille ind på kontoen. En indsamling, der har rundet mere end 300.000 kroner.

Støjberg-indsamling runder 300.000 kroner

Nye Borgerlige afviser
Nye Borgerlige bekræfter overfor Ekstra Bladet, at de har modtaget et brev fra Indsamlingsnævnet.

- Jeg har talt med dem i telefonen og fortalt dem, at vi ikke er enige i deres vurdering. Så har vi bedt dem om at fremsende dokumentation og argumentation for at deres vurdering skulle være bedre end vores, og det har vi ikke fået endnu, og det venter vi på, siger Lars Kaaber til Ekstra Bladet.

Pressechef for Nye Borgerlige, Lars Kaaber, kalder det ikke en indsamling til Inger Støjberg, men en indsamling til Nye Borgerlige, hvilket ifølge pressechefen fremgår tydeligt.

Annonce:

- Det er vores vurdering, at den indsamling vi har lavet, den er til støtte for vores politiske arbejde. Og derfor er den ikke omfattet af kravet i Indsamlingsnævnet, siger Lars Kaaber.

Rettede sig ikke ind
Af indsamlingsloven fremgår det, at man skal have tilladelse fra Indsamlingsnævnet, hvorefter myndigheden fører tilsyn med, at en indsamling går efter bogen.

Ifølge Politiken modtog Nye Borgerlige et brev fra Indsamlingsnævnet 29. maj, hvor det blev påpeget, at nævnet var blevet opmærksom på partiets indsamling til fordel for Støjberg og tilføjede: 

'Efter Indsamlingslovens § 3, stk. 1, kan en indsamling først iværksættes, når Indsamlingsnævnet har givet tilladelse.'

Samtidig blev partiet gjort opmærksom på, at en overtrædelse af reglerne kan straffes med bøde, mens Indsamlingsnævnet ligeledes bad partiet om at sende en ansøgning 'hurtigst muligt'.

Annonce:

Men det fik ikke Nye Borgerlige til at rette sig ind, fordi de mener, at partiets indsamling hører ind under en undtagelse i loven, der siger, at indsamlinger til fordel for politiske partier ikke kræver godkendelse fra myndighederne. 

Indsamlingsnævnet afviser dog Lars Kaabers forklaring med, at pengene, der kommer ind, ikke går til Nye Borgerlige, men i stedet går til betaling for annoncer med støtte til Inger Støjberg.

- Det er på denne baggrund nævnets vurdering, at der ikke er tale om en indsamling til fordel for partiet Nye Borgerlige. Eftersom der ikke er tale om en indsamling til fordel for partiet eller til fordel for en opstillingsberettiget kandidats valgkampagne, er indsamlingen ikke undtaget fra kravet om tilladelse i indsamlingslovens paragraf 3, stk. 1., konkluderer Indsamlingsnævnet ifølge Politikens aktindsigt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: