Svindelsag for millioner rammer dansk ulandsbistand

Millioner til skolebyggeri i Afghanistan endte det forkerte sted. Nu har Udenrigsministeriet modregnet beløb

Op mod 4,2 millioner danske bistandskroner kan være havnet i de forkerte lommer. Det skriver netavisen Altinget.

Pengene skulle have været brugt på at bygge skoler i Afghanistan, men i stedet er der sket en "irregulær" overførsel til løn, som Danmark ellers ikke har bevilget penge til.

Sagen er så alvorlig, at Udenrigsministeriet har fratrukket et tilsvarende beløb i sin seneste overførsel til Afghanistan, viser en ny underretning fra ministeriet.

Sagen vækker stor vrede hos Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

- Jeg bliver simpelthen så rasende og sur. Det er jo ikke småpenge, der er tale om. Og det her bestyrker mig i, at danske bistandsmidler skal følges meget tættere end i dag, siger han til Altinget.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) slår fast, at Danmark følger op på alle sager, hvor der er en mistanke om korruption eller svindel, uanset størrelsen af beløbet.

- Det gør vi nu, og det vil vi også gøre fremover. Vi har en nultolerancepolitik, skriver ministeren i en kommentar til Altinget.

Han slår samtidig fast, at risiko for korruption er et grundvilkår i udviklingssamarbejdet, når man som Danmark ofte opererer i svage og skrøbelige stater.

Professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet ser med stor alvor på sagen, som ifølge ham kun er toppen af et meget stort isbjerg af svindel med både dansk og international udviklingsbistand.

Især mange indsatser i Afghanistan kunne ifølge professoren skæres væk på grund af et stort omfang af korruption i landet.

- Det er næsten umuligt at lave udviklingsarbejde i Afghanistan, uden at der er korruption eller svindel. Og generelt handler det om at acceptere, at den her type af sager kommer i en lind strøm, siger Christian Bjørnskov til Altinget.

Det samlede antal af verserende svindelsager i Danida har været stigende siden 2011, og officielt har Danmark siden 2010 konstateret tab for 11,2 millioner kroner.

18 kommentarer
Vis kommentarer