Superliberale Samuelsen kan skabe 124.000 job

Liberal Alliance har fået Finansministeriet til at blåstemple sin økonomiske politik, ved at få beregnet det hele i ministeriet. Resultatet er opsigtsvækkende på flere punkter - men der er også alvorlige bagsider af de politiske 'mirakler'

Anders Samuelsen til venstre, ses her sammen med Saxo Banks Lars Seier Christensen. De to i fællesskab har fået mange politikere til at se rødt. Men nu viser Finansministeriets beregninger altså, at de kan noget med beskæftigelse og vækst. Arkivfoto: Jakob Jørgensen.
Anders Samuelsen til venstre, ses her sammen med Saxo Banks Lars Seier Christensen. De to i fællesskab har fået mange politikere til at se rødt. Men nu viser Finansministeriets beregninger altså, at de kan noget med beskæftigelse og vækst. Arkivfoto: Jakob Jørgensen.

124.000 flere job.

Væksten stiger med 108 milliarder på ti år.

Skattelettelser for 113 milliarder kroner.

Liberal Alliances Anders Samuelsen har længe råbt op om, at han har fundet de vise sten til at få sparket det danske samfund på rette vej. Men selv Venstre og Konservative har gang på gang afvist ham og partifællerne, fordi det mest liberale partis partiprogram var for ekstremt og for vidtgående.

Vil så gerne arbejde i Fakta: Men 'praktikanten' arbejder gratis

For ni måneder siden tog Liberal Alliance derfor konsekvensen og fik Finansministeriet til at regne hele økonomi-programmet igennem. Resultatet er opsigtsvækkende og tæller som nævnt både massive skattelettelser, vækstrater der må få Lars Løkke til at blive blå af misundelse og så mange job, at statsminister Helle Thorning må tabe underkæben.

Det er Berlingske, der i dag kan løfte på sløret for konsekvenserne, af et LA-Danmark.

- Den barske realitet er, at der er en hel verden, som er ved at vågne med Kina i spidsen. De vil ikke bare give os velfærden pr. automatik og lade os lave alt det sjove, som vi har været vant til. Det er vi nødt til at reagere på for at komme ud af sumpen og skabe et samfund, der er sjovere og rigere at bo i, siger LA-formand Anders Samuelsen til avisen.

Engell: Regeringen har et stort problem

- Hvis det skal lykkes, skal vi stille større krav til hinanden og turde erkende, at de små ydelser, vi har lullet og selv ind på, bare ikke er godt nok, siger han.

Selv om det er finansminister Bjarne Corydons egne folk, der har regnet tallene og økonomien igennem, afviser han alligevel resultatet som brugbart. Dels af tekniske årsager og dels af politiske.

De tekniske problemer er, at de anvendte regnemodeller kun er beregnet til mindre justeringer af den eksisterende økonomi og ikke en grundlæggende omlægning. Derfor er der en 'betydelig usikkerhed' forbundet med resultatet, siger finansministeren.

Dertil kommer hans forventede politiske modstand.

Thornings tikkende bombe: 35.000 har nu hverken job eller dagpenge

- Det ville være et grundlæggende brud med hele det værdigrundlag, vi har kendt i den nyere danmarkshistorie, hvor der ganske vist er forskel på folk, men hvor vi alligevel har et mål om at give alle lige muligheder, siger Bjarne Corydon.

Der vil da også blive større ulighed, viser beregningerne.

De ti procent rigeste vil få 61.000 kroner mere årligt, mens der kun vil være 7000 kr. til de ti procent, der i forvejen er mest fattige. Overførselsindkomsterne vil falde med 23 milliarder kroner de næste ti år, ligesom slankekniven vil skære 92.000 offentlige ansatte bort.

Venstres næstformand bakker derfor Bjarne Corydon op et langt stykke ad vejen.

Helles dagpenge-bluff

- Vi er enige i, at det skaber mere vækst, hvis man sætter skatter og afgifter ned. Men vi kan kun love skattelettelser, som vi også kan finde en realistisk finansiering for, siger Kristian Jensen til Ritzau.

- At være liberal er også at sikre et velfærdssamfund, som kan tage hånd om vore problemer og sikrer, at mennesker, som ikke kan klare sig selv, får hjælp fra fællesskabet, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time