Strid om udlevering af fanger topper dagen før deadline

En udvidet mission mod IS ventes at blive stemt igennem Folketinget med radikal støtte trods fangestrid

Dagen før Folketinget ventes at vedtage at udvide militærindsatsen mod Islamisk Stat, arbejder regeringen fortsat på at opnå en overdragelsesaftale med Irak, så Danmark kan få vished for fangers sikkerhed, hvis de bliver overdraget.

I et svar til Nikolaj Villumsen (EL) skriver forsvarsminister Peter Christensen (V), at overdragelse af en fange til irakiske myndigheder som udgangspunkt skal ske efter indgåelse af en aftale.

- En sådan aftale vil blandt andet skulle indeholde fornødne garantier for, at den frihedsberøvede person behandles humant, og at en eventuel dødsstraf ikke eksekveres, skriver forsvarsministeren, som dog ikke vil udelukke følgende scenarie:

- Danmark kan blive sat i en situation, hvor overdragelse af en frihedsberøvet person til Irak vil finde sted uden indgåelse af en aftale, for eksempel hvis irakiske sikkerhedsstyrker kræver en dansk frihedsberøvet person udleveret som følge af personens handlinger mod den irakiske stat.

De Radikale har tidligere sået tvivl om, hvorvidt partiet ville støtte forslaget om at øge indsatsen mod den militante bevægelse til også at gælde i Syrien, men partiet stemmer for, fastslår forsvarsordfører Martin Lidegaard.

Det springende punkt har blandt andet været en militærmanual for soldaterne og en tværministeriel taskforce eller arbejdsgruppe, som har det endelige ansvar for, hvad der skal ske med fangerne.

Udgangspunktet er, at man overhovedet ikke skal tage fanger, lyder det.

- Hvis man ikke kan undgå det, skal man sætte dem fri så hurtigt som muligt. Hvis man af en eller anden grund kommer i den ekstreme situation, at man ikke kan sætte dem fri, fordi de udgør en sikkerhedsrisiko, så må man kontakte en taskforce herhjemme.

- Man kan ikke i den yderste absurde situation garantere, at man ikke kommer i denne situation. Min indstilling er, at det er afgørende, at der er åbenhed, og at det politiske ansvar kan placeres, siger Martin Lidegaard.

Som ventet bliver det dog uden støtte fra Enhedslisten.

- Vi har nu en situation, hvor det står helt klart, at man vil udlevere fanger til de irakiske myndigheder uden at have en aftale om, at de ikke vil blive torteret eller henrettet.

- Regeringen har fremlagt en klokkeklar opskrift på en forfejlet krig, og det kan Enhedslisten på ingen måde støtte, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

16 kommentarer
Vis kommentarer