Støjberg lægger sig fladt ned: Nu skal udviste udlændinge findes

De danske myndigheder skal nu ud og finde syv syge afviste udlændinge, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender, at flere sager skal behandles igen

Inger Støjberg skal nu ud og lede efter syv afviste ansøgere, der ikke har fået humanitær opholdstilladelse. Foto: Jens Dresling
Inger Støjberg skal nu ud og lede efter syv afviste ansøgere, der ikke har fået humanitær opholdstilladelse. Foto: Jens Dresling

Nu skal de danske myndigheder på jagt efter syv afviste udlændinge.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender nu i et svar til Folketinget, at hendes ministerium har været for længe om at rette ind efter en dom fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

Først i lørdags rettede Udlændinge- og Integrationsministeriet ind i sagen om humanitært ophold.

I alt har Støjbergs ministerium nu fundet frem til i alt 11 sager, hvor der er sket fejl i behandlingen. I syv af de sager er personerne allerede blevet sendt ud af Danmark.

'I syv af sagerne er ansøger udrejst eller udsendt. Ministeriet vil nu prøve at finde disse personer med henblik på at se på deres sag igen. I en af de syv sager er det allerede nu vurderingen, at sagen er omfattet af den ændrede praksis', skriver Inger Støjberg til Folketinget.

Norge og Sverige rettede ind
Dermed erkender ministeren, at  Danmark også burde have ændret praksis efter der kom en ny dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, den såkaldte Paposhvili-dom .

Her blev det afgjort, at alle EU lande skal undersøge, hvilke vilkår en udvist person med sygdom har i hjemlandet. Her skal myndighederne tage det med i vurderingen, når de udviser folk.

Både Sverige og Norge var væsentlig hurtige til at ændre på reglerne end Danmark. Allerede inden for tre måneder havde begge lande ændret i deres praksis på området.

Støjberg reagerede ikke
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har siddet på hænderne i lidt længere tid.

Her har det taget mere end år, før man har forholdt sig til dommen, som det kun tog Sverige og Norge tre måneder at forholde sig til.

6 Januar oplyste Udlændinge- og integrationsministeriet, at udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme sættes på pause i fire uger.

Nu vil jeg forklare mig
Forud for samrådet erkendte Inger Støjberg, at hendes ministerium havde reageret for langsomt.

- Ja, det er der jo ingen tvivl om, og det vil jeg selvfølgelig også forklare for udvalget, lød det fra Inger Støjberg på vej ind til samrådet.

Inger Støjberg afviser på samrådet, at hun personligt er blevet orienteret om problematikken af embedsmænd i sit ministerium.

Derudover oplyser hun, at sager om humanitært ophold i fremtiden bliver behandlet i en nyoprettet enhed i Udlændinge- og Integrationsministeriet med en ny leder for at undgå fejl.

- Jeg har nu på baggrund af sagerne drøftet med departementchefen, hvad vi skal gøre for, at det ikke gentager sig.

-  Vi har helt overordnet og uafhængigt af den her sag pr. 1 november 2017 opdelt udlændingeområdet i to afdelinger. For at sikre en bedre ledelsesmæssig kapacitet. Sager om humanitært ophold vil fremover blive udskildt fra det nuværende fagkontor.

Hun forklarer videre, at der bliver oprettet en selvstændig enhed, som skal administrere disse sager.

Opdateres...

Støjbergs ulovlige udvisninger

Torsdag klokken 12 skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd forklare sig i sagen om udvisning af syge asylansøgere.

Det er Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF, der har kaldt ministeren i samråd.

Få her et overblik over sagen, hvor Støjberg beskyldes for at misinformere Folketinget og ignorere en vigtig dom.

* 13. december 2016

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afsiger den såkaldte Paposhvili-dom. Her får en alvorligt syg georgisk mand medhold i, at Belgien ikke kunne udvise ham.

Dommen sår fast, at det ikke er nok, at der er "generel" adgang til nødvendig lægebehandling og medicin i det land, man udvises til. Adgangen skal være "reel".

Ifølge en række eksperter forpligter dommen Danmark til i hver konkrete sag at undersøge, om den enkelte har penge til medicinen og bor i nærheden af den.

Men Danmark ændrer ikke praksis efter dommen. Den danske praksis har siden 2010 været, at man alene har set se på, om medicinen generelt findes i hjemlandet.

* 5. januar 2017

I et notat fra Udlændingestyrelsen under Udlændinge- og Integrationsministeriet fremhæver styrelsen sammen med Flygtningenævnet hovedpointerne i Paposhvili-dommen.

* 2. februar 2017

Myndighederne i Norge udsender et notat om betydningen for den norske praksis, og i marts offentliggør også Sverige en ændring af retstilstanden på området efter dommen.

* 3. marts 2017

Udlændinge- og Integrationsministeriet bliver af en specialkonsulent i Justitsministeriet gjort opmærksom på dommen.

* 6. april 2017

I et fortroligt svar til Folketinget skriver Støjberg, at udsendelsen af en hjertesyg afghansk mand er i overensstemmelse med de internationale konventioner. Hun nævner ikke Paposhvili-dommen.

Afvisningen af at forlænge hans humanitære opholdstilladelse begrundes med, at hans livsvigtige hjertemedicin kan fås i Afghanistan. Men det har ifølge Radio24syv vist sig ikke at passe.

* 24. april 2017

Organisationen Refugees Welcome gør Udlændinge- og Integrationsministeriet opmærksom på Paposhvili-dommen.

Mindst tre gange mere i løbet af 2017 advarer advokater og organisationer ifølge Radio24syv ministeriet om, at Danmark risikerer at udvise syge udlændinge i strid med dommen.

* 25. april 2017

Specialkonsulenten fra Justitsministeriet skriver igen til Udlændinge- og Integrationsministeriet - denne gang med en henvisning til en artikel, hvor eksperter skriver, at dommen bør føre til en lempelse af Danmarks praksis.

I svaret lyder det, at ministeriet er "lagt fuldstændig fladt ned" og har "ikke haft tid til at kigge på den endnu".

* 7. december 2017

I Radio24syv mistænker flere eksperter og politikere Udlændinge- og Integrationsministeriet for bevidst at handle i strid med dommen.

* 19. december 2017:

En alvorligt syg kvinde fra Armenien klager til Folketingets Ombudsmand over Udlændinge- og Integrationsministeriets sagsbehandling, efter at hun i oktober fik afslag på humanitær opholdstilladelse.

* 6. januar 2018

Udlændinge- og Integrationsministeriet meddeler, at udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme sættes på pause i fire uger.

Ministeriet hæfter sig ved, at dommen fastslår, at landenes myndigheder har "en udvidet undersøgelsespligt". Derfor er der "behov for at justere den hidtidige praksis".

Frem til begyndelsen af november 2017 var der givet 88 afslag på humanitært ophold, viser en opgørelse, som Radio24syv har fået.

Kilder: Radio24syv, Altinget, Information og Ritzau.