Annonce:
Annonce:

Sundhedsminister erkender: Kendte ikke til sharia-sheikens rabiate præst

Politikerne var ikke informeret om, at de nye ejere af Statens Serum Institut havde kontroversielle ting med i bagagen. 

73-årige sheik Muhammad Taqi Usmani er på Aljomaih Groups lønningsliste. Han har tidligere opfordret til boykot af Danmark. Aljomaih Group har købt den vaccine-fabrik, som den danske stat tidligere ejede. Privatfoto
73-årige sheik Muhammad Taqi Usmani er på Aljomaih Groups lønningsliste. Han har tidligere opfordret til boykot af Danmark. Aljomaih Group har købt den vaccine-fabrik, som den danske stat tidligere ejede. Privatfoto
Annonce:
Følg Politik

De danske myndigheder var ikke klar over, at de solgte Statens vaccine-produktion til en sharia-sheik, der har givet donationer til Det Muslimske Broderskab og har en rabiat præst på lønningslisten, der tidligere har opfordret til boykot af Danmark.

Det afslører et svar fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) har givet til Folketingets Sundhedsudvalg.

Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret har de nye saudiske ejere, Aljomaih, via deres bank, Arcapita, ifølge de amerikanske myndigheder givet donationer til Det Muslimske Broderskab.

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Aktiviteterne i de nye vaccineejeres bank overvåges nøje af et udvalg af islamiske præster, der  er ansvarlige for, at alle investeringer overholder det ultrakonservative islamiske lovsystem sharia.

Annonce:

I spidsen for bankens sharia-udvalg er 73-årige sheik Muhammad Taqi Usmani. Han sad i 22 år frem til 2002 som dommer i Pakistan, først ved sharia-domstolen og siden ved appelretten og har på den baggrund bestemt den religiøse straf for tusindvis af pakistanere.

Muhammad Taqi Usmani sidder i dag i sharia-bestyrelsen i over ti banker og fonde, men har også links til to organisationer, der er tilknyttet Det Muslimske Broderskab i USA. Usmani har også flere gange været i søgelyset for sine kontroversielle holdninger.

Vaccine-sagen

I september 2012 beslutter regeringens økonomiudvalg med tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen at iværksætte en analyse med henblik på et salg af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut.

I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC et frasalg af vaccineproduktionen, og værdiansætter den til  op mod 285 mio. kroner.

I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg. Det sker på baggrund af en anbefaling fra en arbejdsgruppe ledet af afdelingschef i finansministeriet Peter Brixen, der også var involveret i statens salg af DONG.

Valget af den saudiarabiske køber, Aljomaih Group, i 2016 er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Prisen er 15 mio. kr.

Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.

I forbindelse med salget til 15 millioner kroner har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab, AJ Vaccines, som nu står for vaccine-produktion på Statens Serum Instituts grund på Amager.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Aljomaihs nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

Efter Ekstra Bladets afsløringer har Enhedslisten kaldt sundhedsministeren i samråd om sagen.

Læs resten af artiklerne i serien her:

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Så rabiat er sheikens sharia-præst

Solgte til saudiarabere: Nu skal minister forklare sig

Sharia-sheik gav 15 mio. for statens vaccinefabrik: Fejrer røverkøb med gallafest

Joachim B. sagde ja til sharia-sheik

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely

Sharia-sheik købte for 15 mio: Staten brugte 30 mio. kr. på at finde ham

Skulle redde vaccine-fabrik: Tog penge fra psykisk syge

Staten giver vild rabat: Sharia-sheiken sparer mindst 88 mio. kr. i husleje

Pengene vælter ud: Svinedyr rapport anbefalede vaccine-salg

Først røg Dong: Corydon bag salg af vaccinefabrik

DF'er klager over ministre i vaccine-sag: 'De vasker hænder'

Sundhedsminister erkender: Kendte ikke til sharia-sheikens rabiate præst

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Politiker om vaccine-salg: - Sindssyg dårlig handel

Minister efter Ekstra Bladets vaccine-afsløringer: Kom og se hemmelig rapport

Hadefulde aktiviteter
Blandt andet ved genoptrykningen Muhammed-tegningerne i 2008. Her rettede Usmani sammen med 34 andre islamiske lærde sin vrede mod Danmark og opfordrede Organization of the Islamic Conference (OIC) til et boykot:

Og nu har 17 aviser i Danmark begået denne skammelige handling ved at offentliggøre disse tegninger igen. Dette understøtter, at selv i fremtiden vil disse mennesker fortsætte med deres hadefulde aktiviteter, der er rettet mod at pine muslimers hjerter og til blasfemi af universets mest respektfulde Profet.

