Sundhedsminister: Udenlandske læger skal tale dansk

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby vil have regionerne til at sikre, at EU-lægerne kan tale dansk, men hun løber fra sit ansvar, mener Enhedslisten

Ellen Trane Nørby (V) vil have regionerne til at teste læger fra EU-lande i dansk.
Foto: Jonas Olufson
Ellen Trane Nørby (V) vil have regionerne til at teste læger fra EU-lande i dansk. Foto: Jonas Olufson

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at der er behov for at skærpe sprogkundskaberne hos læger fra EU-lande.

Det sker, efter at DR-dokumentaren 'De udenlandske læger' mandag aften afdækkede problemer med manglende sprogkompetencer hos læger fra EU-lande, som arbejder i det danske sundhedsvæsen

- Der må ikke være nogen tvivl om, at udenlandske læger skal kunne dansk. Patienter skal kunne forstå deres læge, lægen skal kunne forstå patienten, og lægen skal kunne kommunikere forståeligt med sine kolleger, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Derfor har hun fremsat et lovforslag, hvor hun langer ud efter regionerne, som hun mener skal sikre, at lægerne kan tale forståeligt dansk.

I lovforslaget fastslås det, at regionsråd, kommunalbestyrelser og private virksomheder skal sikre, at deres ansatte sundhedspersoner er i besiddelse af de sproglige kompetencer.

- Selvom reglerne er klare, kan vi se, at regionerne ikke tilstrækkeligt tager ansvaret for, at lægerne sprogfærdigheder er på plads, siger hun.

EL: Sundhedsministeren løber fra ansvar

Næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe Nikolaj Villumsen kritiserer sundhedsministeren for at løbe fra sit ansvar i sag om manglende sprogkundskab hos læger fra andre EU-lande på danske sygehuse.

- Det er uansvarligt at sundhedsministeren forsøger at tørre ansvaret af på regionerne i denne alvorlige sag. Vi bør stille præcis de samme skarpe sprogkrav til EU-læger, som vi i dag stiller til læger fra f.eks. USA og Pakistan, når de ansøger om dansk lægeautorisation, siger han.

Folketinget behandlede i maj 2018 et forslag fra Enhedslisten om strammere kontrol med sproglige og faglige kvalifikationer hos EU-læger. Det blev støttet af Dansk Folkeparti. Enhedslisten vil nu genfremsætte forslag i Folketinget om at stramme kontrollen med læger fra EU-lande.

- Når vi tidligere har foreslået strammere sprogkrav i Folketinget så har den nuværende regering afvist det med henvisning til bureaukratiske EU-regler, siger han.

86 kommentarer
Vis kommentarer