Svinedyr DR-boss: Slår offentlige topchefer på stribe

Maria Rørbye Rønn er den topchef ved de gamle etater med den klart højeste løn pr. medarbejder

Licens er noget vi giver til ... generaldirektøren.

DR's topboss, generaldirektør Maria Rørbye Rønn, ligger med helt i front, når landets offentlige topchfer får udbetalt deres tårnhøje gager.

Godt nok topper DSB's direktør, Flemming Jensen, listen over direktørlønninger i de gamle etater; Danmarks Radio, Rigspolitiet, Forsvaret og Statsbanerne. Hvert år kan scorer DSB-bossen 4,9 millioner kroner.

Men DR-chefen Maria Rørbye Rønn slår ham med flere hestehoveder, når det kommer til løn i forhold til antallet af medarbejdere.

Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet.

Rørbye Rønn, der i 2016 har fået 3,6 millioner kroner inkl. pension, har ansvaret for i alt 3.318 medarbejdere. Det svarer til 1.085 kroner i løn til generaldirektøren pr. ansat.

Det er væsentligt højere end Flemming Jensens 665 kroner, som han får for hver af sine i alt 7.438 DSB-ansatte.

Forsvarschef må nøjes
Hos Rigspolitiet og Forsvaret nærmer man sig heller ikke Maria Rørbye Rønns løn. Rigspolitichefen og forsvarschefen får således henholdsvis 1,9 og 1,7 millioner kroner om året. De har begge omkring 14.000 medarbejdere.

Flere politikere mener nu, at lønniveauet i DR-toppen er stukket af.

- Det er en meget høj løn. Rigsrevisionen rejste allerede kritik i sommeren 2015 af generaldirektørens løn, da den steg fra 2,8 til 3,5 mio. Og jeg synes, det springer i øjnene, at en DR-generaldirektør kan få dobbelt så meget som en forsvarschef og markant mere end DSB's øverste chef målt på antallet af medarbejdere, siger de konservatives Mette Abildgaard til Ekstra Bladet.

Efter stor kritik: DR-chefer forgyldes igen igen

Engell: Derfor fører hestesag til DR-slagtning

DR-chef kan score millioner på Hellerup-villa

Den konservative profil erkender, at DR skal kunne konkurrere i det vellønnede marked for danske mediechefer.

- Men der følger et særligt ansvar med, når det er offentlige penge, vi har med at gøre. Det er ikke hende som person, der har gjort noget galt. Men DR's bestyrelse har et kæmpe ansvar for at forvalte licensmidlerne ordentligt i den her sammenhæng.

Også Socialdemokraterne hæver pegefingeren over for den tårnhøje løn.

- DR skal ikke være lønførende. De skal kunne rekruttere dygtige medarbejdere i andre medievirksomheder og skal selvfølgelig kunne tilbyde et fornuftigt lønniveau. Men jeg synes, DR nu bør lave en benchmark-undersøgelse af lønningerne i andre offentlige og private virksomheder, siger medieordfører Mogens Jensen, der i den forbindelse også vil have DR til at undersøge, hvad administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, tjener.

- Så kan man få slået fast, om de her lønninger i DR er for store.

Intern ansættelse
Maria Rørbye Rønn blev i sin tid ikke hentet fra en anden medievirksomhed med løftet om konkurrencedygtig løn. I stedet rekrutteret internt, hvor hun havde gjort karriere i flere år som chef i DR's juridiske afdeling.

Hendes nuværende løn adskiller sig også markant fra den årsløn, som statens departementschefer får i ministerier, samt hvad kommunal- og regionsdirektører får.

Eksempelvis får stadsdirektøren for Aarhus Kommune, Niels Højberg, der har knap 20.000 ansatte under sig, 2,2 millioner kroner om året, mens Hovedstadens regionsdirektør, Hjalte Aaberg, får 2,3 millioner kroner. Her er der omkring 39.000 mennesker ansat.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Maria Rørbye Rønn, men bestyrelsesformand Michael Christiansen, der er ansvarlig for lønniveauet i DR-toppen, har denne kommentar:

'I DR har vi – i modsætning til mange andre store danske medier – valgt at være åbne om lønnen i den øverste ledelse. Vi er samtidig en del af et mediemarked og har brug for at kunne rekruttere dygtige folk. Det betyder også, at man skal have en rimelig løn, som står mål med opgaver og ansvar. Og når man sammenligner DR-ledelsens lønniveau med den øvrige branche, så er DR bestemt ikke lønførende. Hos TV2 og  andre danske mediehuse er lønnen os bekendt langt højere.'

 

TV2-direktør scorer kassen

Administrerende direktør i TV2, Merete Eldrup, har et umådelig vellønnet job i den statsejede, men reklamefinansierede tv-station.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Eldrup hvert år tjener over fire millioner kroner i samlet løn. Eldrups ansættelse adskiller sig dog fra Maria Rørbye Rønns, da hun er administrerende direktør i et statsligt aktieselskab, der i opbygning nærmere ligner et privat selskab.

Merete Eldrup er gift med tidligere DONG-chef, Anders Eldrup. Børsen fortalte i 2009, hvordan ægteparret, der indtil 2012 var chef for hver deres statsejede selskab, tjente omkring 9,5 mio. om året i husstandsindkomst.

Se DR-chefernes lønninger: Tjener mere end statsministeren

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.