Annonce:
Annonce:

Stort interview med Søren Espersen: Jeg stolede på Morten

Var han stråmand for Messerschmidt? Dansk Folkepartis næstformand lod partifælle indsætte sig i Feld-bestyrelsen. De skulle blot bruge et navn på papiret, forklarer han

- De skulle bruge et navn. 'Kan du ikke stå der? Det kan jeg da godt' - og så har jeg ikke tænkt nærmere over det. Jeg har ikke sat mine ben i den forsamling, forklarer Espersen om sin post i Messerschmidts EU-cirkus. Polfoto: Joachim Adrian, Cicilie S. Andersen
- De skulle bruge et navn. 'Kan du ikke stå der? Det kan jeg da godt' - og så har jeg ikke tænkt nærmere over det. Jeg har ikke sat mine ben i den forsamling, forklarer Espersen om sin post i Messerschmidts EU-cirkus. Polfoto: Joachim Adrian, Cicilie S. Andersen
Annonce:
Følg Politik

- Jeg har aldrig sat mine ben i den forsamling. De skulle bare bruge mit navn på papiret, og så sagde jeg ja. Jeg stolede på Morten.

Sådan lyder Søren Espersens reaktion på, at Ekstra Bladet i dag kan fortælle, at Dansk Folkepartis erfarne næstformand var 'vicepræsident' i den omstridte europæiske fond Feld siden 2012.  Feld er den tilhørende fond til Morten Messerschmidts europæiske fallitbo Meld.

Men posten som vicepræsident var fuldstændig proforma - og minder nærmest om de stråmands-konstruktioner, hvor tilfældige personer formelt sættes ind i tvivlsomme selskabers ledelse.

Annonce:

Søren Espersen forklarer i hvert fald - i dette interview med Ekstra Bladet - at han ikke deltog i et eneste møde gennem årene, og at han aldrig så hverken budgetter, regnskaber eller andre dokumenter fra fonden, som nu er tvangslukket med gæld til EU's skatteborgere.  (artiklen fortsætter under billedet)

Skandalen ruller: DF vil betale endnu et kæmpebeløb tilbage til EU

Ekstra Bladet har tidligere skrevet, at Espersen blev valgt til Felds bestyrelsen i 2012. Men dette dokument viser, at han på det konstituerende bestyrelsesmøde blev udpeget til vicepræsident.
Ekstra Bladet har tidligere skrevet, at Espersen blev valgt til Felds bestyrelsen i 2012. Men dette dokument viser, at han på det konstituerende bestyrelsesmøde blev udpeget til vicepræsident.
 

– Det er rent proforma. Der skal stå nogle navne. Men det er formanden, som kører biksen, forklarer DF's næstformand om sin rolle i topledelsen af Feld.

- Så jeg var sat ind og har aldrig deltaget i et eneste møde eller telefon-konversation om det her på noget tidspunkt. Det er simpelthen, fordi der skal nogle navne på, og så skal de træde til, hvis der er et eller andet af afgørende betydning, kan jeg forestille mig.

- Så du har ikke vidst noget om, hvad der foregik?

- Overhovedet ikke. Jeg har aldrig deltaget i et møde. Og det er helt normalt i de kredse dernede. Det skal du vide. Der er en formand, som tegner biksen. Det var som sagt en polak før og Morten Messerschmidt, da han overtog.

Annonce:

- Så er det kun, givetvis, hvis der er nogle helt dramatiske beslutninger, der bliver truffet, at bestyrelsen bliver inddraget. Ellers har jeg haft tillid til, at Morten kører sit løb - og jeg ved ikke, hvem der ellers har siddet der. Jeg har ikke sat mine ben i den forsamling.  

- Jeg har ikke forestillet mig, at sådan en post skulle medføre, at jeg skulle deltage i møder.

- Kan du huske, at du blev valgt ind, før vi begyndte at skrive om det?

- Nej, for det har sikkert været på sådan et uformelt plan;

- Du kom i bestyrelsen i 2012 - og fonden blev tvangsopløst ved udgangen af 2015. Men så vidt jeg kan se, er der ikke skiftet ud i bestyrelsen siden, hvilket må betyde, at du har siddet til den bitre ende?

- Det er muligt. Det må du spørge Morten om.

- Der følger jo et bestyrelsesansvar med. Det står også i vedtægterne?

- Jeg er sådan en godtroende himmerlænding. Jeg tror det bedste om folk, og at det nok skal gå.  

- Feld skylder jo stadig EU penge?

- Jeg håber det bedste og frygter det værste.

- Har du været involveret i eksempelvis lejen af skonnerten Halmø?

Annonce:

- Nej. Altså sådan noget med hvilke kasser, noget skulle tages fra, der var en konference, der skulle betales af fonden og noget andet af gruppen og noget tredje af hovedbestyrelsen, sådan noget er jeg jo aldrig involveret i på noget tidspunkt.

- Du står opført som medlem af Europa-Parlamentet?

- Det har jeg nu aldrig hævdet at være. Det har været fuldstændig uformelt. De skulle bruge et navn. 'Kan du ikke står der? Det kan jeg da godt' - og så har jeg ikke tænkt nærmere over det.

- Det hele er noget værre pjat. Der foregår jo hele tiden en afvejning af; hvilke udgifter skal afholdes af gruppebestyrelsen, en hovedbestyrelse i partiet, EU-gruppens midler, ECR-gruppens midler og fondene (Meld/Feld, red.). Den afvejning der gør, at noget kan betales af den ene eller anden kasse. Normalt rammer man rigtigt og nogle gange forkert, og så betaler man tilbage.

- Der er bare langt fra det og så til at antyde kriminelle handlinger. Det ved vi jo ikke noget om endnu. Det er blevet nævnt i fjernsynet. Men ingen er skyldige, før de er blevet dømt.

Annonce:

- Hvis vi ser på de penge, som er strømmet gennem Meld og Feld, så er 17 procent - eller mere end hver 6. krone - nu erklæret for brugt uberettiget.

- Jeg er ikke ude på at undskylde noget som helst. Jeg ved ikke, hvad der er gået galt.

- Men det er måske netop, fordi man har kørt det hele proforma. Nogle få personer har kørt hele butikken?

- Det kan godt tænkes, at det forholder sig sådan. Det er en dum og unødvendig sag. Men det er vores egen skyld, det vil  jeg ikke beskylde jer for på nogen måde.

AFSLØRING: Søren Espersen var vicepræsident i skandale-fond

Skandale-fond betaler for DF-toppens sommerophold

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: