Stor amerikansk avis: Hvorfor har I ikke taget smykker fra flygtninge?

Washington Post undrer sig over, at dansk politi endnu ikke har beslaglagt smykker fra flygtninge efter den omdiskuterede smykke-lov blev vedtaget i januar

I december sidste år var Inger Støjberg på besøg hos Paula Larrain i Ekstra Bladets studie for at tale om den såkaldte smykkelov, og det gik ikke stille for sig. Se eller gense det hæsblæsende interview her

Da Folketinget i januar vedtog L87 bedre kendt som smykkeloven vakte det international opsigt, og det blev diskuteret, om den nye lov ville kunne skade Danmarks brand.

Smykkeloven gav blandt andet politiet mulighed for at beslaglægge pengebeløb over 10.000 kroner eller tage genstande, som vurderes til at have en femcifret værdi.

Men fire måneder senere er den nye lov ikke blevet brugt en eneste gang, hvilket får den anerkendte amerikanske avis Washington Post til at undre sig.

Samfund USA: Smykkelov har ikke skadet Danmarks ry

Avisen har dækket den omstridte lov fra begyndelsen med flere artikler, og nu har de sat sig for at undersøge, hvor mange gange loven reelt har været taget i brug.

Ingen værdier beslaglagt
Og mailsvaret fra dansk politi får i den grad avisen til at undre sig:

- Vi har ikke beslaglagt nogle værdier eller penge, lyder svaret fra en talsmand, der samtidig oplyser, at de seneste data stammer fra 13. maj.

Men hvorfor har man ikke beslaglagt værdier fra flygtninge?

Karin mener at hun er ramt af smykkeloven. For at få penge til mad har hun måtte sælge for 230 kr smykker - smykker hun netop havde arvet efter sin mor. nationen Smykkelov virker: Karin må sælge arvesølv for at få råd til mad

Det analyserer den amerikanske avis i artiklen. Her beskriver de, hvordan loven skal hjælpe med, at kunne betale for, at flygtninge kan blive i Danmark. Desuden er den en lignende for danskere om, at de ikke kan modtage kontanthjælp, hvis de har større værdier, skriver Washington Post.

Men er det en den reelle grund til den omstridte lov?

Skræmmer flygtninge
Washington Post har talt med Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors, der har en idé om, hvorfor man vedtog loven.

Han mener nemlig, at smykkeloven blev vedtaget for at skræmme flygtninge for at komme til landet.

- Jeg er enig med dem, der siger, at loven mere var en besked end noget andet, siger Anders Ladekarl til avisen, hvor det også pointeres, at denne teori har været bragt frem lige for begyndelsen.

Inger Støjberg (Foto: Philip Davali) Samfund Så mange gange er smykkeloven blevet brugt

Avisen har også forsøgt at få et svar fra Integrationsministeriet, der ikke har ønsket at stille op til interview. Desuden har de via email kontaktet Venstre. De er dog ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Derfor har de i stedet brugt et citat fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der forsvarede loven i et interview tidligere i år.

- Danmark er et af de lande i verden, der bidrager mest til at løse humanitære kriser. Set i forhold til vores størrelse er vi blandt de fem største bidragsydere, når det gælder udviklingshjælp i verden, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Smykkeloven fik massiv mediedækning og etablerede medier som New York Times, BBC, CNN og Washington Post dækkede alle sagen.

  Intl. kendte George Clooney kritiserer dansk smykkelov

Intl. kendte George Clooney kritiserer dansk smykkelov Dansk politik V-ordfører står fast: Smykker bliver ikke beslaglagt

Se hele interviewet med Inger Støjberg her

160 kommentarer
Vis kommentarer