Støjberg til EU-Kommissionen: Grænsekontrol virker

I et brev til EU-Kommissionen fastslår Inger Støjberg, at grænsekontrollen virker. Færre søger asyl i Danmark

- Den danske grænsekontrol ser generelt ud til at have reduceret antallet af personer, der kommer ind i landet. Og siden grænsekontrollen blev introduceret, er antallet af asylansøgere faldet.

Sådan lyder det i et brev fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til EU-Kommissionen.

Dermed stiller den danske minister sig fuldt ud bag den midlertidige grænsekontrol. En foranstaltning, som EU-Kommissionen ellers ser med skepsis på.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, har tidligere fastslået, at den danske grænsekontrol skal slutte igen hurtigst muligt - og gerne inden for få uger.

Men brevet fra Inger Støjberg til kommissionen kunne tyde på, at Danmark igen vil vælge at forlænge den midlertidige grænsekontrol, når den udløber 3. februar.

I hvert fald fastslår den danske minister, at grænsekontrollen holder sig inden for, hvad der er "strengt nødvendigt i den nuværende situation":

- Grænsekontrollen bedømmes til at have en præventiv effekt og tallene giver grund til at tro, at færre mennesker har lyst til at rejse igennem Danmark (på vejen til Sverige, red.).

- I den henseende har grænsekontrollen resulteret i, at den offentlige orden og sikkerhed er blev opretholdt i Danmark, skriver Inger Støjberg i brevet.

Her fastslår udlændinge- og integrationsministeren samtidig, at antallet af asylansøgere er historisk højt i Europa og ifølge det europæiske grænseagentur Frontex vil presset på Europas eksterne grænser fortsætte.

I lyset af Sveriges beslutning om at indfører id-kontrol har den danske regering fundet det nødvendigt også at kontrollere den danske grænse til Tyskland for at undgå at store grupper af illegale indvandrere strander i Danmark.

Ifølge brevet er omkring 91.800 migranter og flygtninge kommet ind i Danmark i 2015. Af dem har omkring 21.300 søgt at asyl i Danmark, mens myndighederne tror, at resten er rejst videre til Sverige og de øvrige nordiske lande.

Siden grænsekontrollen er blevet indført er omkring 55.000 personer blevet standset af myndighederne ved grænsen. Ud af dem er 303 personer blevet nægtet indrejse, mens 47 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.

Ifølge brevet har de danske myndigheder siden indførelsen af grænsekontrol ud over færre asylansøgere generelt også registret et fald i antallet af uledsagede mindreårige, som især før jul i stort talt søgte mod Sverige.

Professor Marlene Wind fra Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet sagde tirsdag, at EU måske vil vælge at sætte Schengen-reglerne ud af kraft i to år.

Dermed kan landene lave grænsekontrol, mens EU arbejder på at styrke de gennemhullede ydre grænser.

17 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere