Annonce:
Annonce:

Sundhedsvæsen i krise: Regering med ny kommission

Sundhedsvæsnet er hårdt presset, og regeringen nedsætter nu endnu en kommission, der skal komme med løsninger

Igen igen er en kommission nedsat, der skal se på sundhedsvæsnet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Igen igen er en kommission nedsat, der skal se på sundhedsvæsnet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Endnu en gang er regeringens svar på de voldsomme problemer i sundhedsvæsnet at nedsætte en kommission. Denne gang ved navn 'Sundhedsstrukturkommissionen'.

Det præsenterer statsministeren, udenrigsministeren og sundhedsministeren tirsdag formiddag.

- Vi skal bane vejen for fremtidens sundhedsvæsen. Vi kommer til at se fordomsfrit på strukturen i sundhedsvæsenet og træffe de nødvendige beslutninger for at skabe et sundhedsvæsen i verdensklasse, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Kommissioner på stribe
Problemerne i sundhedsvæsnet er kendte. Der mangler i den grad arbejdskraft, befolkningen bliver ældre og så er der problemer med, at patienter falder imellem regioner og kommuner i behandlingen.

Annonce:

Det førte først til Lønstrukturkommitéen i 2021 og da den Socialdemokratiske regering i 2022 endeligt præsenterede sit længe, længe ventede sundhedsudspil i foråret 2022, var det med endnu en kommission. Nemlig 'Robusthedskommissionen'.

- Med en kommission for robusthed i sundhedsvæsenet tager vi fat på de strukturelle udfordringer med at rekruttere sundhedspersonale, sagde daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) her.

Sundhedsstrukturkommissionen
Det seneste skud på kommissionsstammen er altså 'Sundhedsstrukturkommissionen'. Den skal 'fordomsfrit gentænke sundhedsvæsnets organisering' og komme med sine forslag om et år.

- Med Sundhedsstrukturkommissionen sætter vi længere lys på, så vi kan få sat gang i nogle grundlæggende, men nødvendige forandringer, skriver sundhedsminister Sophie Løhde om den.

I kommissoriet for Sundhedsstrukturkommissionen skriver regeringen, at man vil 'insistere på, at vi ser virkeligheden i øjnene'. Kommissionen må dog ikke komme frem til, at der er brug for flere ansatte eller penge.

Annonce:

- Kommissionens forslag til ændret organisering forudsættes at bidrage til en bedre brug af kapacitet og ressourcer og muliggøre kvalitetsforbedringer, og være samlet set udgiftsneutrale og ikke medføre øget træk på personalekapacitet, står der.

Pausemusik
Sundhedsvæsnets krise har savnet politiske løsninger i årevis. Lars Løkke Rasmussen (M) nåede lige at præsentere et udspil inden valget i 2019.

Så lovede Mette Frederiksen (S) et udspil, da hun kom til. Men corona kom ind fra højre, og det tog altså den sidste regering tre år at komme et forslag. Det lød på endnu en kommission.

Så er der kommet valg igen. Og nu vil der altså gå mindst et år, før den nye SVM-regering får et oplæg fra endnu en kommission til, hvilke beslutninger, den måske vil træffe.

Kommissioner på kommissioner

Problemerne i sundhedsvæsnet er kendte. Der mangler medarbejdere - ikke mindst sygeplejersker.

Mens blandt andre fagbevægelsen og flere partier i rød blok peget på, at svaret er bedre løn- og ansættelsesforhold, har den tidligere og den nye regering nedsat kommissioner i vildskab.

Lønstrukturkomitéen:

Lønstrukturkomitéen blev nedsat i oktober 2021 efter indgrebet i sygeplejestrejken i 2021.

Den skal kigge på lønnen i det offentlige og hvad ændringer vil betyde.

Arbejdet i komitéen er dog sat på pause indtil overenskomstforhandlingerne i 2023 er færdigt.

Robusthedskommissionen:

Efter tre år i regering nedsatte daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i 2022 Robusthedskommissionen.

Den skal "komme med anbefalinger til løsninger, som kan håndtere de grundlæggende udfordringer i sundhedsvæsenet, så der sikres robusthed i opgaveløsningen og adgang til uddannet og kompetent personale i hele landet."

Kommissionen har stået stille under valg og regeringsforhandlinger og forventes at levere forslag i 2023.

Strukturkommissionen:

Den nye regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne varsler i deres regeringsgrundlag endnu en kommission for sundhedsvæsnet.

Kommissionen, der stadig ikke er nedsat, skal "udarbejde et beslutningsgrundlag, der opstiller og belyser modeller for den fremtidige organisering af sundhedsvæsnet."

Strukturkommissionen skal aflevere sine forslag i foråret 2024.

Moderaterne holdt i weekenden et landsmøde midt i alle partiets dårlige sager. Hør hvordan det gik og interview med Lars Løkke Rasmussen i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: