Annonce:
Annonce:

Stor sejr til Trump

Senatet siger god for præsident Donald Trumps kandidat til posten som ny dommer i USA's højesteret

Amy Coney Barrett er Trumps kandidat til Højesteret. Video: Reuters
Annonce:
Følg Politik

Donald Trump har sikret sig en særdeles vigtig sejr forud for præsidentvalget.

Et flertal i Senatet i USA har ved en afstemning natten til tirsdag dansk tid således godkendt Amy Coney Barrett som ny dommer i højesteret, der er landets øverste domstol.

Det skete med stemmerne 52 for og 48 imod.

Artiklen fortsætter under billedet ...

USA's præsident, Donald Trump, står sammen med Amy Coney Barrett, efter at hun ved en ceremoni i Det Hvide Hus er taget i ed som ny dommer ved højesteret. Foto: Tasos Katopodis/Ritzau Scanpix
USA's præsident, Donald Trump, står sammen med Amy Coney Barrett, efter at hun ved en ceremoni i Det Hvide Hus er taget i ed som ny dommer ved højesteret. Foto: Tasos Katopodis/Ritzau Scanpix

Større flertal
Republikanerne har et flertal på 53 af de 100 pladser i Senatet, men Susan Collins, der er senator for Maine, stemte som den eneste republikaner imod i lighed med samtlige de demokratiske senatorer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amy Coney Barrett blev nomineret til den betydningsfulde post af præsident Donald Trump, efter at den liberale højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i september.

- Hun bliver fantastisk. Hun kommer til at være der i lang tid, sagde Trump ved at vælgermøde i Pennsylvania mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Annonce:

Højesteretsdommere i USA kan sidde på posten, lige så lang tid de ønsker.

Skuffede demokrater
Demokraterne havde ønsket, at en ny højesteretsdommer skulle udpeges af vinderen af præsidentvalget den 3. november. Det ønske blev dog ignoreret af Republikanerne.

I nyere tid er der ifølge Reuters aldrig blevet bekræftet en højesteretsdommer så tæt på et præsidentvalg i USA.

Det har vakt vrede blandt Demokraterne, at processen ifølge dem er blevet hastet igennem. Ikke mindst fordi Republikanerne i 2016 blokerede for, at præsident Barack Obama udpegede en ny højesteretsdommer.

Dengang var Republikanernes argument, at udnævnelsen lå for tæt på valget. Der var på det tidspunkt ti måneder til næste valg. Republikanerne talte også for, at den næste præsident skulle have lov at nominere dommeren.

Annonce:

Flertal styrket
Med valget af den 48-årige Amy Coney Barrett som ny dommer bliver den konservative fløjs flertal i højesteretten styrket til seks ud af de i alt ni dommere.

Donald Trump har i sin tid som præsident dermed nomineret og fået godkendt tre dommere til højesteretten.

Ifølge en meddelelse fra USA's højesteret vil Amy Coney Barrett efter en privat ceremoni tirsdag under ledelse af højesteretspræsident John Roberts være klar til at deltage i rettens arbejde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: