Storslået tale fra Arne Melchiors bror: 'Han havde nok set vejrudsigten'

Arne Melchiors bror tog afsked med den tidligere minister og partistifter i humoristisk tale rig på minder

Bent Melchior siger et sidste farvel til sin bror. Arne Melchiors kiste var klædt i et traditionelt sort, jødisk sørgeklæde, hvorpå den mangeårige politikers ordner var lagt. Foto: Linda Johansen
Bent Melchior siger et sidste farvel til sin bror. Arne Melchiors kiste var klædt i et traditionelt sort, jødisk sørgeklæde, hvorpå den mangeårige politikers ordner var lagt. Foto: Linda Johansen

En tale fra broderen Bent, der rummede både det sjove og det sørgelige, blev mandag det endelige punktum for Arne Melchiors liv, efter den tidligere trafikminister og CD-stifter døde lørdag, 91 år gammel.

Bent Melchior, der selv er tidligere overrabbiner i det Mosaiske Trossamfund i Danmark, havde efter aftale med sit barnebarn, nuværende overrabbiner Jair Melchior, fået lov til at forestå begivenhederne, da storebroderen Arne skulle stedes til hvile. Ifølge de jødiske forskrifter sker det kun to dage efter Arne Melchiors død.

Talen fra den 87-årige lillebror greb forsamlingen i det stuvende fulde kapel på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København. Særligt, da de glade minder og sjove observationer om storebroderen dukkede op.

Sans for timing
- Jeg har ham mistænkt for, at han nok havde set vejrudsigterne, sagde Bent Melchior om sin brors død i lørdags.

- Han troede ikke på vejrudsigter, der gik mere end fire eller fem dage frem i tiden. Ja, da han havde myndighed til det, forbød han faktisk vejrudsigter, der gik videre. Men han ville ikke have, at vi skulle samles en dag, hvor det var dårligt vejr, sagde Bent Melchior med henvisning det bebudede efterårsvejr ovenpå en smuk september måned.

Også de to gamle brødres ens udseende fik de mange fremmødte til at trække på smilebåndene og klukke på kapelbænkene.

Gæster til Melchiors begravelse: Han var en kær og klog kollega

Følelsesladet afsked: Lillebror forestår Arne Melchiors begravelse

Arne Melchior er død

- Jeg har måttet acceptere, at folk ikke har været hos en eller anden brillemager. Således, at når de så mig, troede de, de så Arne. Og Arne har haft det tilsvarende urimeligt... For ham var det selvfølgelig meget værre, lød det fra Bent Melchior, der fortalte, at forvekslingernes tid ikke er helt forbi endnu:

- I aner ikke, hvor ofte, når jeg går ned ad gaden, at folk siger ’hej Arne’. Og selv i disse dage har avisfotograferne ikke rigtig kunne finde ud af, om det var mig, der var afgået ved døden, eller det var Arne.

Svær fortid
Bent Melchior kom dog undervejs i talen også ind på en af de helt store sorger i sin brors liv. Tabet af en datter, som døde kun 37 år gammel.

- Det at miste et barn er sådan noget, man ikke kommer over. Man kan sætte et plaster på det, men såret vil stadigvæk være nedenunder plasteret.

Her måtte flere inklusive sønnen Dan Melchior tørre tårer fra øjnene.

Der var også en stille nikken i salen, da den tidligere overrabbiner karakteriserede sin bror som en mand og en politiker, der aldrig lod stå til.

- Arne havde lært, at det modsatte af godhed er ikke ondskab. Det er ligegyldighed. Og Arne var ikke ligeglad.

Til slut konkluderede Bent Melchior med direkte adresse til sin brors kendte udtrykt 'kedeligt, det var det aldrig':

- Arne, det er blevet lidt kedeligere. Men vi lover dig, at vi vil ofte tænke på dig, og vil ofte tale om dig. Og vi lover dig, at det sker med et smil på læberne.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.