Sverige lemper rejseregler og åbner for fuld Bornholm-transit

Personer, der vil rejse til og fra Bornholm, får fra mandag mulighed for at rejse mellem Ystad og Rønne

Følg Politik

Mandag åbner den svenske regering for transit for rejsende til og fra Bornholm via Ystad og Rønne. Det oplyser både den svenske og danske regering.

Transportminister, Benny Engelbrecht (S), er glad for, at der endelig er fundet en løsning.

- Det er rigtig godt, at det nu er lykkedes at få den svenske regering til at åbne for fuld transit til Bornholm. Det har været en meget vigtig sag for regeringen, og der er på alle niveauer blevet presset på, siger han.

Sverige lukkede inden jul grænsen for rejsende fra Danmark på grund af smittespredning med den britiske og mere smitsomme coronavariant B117.

Indrejseforbuddet vakte det en del problemer for bornholmere og andre rejsende, at de ikke kunne tage færgen mellem Ystad og Rønne.

Undtaget var dog svenske statsborgere. Benny Engelbrecht kaldte det dengang en 'alvorlig situation'.

Han forsikrede om, at man ville følge op på muligheden for at lave en transitløsning, og i første omgang blev det muligt for folk, der var bosiddende på klippeøen, at køre via Sverige til Sjælland.

Og fra mandag kan alle i Danmark rejse den anden vej.

Det vækker glæde hos Thomas Thors (S), der er borgmester i Bornholms Kommune.

- Det er vi selvfølgelig meget, meget tilfredse med, fordi vi står over for en vinterferie og en påskeferie, og snart banker turistsæsonen på.

- Nu kan man altså være tryg ved at booke det sommerhus, man havde ønsket sig, eller det hotel, man ville ind på. Det er på alle måder en god dag for os, siger han.

Ruten fra Rønne til Ystad og videre til Sjælland er ikke den eneste rute fra Bornholm, men det er øens 'landevej', påpeger borgmesteren.

Han oplyser, at Bornholm indtil videre i januar har oplevet et fald i besejlingen til og fra øen på 75 procent sammenlignet med det normale niveau for måneden.

- Var restriktionerne ikke lettet, måtte vi se frem mod en tilsvarende reduktion af besejlingen af Bornholm i februar, og det havde på mange måder været en katastrofal udfordring for det bornholmske samfund, siger Thomas Thors.

Han oplyser, at det endnu ikke er afgjort fra svensk side, om der kan komme nogle krav om eksempelvis en negativ coronatest, eller at man ikke forlader bil eller bus under rejsen, hvis man vil gennem landet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind