Sur sherif: Politiet skidtsnakkede østeuropæere

Politiet må ikke anholde folk, bare fordi de kommer fra Østeuropa, slår Søren Pind (V) fast, efter at Nordsjællands Politi sendte ulovlig ordre ud

Sheriffen løfter pegefingeren overfor politiet i Nordsjælland, som kalder alle østeuropæere for svindlere og platugler. Polfoto: Thomas Borberg.
Sheriffen løfter pegefingeren overfor politiet i Nordsjælland, som kalder alle østeuropæere for svindlere og platugler. Polfoto: Thomas Borberg.

Østeuropæere er i udgangspunktet platugler og svindlere, og betjentene skulle som det første skride til anholdelse, når de mødte dem.

Sådan lød det i et internt ugebrev i Nordsjællands Politi i 2011, som for nyligt kom frem i bogen 'Den 9. Kreds - Politiet Indefra', og det får nu justitsminister Søren Pind (V) til at løfte pegefingeren over for politiet i et skriftligt svar til Folketingets retsudvalg.

'Rigspolitiet har over for politikredsen tilkendegivet, at man finder ordvalget uacceptabelt. Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse, skriver Søren Pind i svaret til Folketinget.

Nordsjællands Politi beklager også ordvalget om østeuropæere i ugebrevet, men forklaringen lyder ifølge politiet, at ugebrevet er en 'uformel kommunikationsform, hvilket afspejles i en tilsvarende uformel tone'.

Se også: Narkoparadis og dårligt arbejdsmiljø: Tidligere betjent kritiserer politi i ny bog

Ulovlige anholdelser
Hvis betjente fulgte opfordringen i ugebrevet, så betød det reelt, at de lavede ulovlige anholdelser i flæng.

Politiet må som udgangspunkt ikke antage, at rumæneren, polakken eller bulgareren er i Danmark for at begå kriminalitet. Det er nemlig et direkte brud på retsplejeloven, fordi man skal anholde på baggrund af mistanke og ikke nationalitet, forklarer Rigspolitiet i svaret til Folketingets retsudvalg.

Nordsjællands Politi oplyser ifølge svaret til retsudvalget, at ugebrevet ikke var 'en instruks eller forholdsordre'. Samtidig er der 'heller ikke i dag i politikredsen en sådan forholdsordre', lyder det.

'Landets øvrige politikredse har – ligesom Nordsjællands Politi – oplyst, at der ikke i politikredsene gælder forholdsordrer, hvorefter personer af en bestemt nationalitet som udgangspunkt skal anses for at være lovovertrædere,' skriver Søren Pind til retsudvalget.

Nordsjællands Politi er omdrejningspunktet i en ny bog. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Politichef godkendte ulovlige anholdelser: ’Alle østeuropæere er platugler og svindlere’

Læs uddrag af ugebrevet her. Artiklen fortsætter under billedet

 

Se også: Betjent fik reprimande: Gjorde opmærksom på narkohandel

Skattebetalt erstatning
Noget tyder dog på, at ledelsen i Nordsjællands Politi allerede i 2011 vidste, at man var på kant med loven. I ugebrevet fremgår det, at ledelsen var klar til at udbetale erstatning, hvis betjentene kom i problemer.

'Skulle der ske uberettigede anholdelser, er vores CPI (chefpolitiinspektør Flemming Drejer, red.) villig til at undskylde og betale erstatning til de få', lyder det i ugemailen, som forsikring til de udøvende betjente.

Den melding møder kritik fra flere eksperter Ekstra Bladet har talt med. Ifølge Juraekspert Jørn Vestergaard er det direkte upassende, at chefpolitiinspektør Flemming Drejer ifølge mailen tilbyder erstatning.

- Det er ekstra utilbørligt, at meldingen (om uretmæssige anholdelser, red.) ledsages med en besked om, at man kan se stort på reglerne, for ledelsen er indstillet på at betale sig fra eventuelle ulovligheder ved at udbetale erstatning til de forurettede, sagde han til Ekstra Bladet, da bogen udkom.

Også juraekspert Eva Smith rystede dengang på hovedet af løftet om erstatning i mailen.

- Det er jo os, skatteyderne, der får den regning, siger juraprofessoren og kalder det ’ejendommeligt’, at Flemming Drejer nu sidder i en topstilling i PET.

Plus Frustrerede betjente: Her er paradis for narkokriminelle og rockere

Vil ikke blande mig
Flemming Drejer er i dag chefpolitiinspektør i PET, og han har svaret på Pinds reprimande i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

- Jeg er ikke længere en del af ledelsen i Nordsjællands politi, og vil derfor heller kommentere eller blande mig i konkrete sager. Jeg er dog fuldstændig enig i de svar, der er givet til Folketinget, skriver Flemming Drejer.

Drejer vil dermed ikke svare på, om han stod bag den ulovlige opfordring i ugebrevet, fordi han ikke er en del af ledelsen i Nordsjælland Politi i dag. Det var dog en anden forklaring, som chefpolitiinspektøren gav på sit manglende svar.

- Jeg vil ikke kommentere noget, som bliver fremlagt i en bog, jeg ikke har læst, sagde Flemming Drejer, da bogen kom ud tidligere i år.

Se også: Eks-strømer efter ny bog: Betjente kalder mig modig
176 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere