Svindeldømt eks-borgmester gør comeback: Vælgerne kan tilgive

På trods af en plettet straffeattest, kan politikere blive genvalgt. Det viser historien, siger valgforsker

- et, jeg lavede i sin tid, er helt utilgiveligt, men at sidde i et byråd er noget helt andet, siger Per B. Jeppesen. Arkivfoto: Lars Skaaning
- et, jeg lavede i sin tid, er helt utilgiveligt, men at sidde i et byråd er noget helt andet, siger Per B. Jeppesen. Arkivfoto: Lars Skaaning

En plettet straffeattest er ikke nødvendigvis en hindring for et politisk comeback. I Skive Kommune stiller den tidligere borgmester Per B. Jeppesen op for Skivelisten, efter han i 2012 blev dømt for blandt andet svindel.

- Lysten til at gøre noget for Skive vejer tungere end hensynet til, at det her vil ribbe op i gamle, trælse ting, siger Per B. Jeppesen til DR P4 Midt & Vest.

I 2011 var han 2. viceborgmester og direktør i Kulturcenter Limfjorden. Men da det kom frem, at han blandt andet havde overført 62.000 kroner fra kulturcentret til sin egen konto, for at kunne betale for et forlig i en sexchikanesag, trak han sig fra posterne. Dommen lød på 6 måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.

Alligevel mener Per B. Jeppesen, at vælgerne kan have tillid til ham.

- Det her var én gang for meget for mit vedkommende. Det, jeg lavede i sin tid, er helt utilgiveligt, men at sidde i et byråd er noget helt andet.

Tidligere politikere med en dom i bagagen kan godt komme tilbage til politik, siger valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til DR P4 Midt & Vest.

- Vi har flere politikere, der er blevet dømt eller har overtrådt etiske regler, og så efterfølgende er blevet valgt ind i byrådet. Så vælgerne tilgiver, men tilgiver nok ikke hele vejen. For det er de færreste, der kommer tilbage til samme politiske position, siger han.

Det er op til den enkelte vælger at finde ud af, hvad de kan tilgive, siger Kasper Møller Hansen.

- Ofte vil vælgerne skelne mellem, hvad der foregår i det politiske og private liv. De kan finde på at straffe langt hårdere, hvis politikeren er udeblevet fra et eller to møder, end hvis vedkommende er kørt for stærkt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen