Styrede Danmark: Derfor skrider han

Selvom han opnåede sin store ambition, har Martin Rossen længe drømt om at vende magten og opmærksomheden ryggen

Ifølge Henrik Qvortrups vurdering er Rossens afgang et særdeles stort tab for Mette Frederiksen. Her forklarer han hvorfor. Foto/producer: Jens Dresling/Emma Svendsen
Følg Politik

Mette Frederiksens stabschef, Martin Rossen, var på toppen af sin karriere. På toppen af Danmark.

Ikke desto mindre har han det seneste år talt om, at han ville væk fra Statsministeriet. Det fortæller en række nære kolleger over for Ekstra Bladet.

Tirsdag blev det så meldt ud, at Rossen har gjort alvor af sine overvejelser: 1. november begynder han i jobbet som global direktør for public affairs og kommunikation i Danfoss.

Det sker, efter at han igennem ni år har stået last og brast med Mette Frederiksen (S). Nu vil han altså ikke længere, selvom de sammen har nået målet: Magten.

Netop denne position har de to haft for øje, siden Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister viste sig ikke at være langtidsholdbar.

En del af historien
Det blev kun til et år på toppen af kransekagen for duoen.

Kilderne fortæller, at Martin Rossen blandt andet har været tynget af den store medieinteresse, der har været om hans person i særligt det seneste år. Radiostationen Radio 24syv havde blandt andet fået lavet en kæmpe satireballon af ham.

På den måde var han pludselig en del af historien om Socialdemokratiet og Mette Frederiksen på en måde, han ikke ønskede.

Han siger nu farvel til et særdeles tæt samarbejde med Mette Frederiksen. Bl.a var Rossen en af de få, som Mette Frederiksen takkede personligt på valgnatten.

- En særlig tak til jer, der har kørt rundt i bussen sammen med mig, dag efter dag. Tak til folketingsgruppen, til vores hovedbestyrelsen og den ledelse, jeg deler alle mine overvejelser med. Og til min nærmeste igennem otte år, min nære ven og min vigtigste rådgiver, Martin Rossen, lød det fra Frederiksen.

Kostede på familiefronten
Rossen havde som statsministerens nære allierede plads i både regeringens koordinations- og økonomiudvalg. Han havde det med andre ord-  set udefra - som blommen i et æg.

Men sådan har han altså ikke selv oplevet det i et stykke tid.

Det store arbejdspres har kostet på familiefronten. Det skulle gerne blive bedre nu, lyder håbet ifølge de kilder, Ekstra Bladet har talt med.

Martins møgsager

Ulovligt lån

Martin Rossen benyttede en ulovlig lånemetode i sit anpartsselskab samme regnskabsår, som han blev Mette Frederiksens spindoktor. Han vedkender sig den ulovlige handling: Det er mit ansvar.

Et dyk ned i regnskabet viser, at lånet lød på 30.850 kroner. Pengene blev først tilbagebetalt i forbindelse med lukningen af selskabet ifølge revisor-påtegningen, fremgår det af dokumenterne.

Mettes højre hånd tog ulovligt lån  

Vicestatsminister

Både politiske venner og fjender kritiserede, at statsminister Mette Frederiksen (S) gav Martin Rossen en central placering i regeringen. Flere kaldte ham 'vicestatsminister'.

Martin Rossen var medlem af de to magtfulde udvalg Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget, hvor regeringens vigtigste beslutninger træffes. Medlemmerne af udvalgene er normalt folkevalgte.

Mettes magtmand bryder reglerne

Mettes stabschef stækket  

Sprænger lønramme

Mette Frederiksen har egenhændigt hevet sin ven og kollega Martin Rossen ind til kæmpe løn.

Helt nøjagtigt blev hans løn 1.229.578 kr. inden pensionsindbetalinger, der lyder på godt 200.000 kroner årligt. Det oplyste Statsministeriet kort efter valget i 2019.

Mettes spinboss scorer KÆMPE løn

Mette F. laver nye regler - sikrer toprådgiver rekordløn

Luksus uden overenskomst

Den socialdemokratiske top blæste på overenskomsten - igen - og underbetalte polakker. Han valgte et eksklusivt overklasse-habitat til et strategiseminar.

Det var til topfolkene i S-organisationen - der blandt andet talte Mette Frederiksens højre hånd, stabschef Martin Rossen.

Blæste på overenskomst: Mettes topfolk tog på luksus-hotel  

Efter Sass
Efter valget blev der rettet hård kritik mod det faktum, at Martin Rossen trods stillingen som embedsmandsansat særlig rådgiver reelt har haft magt som en minister, fordi han fik plads i de magtfulde regeringsudvalg.

Heller ikke dén negative opmærksomhed har bekommet ham vel. Martin Rossen har ikke brudt sig om pludselig at være historien, forklarer kilderne.

Siden valget har hans opgave især været strategisk. Med blikket for det store billede. Den daglige kontakt med pressen er blevet skåret væk i store træk.

Martin Rossen har i adskillige år været pot og pande med Henrik Sass Larsen, der døjede med mange af de samme problemer ved at være i toppolitik. Sass forlod dansk politik i efteråret til fordel for et job som direktør for kapitalfondenes interesseorganisation.

Nu har Rossen fulgt trop med sin exit fra politik og over i det private erhvervsliv.

Statsministeriet oplyser, at Martin Rossen ikke vil give interview om sit karriereskifte.

Skal der udpeges en ny stabschef efter Martin Rossen, eller bliver stillingen nedlagt? Mette Frederiksen var ikke helt klar i mælet, da Ekstra Bladet stillede spørgsmålet tirsdag eftermiddag. Video: Rasmus Flindt Pedersen.

Det siger de om opsigelsen

Statsminister Mette Frederiksen (S)

- Martin har en meget stor andel i, at det lykkedes Socialdemokratiet at genvinde regeringsansvaret ved folketingsvalget sidste år, og at regeringen har kunnet sætte en klar politisk retning for vores arbejde, udtaler Mette Frederiksen.

- Martin og jeg har kendt hinanden i 25 år, vi er tætte venner og han har været min nærmeste rådgiver, fortrolige og sparringspartner i de seneste ni år. Jeg vil gerne ønske Danfoss tillykke; Martin bliver ualmindeligt dygtig også i sit nye job for en af Danmarks største private virksomheder, siger Mette Frederiksen.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne ville have beholdt Martin. Samtidig har jeg stor forståelse for, at han efter ni års dedikeret og utrættelig indsats har brug for at åbne et nyt kapitel i sit liv.

- Både professionelt men også privat. Martin vender tilbage til det private erhvervsliv – og han kan være stolt af sit bidrag til regeringen og Socialdemokratiet, fortæller statsministeren.

Stabschef Martin Rossen

Martin Rossen fortæller i pressemeddelelsen, at jobbet hos termostats-virksomheden Danfoss er 'en drengedrøm, der går i opfyldelse'.

- Jeg er vokset op på Als, og min mor var ansat i virksomheden, udtaler han.

I en pressemeddelelse fra Danfoss oplyser Martin Rossen, at hans mor arbejdede i virksomheden i 27 år.

- Min beslutning om at skifte spor arbejdsmæssigt har været vemodig og krævet grundig overvejelse. Følelserne er meget store og modsatrettede, siger Martin Rossen.

- Jeg kommer til at savne samarbejdet med Mette og det enorme engagement, som præger centraladministrationen, Socialdemokratiet og Christiansborg i det hele taget. Men jeg glæder mig også til mit nye job, lyder det fra S-rådgiveren.

Mettes magtmand bryder reglerne

Mettes spinboss scorer KÆMPE løn

S klynker over ballon

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind