Støjbergs forsvar krakelerer: 'Med sikkerhed løgn'

Oppositionen er forargede over Støjberg, efter at Information har fundet nye oplysninger i sag om asylpar

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var i samråd om beslutningen om undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. Foto: /ritzau/ Mads Nissen
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var i samråd om beslutningen om undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. Foto: /ritzau/ Mads Nissen

En af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) mest citerede forklaringer i sagen om adskillelse af mindreårige samlevende asylpar viser sig, ifølge dagbladet Information, at være forkert.

Gentagne gange har Inger Støjberg - på Facebook og på et samråd i Folketinget 1. juni - fremhævet, at fire piger blev 'reddet' fra at bo sammen med deres mand på grund af hendes instruks fra februar 2016.

Den gik på at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ældre samlevere.

- Vi har reddet fire piger her fra at bo sammen med en mand, de ikke ønsker at bo sammen med, og det er jeg ganske godt tilfreds med, sagde Inger Støjberg på samrådet.

Støjberg: Jeg kunne have svaret Folketinget mere præcist

Men ifølge Information kan det nu dokumenteres, at påstanden om, at Inger Støjberg skulle have 'reddet' de fire piger, er forkert.

Inger Støjberg har oplyst, at hun havde oplysningerne om de fire piger fra ombudsmandens redegørelse. Derudover ønskede ministeren eller ministeriet ikke at gå i detaljer.

Information har fået aktindsigt i et skema, som kontoret for familiesammenføring i Inger Støjbergs ministerium i november 2016 sendte til Ombudsmanden som bilag til en udtalelse, efter at Ombudsmanden for anden gang var gået ind i sagen.

Skemaet gengiver i detaljer, men anonymiseret, sagsbehandlingen af i alt 34 par, som Ombudsmanden har ønsket oplysninger om.

Lektor i forvaltningsret: Støjberg har en svag sag

Skemaet indeholder ifølge Information således også oplysninger om de fire kvinder, der ikke ønskede at bo sammen med deres mænd.

Her fremgår det, at den ene af de fire ikke blev adskilt fra sin mand, før hun selv bad om det.

Den anden blev adskilt før Inger Støjbergs instruks. Og den tredje var først registreret som søster og ikke som ægtefælle, men blev heller ikke adskilt, før hun selv gjorde opmærksom på, at hun ønskede det.

Tilbage er den fjerde, som muligvis kan være blevet "reddet" af ministerens instruks, skriver Information.

De nye oplysninger får oppositionen til at fare i flint, står der i avisen.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen kalder Inger Støjbergs historie 'løgn', hvilket går igen hos Socialdemokratiet.

- Inger Støjberg har sagt i sin grundlovstale, at det var på grund af hendes instruks, at de fire piger nu lever i frihed. Det er med sikkerhed løgn, kan vi nu se, siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye til Information.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen undrer sig over, hvordan ministeren kan 'tale direkte imod den viden, hendes eget ministerium ligger inde med'.

Statsministeriet trækkes ind i sag om Støjbergs ulovlige instruks

Også Josephine Fock fra Alternativet er forarget:

- Nu kan vi se sort på hvidt, at det er højst er én pige, hendes instruks har haft konsekvenser for. Og det er kun, hvis man tolker venligt over for ministeren, siger hun blandt andet til Information.

Inger Støjbergs ministerium afviser kritikken.

- Der er tale om komplekse sager, hvor omstændighederne hver især er unikke. 

- Hvordan Information vælger at fortolke oplysningerne, må avisen selv stå til ansvar for, står der i en mail fra ministeriet, der henviser til Ombudsmandens redegørelse, skriver avisen.

V-profiler angriber Støjberg: Hun har brudt loven

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time

SCORER

JACKPOT