Annonce:

Hvis den danske regering ikke erklærer publikationen af disse skamfulde og blasfemiske tegninger som en kriminel handling, så skal OIC appellere til alle islamiske nationer om en handelsboykot af dette hykleriske land.

Karen Ellemann (V) er fungerende sundhedsminister, mens Ellen Trane Nørby er på barsel. Foto: Stine Tidsvilde
Karen Ellemann (V) er fungerende sundhedsminister, mens Ellen Trane Nørby er på barsel. Foto: Stine Tidsvilde

I Folketingets Sundhedsudvalg blev Karen Ellemann bedt om at svare på om, man har haft samme viden som Ekstra Bladet om salget af Statens Serum Instituts vaccine-enhed og svarer:

'Vi har været vidende om, at køberen af SSIs vaccineproduktion er en del af den verdensomspændende Al Jomaih Group, som igen er en del af et af Saudi-Arabiens største konglomerater, ligesom det har været kendt, at Al Jomaih Group har forret-ningsforbindelser til store multinationale selskaber såsom Shell Oil, Pepsi-Cola, Gene-ral Motors mv. (...)

-Vi har ikke været vidende om konkrete personalemæssige forhold, herunder om an-satte i konglomeratets øvrige virksomheder'

Kritisabelt
Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) mener, at  de nye ejeres forbindelser til Det Muslimske Broderskab, er stærkt kritisabelt:

- Havde jeg vidst det, så havde vi bremset det hele. Så havde jeg sagt, at ’det her går ikke’.

Annonce:

Hun er samtidig forundret over, at myndighederne ikke har kendt til hele Aljomaih's baggrund:

- Det eneste, vi fik at vide, var, at der var ét bud, og at det kom fra det her malaysisk-saudiarabiske firma. Der spurgte vi selvfølgelig ind til sikkerheden og fik at vide, at alting ville blive sikkerhedsgodkendt, for det skal det, når man laver vacciner. Det er en af grundene til, at det er så svært at lave vacciner, fordi der er så mange sikkerhedsprocedurer. Intet andet har vi fået at vide. Vi har alle (sundhedsordførerne, red.) stillet spørgsmål, men blot fået at vide, at det var et velrenommeret firma, der købte produktionen.

Den saudiarabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih står i spidsen for opkøbet af statens vaccine-fabrik. Privatfoto
Den saudiarabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih står i spidsen for opkøbet af statens vaccine-fabrik. Privatfoto

Registreret i skattely
Det er ikke kun de nye ejeres rabiate forbindelser, politikerne ikke har haft fuldt kendskab til. Sandheden om Aljomaihs selskabskonstruktion er også gået under myndighedernes radar.

Annonce:

Ekstra Bladet har tidligere skrevet, at Aljomaih's nyoprettede danske selskab AJ Vaccines, der står for produktionen af vacciner på Statens Serum Instituts tidligere maskiner, er ejet af et andet danske selskab, AJ Vaccines Holding. Det selskab er så ejet af et selskab i Malaysia, AJ Intech, som så igen er ejet af et andet malaysisk selskab, AJ Pharma Holding. Sidstnævnte selskab er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely

I Karen Ellemanns svar  til Folketingets Sundhedsudvalg skriver hun, at sundhedsministeriet kun har kendt til moderselskabets placering i et andet skattely:

'Vi har ligeledes været vidende om, at moderselskabet er registreret på de Britiske Jomfruøer.'

'Kæmpestort problem'
Hos SF undrer det sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at de danske myndigheder ikke har været mere varsomme.

Annonce:

- Jeg har det skidt med, at man har solgt til sådan et selskab. Jeg undrer mig over, om vi ikke har mulighed for at være dygtigere til at gardere os. Lige nu er det nogle religiøst rabiate bagmænd, der er tale om, men man kunne også forestille sig børnearbejde og alt muligt andet. Ligesom vi beder kommunerne om at være opmærksomme på, at der ikke sker social dumping og så videre, så synes jeg også, at staten har et ansvar for, at når vi sælger virksomheder, så er vi opmærksomme på, hvem vi sælger til.

- Hvordan har du det med, at staten - på trods af at sundhedsministeren siger, at man har været i kontakt med de relevante myndigheder forud for salget - ikke har kendt til de ting her?

- Det, synes jeg, er et kæmpestort problem. Vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi kan gardere os mod den slags i fremtiden, for så vidt at det er rigtigt, at man ikke har haft det her kendskab.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: