Annonce:
Annonce:

Støtteparti kræver svar: - På randen af kollaps

Enhedslisten har indkaldt statsministeren i en hasteforespørgsel på onsdag, fordi 'sundhedsvæsen balancerer på randen af kollaps'

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal udspørges om pres på  sundhedsvæsenets af Enhedslisten i folketingssalen. Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix.
Statsminister Mette Frederiksen (S) skal udspørges om pres på sundhedsvæsenets af Enhedslisten i folketingssalen. Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix.
Annonce:
Følg Politik

Statsminister Mette Frederiksen (S) tvinges nu ud af buske for at se på 'krisen' i sundhedsvæsnet og en stor pose penge til de ansatte.

Regeringens støtteparti Enhedslisten har indkaldt statsministeren til en såkaldt hasteforespørgsel onsdag, hvor Mette Frederiksen skal redegøre for, hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved det pressede sundhedsvæsen.

- Vi har et sundhedsvæsen der balancerer på randen af kollaps. Samtlige faggrupper knokler en vis legemsdel ud af bukserne og bliver mødt af appeller og honninghjerter, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det afslører en regering der ikke aner hvor dybt det her stikker. Krisen kan ikke længere ignoreres, og vi må have statsministeren i tale nu, siger han.

Derfor er personalet presset

Landets sygehuse er pressede. Der er for få sygeplejersker, personalet er udmattet og overarbejde skal afvikles.

Et notat fra Sundhedsstyrelsen 5. november viser, hvor underdrejet sundhedsvæsnet er og hvorfor:

- Generelt har alle kliniske personalegrupper på sygehusene været udsat for et ekstraordinært højt arbejdspres siden epidemiens start, som har ført til en udtrætning.

- Forud for COVID-19 var en del vakancer og mangel på specialuddannede sygeplejersker på operations-, anæstesi- og intensivsygeplejersker på mange sygehuse, og denne mangel er betydeligt forværret siden sommer.

- Disse forhold har betydet, at der er en faldende robusthed i sygehusvæsenet som udtrykt ved f.eks. antallet af disponible senge, operationslejer og intensivpladser på sygehusene

- Samt at pukkelafviklingen mange steder ikke kan opretholdes, og at antallet af udskudte undersøgelser og behandlinger vokser i flere regioner.

- Belastningen i sygehusvæsenet skyldes således også reduceret sengekapacitet grundet ferieafvikling, nedsat fleksibilitet og vakante stillinger i plejegruppen.

- Som følge af den aktuelle generelle belastning på sygehusene og den nedsatte kapacitet, har der i et stykke tid i alle regioner været en nedsat kapacitet i forhold til planlagte operationer, med reduktion på omkring 20 pct. ift. normalaktivitet før COVID-19.

Notat Sundhedsstyrelsen 5. november 2021

Overlæge: Vi er pressede - men ikke af corona

Annonce:

Akut lønløft
Enhedslisten vil forpligte regeringen til 'akut lønløft til sundhedspersonalet gennem krigskassen' til håndtering af corona.

- Vi kan ikke acceptere at sygehusene bløder, personalet knækker og patientsikkerheden trues uden regeringen handler, siger Peder Hvelplund.

- Derfor skal regeringen øjeblikkelig indkalde til forhandlinger for at sikre et løft til lavtlønsgrupperne både nu og på sigt, så personalet genvinder troen på bedre forhold, siger han.

Sådan står det til i din region

Sundhedsvæsnet i Region Sjælland er særlig hårdt ramt i øjeblikket, hvor operationer i stor stil udskydes.

Det viser en statusrapport fra Sundhedsstyrelsen 26. november 2021, som giver coronapatienter skylden.

- Det stigende antal indlagte patienter med COVID-19 i Region Sjælland betyder, at regionen på nuværende tidspunkt har reduceret deres planlagte aktivitet med 50 – 70 pct.

- Men varetager fortsat alle akutte patienter og patienter med tidskritiske sygdomme som fx kræft- og hjertesygdomme.

- Region Syddanmark har også haft et stigende antal indlagte patienter med COVID-19 og har udskudt op til 25-50 pct. af planlagte operationer og ambulante besøg. Tilsvarende ses i Region Hovedstaden.

- De øvrige regioner (Region Midt Jylland og Region Nordjylland, red.) har på nuværende tidspunkt omkring 20 pct. færre planlagte operationer og omkring 10 pct. færre planlagte ambulante besøg, sammenlignet med samme periode i 2019.

Kilde: Statusrapport 26. november 2021, Sundhedsstyrelsen

Hospitaler presset: - Dybt alarmerende

 

For enden af regnbuen
Regeringen har lanceret en lømstrukturkomié, som ser på offentligt ansattes løn. Arbejdet skal være færdigt senest maj 2022, og nu vil Enhedslisten have sat penge af til forslagene.

- Enhedslisten har derfor igen og igen foreslået, at regeringen giver et politisk løfte, at der er midler for enden af den regnbue, de omtaler lønstrukturkomiteen som, fortæller Peder Hvelplund.

Annonce:

- Men det er ikke nok, det er ikke ansvarligt at vente mere end et år på at den komiteen er færdig. Så derfor bør der også tages akutte midler til et løft af sundhedsvæsenet nu og her, fortæller han.

Smækker kassen i: Sygeplejersker og støttepartier afvist - igen

Her ses den seneste opgørelse af antal indlagte patienter med corona ifølge Sundhedsstyrelsens 'cotonatal'.
Her ses den seneste opgørelse af antal indlagte patienter med corona ifølge Sundhedsstyrelsens 'cotonatal'.

Minister: To anderledes elementer

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke villet forholde sig til Enhedslistens pengekrav til sundhedspersonalet.

Ekstra Bladet har dog spurgt sundhedsministeren, hvad der er det største problem for, at sundhedsvæsnet kan følge med.

- Er der overarbejdspukkel og personalemangel eller coronapatienter?

- Jeg er optaget af en ting, og det er at sundhedsvæsnet skal kunne følge med, siger Magnus Heunicke.

- Der er rigtig mange forskellige årsager til, at sundhedsvæsnet i Danmark i øjeblikket er tæt på at være udmattet. Mange medarbejdere er udmattede.

- Der er to anderledes elementer i år i forhold til sidste år: Den ene er, at vi har de her pukler fra de første coronabølger plus konflikten, og at vi har et samfund, der er åbent. Infektionssygdomme, akutte indlæggelser og andet, som kræver indlæggelse havde vi ikke så meget af, da samfundet var lukket, siger Magnus Heunicke.

Tidligere har Mette Frederiksen sagt til sygeplejerskerne, at hun ikke kunne løse alle problemer på en gang.

Mette Frederiksen kom med en appel til et allerede presset sundhedsvæsen: 'Vi har brug for en ekstra ordinær indsats'.

Diskussionen om sygeplejerskernes løn er blusset op igen efter Mette Frederiksen mandag rettede en appel til sundhedsvæsnet om en 'ekstra indsats - igen'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: