Annonce:
Annonce:

Stor aftale: Så meget stiger lønnen

Den første store overenskomstaftale er forhandlet hjem. Den lægger linjen for lønstigninger for hundredtusinder

Der er indgået en aftale mellem parterne på industriens område.
Der er indgået en aftale mellem parterne på industriens område.
Annonce:
Følg Politik

Dansk Industri og fagforeningssammenslutningen CO-industri er blevet enige om overenskomsterne for industrien de næste to år.

Efter et år med høj inflation, der har gjort, at lønkronerne rækker kortere, har fokus netop været på, hvilke lønstigninger, der er forhandlet hjem.

På et pressemøde i Industriens Hus fortæller parterne, at man er blevet enige om en lønstigning på mindst fire procent over de kommende to år, som aftalen dækker.

- Det er den største stigning i mindstelønnen i al den tid, vi har haft industriens overenskomster. Når den får så stort et nøk opad, er det et meget klart signal om, hvor snittet skal lægges, når der skal forhandles løn på virksomhederne, skriver Mads Andersen, næstformand i CO-industri, i en pressemeddelelse.

Annonce:

På pressemødet siger begge parter, at man forventer, at der ude på arbejdspladserne vil blive forhandlet yderligere lønstigninger hjem.

Det er de enige om

Industriens overenskomst, der sætter rammerne for aftalerne for privatansatte, er på plads.

Se her, hvad parterne er enige om:

- Fritvalgskontoen stiger med to procent fra syv til ni procent i 2024. Det svarer til mere end en månedsløn.

- Fra i år skal arbejdsgiverne betale to procent mere og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Medarbejderne opsparer det samme - men det gør altså, at de får to procent mere ud sammen med lønnen.

- Mindstelønnen stiger med ni kroner i timen.

- Tillidsrepræsentanterne får stærkere værktøjer end i dag, så de får bedre muligheder for at hente gode resultater hjem ved de lokale lønforhandlinger.

- Aftalen giver også tillidsrepræsentanterne bedre muligheder og flere rettigheder til at organisere - og styrker dermed den danske model.

- Barsel med fuld løn bliver forlænget med fire uger - fordelt på to uger til deling og to uger til den anden forælder.

- Der bliver fremover ret til at udpege en uddannelsesrepræsentant på arbejdspladsen, der skal bistå tillidsrepræsentantens arbejde med uddannelse.

- Fremover får medarbejderen fuld løn under deltagelse i selvvalgt uddannelse. Tidligere var tilskuddet på 85 procent.

- Timelønnen til lærlinge bliver forhøjet med otte kroner i perioden, og andre satser stiger.

Kilde: CO-industri, Dansk Industri

Stor usikkerhed
Lønnen har været i fokus, fordi den splitter arbejdsgiver og arbejdstager. Lønmodtagerne har brug for mere i løn, fordi inflationen er markant, mens virksomhederne i krisetider frygter, at omkostningerne løber løbsk.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at den høje inflation har gjort det svært for begge parter. Men vi har ramt en balance, hvor vi har blik for reallønsudviklingen, men også virksomhedernes konkurrencedygtighed.

- Vi talte meget om i starten, at det var løn, løn, løn. Og det er det også, men aftalen dækker også meget andet, siger chefen for Dansk Industri, Lars Sandahl.

Ud over lønstigningen indeholder aftalen også en lang række andre punkter. De tæller blandt andet en stigning i mindstelønnen, større pensionsindbetaling fra arbejdsgiver og fire ugers længere betalt barsel.

Annonce:

- Det er ingen hemmelighed, at det har været svært undervejs at nå til den her aftale. Vi er godt tilfredse med det samlede resultat, siger formand for CO-industri, Claus Jensen.

Gennembrudsforlig
Mens aftalen, der er indgået søndag, dækker omkring 6000 virksomheder og cirka 230.000 medarbejdere, har den betydning for langt flere.

Overenskomsten for de privatansatte på industriens område er nemlig det, der kaldes et gennembrudsforlig.

Det, der ligger i et gennembrudsforlig, er, at det danner den økonomiske ramme for de resterende overenskomster, som skal forhandles for de privatansatte i løbet af foråret.

Nu skal medlemmerne i de berørte fagforbund og arbejdsgiverne tage stilling til, om de kan stemme for aftalen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: