Hatem Nemr Chriems liste med diagnoser er lige så lang som rejsen fra Danmark til Libanon.
Astma, KOL, muskelsvind, forhøjet blodtryk, forstørret blærehalskirtel, diabetes, hjerneblødninger, post traumatisk stress, læsioner i ben, ryg, fod og mave samt symptomer på depression er de ting, som den 82-årige mand hver dag kæmper med. Derfor har han søgt om genoptagelse af hans ansøgning om humanitær opholdstilladelse, men det har justitsministeriet afvist.
Årsag? Sygdommene er ikke alvorlige nok.
Det fremgår af dokumenter i sagen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.
- Justitsministeriet finder således ikke, at De lider af en sådan alvorlig sygdom, som efter ministeriets praksis kan begrunde meddelelse af humanitær opholdstilladelse.
- Justitsministeriet finder ikke grundlag for at genoptage behandlingen af Deres sag, idet der ikke fremkommet nye oplysninger af væsentlig betydning for ministeriets behandling af sagen, skriver Justitsministeriet i afslaget til Hatem Nemr Chriems.
Derfor blev den 82-årige mand lørdag hentet af Rigspolitiet for at blive sat i et fly mod Libanon, selv om det ifølge lægeerklæring kan koste ham livet, hvis han ikke får den nødvendige hjælp og behandling.
- En pause/ophør i behandlingen kan i løbet af få dage medføre, at patientens lunger soder til i slim, at hans blodtryk stiger yderligere, specielt som følge af det dårlige lungekredsløb, med ret hurtigt hjertesvigt og forholdsvis hurtig død i form af vand i lungerne til følge. Der er alt i alt tale om en livstruende sygdom, står der Hatem Nemr Chriems læges vurdering af hans heldbred. En lægeerklæring som Ekstra Bladet er i besiddelse af.
Familien oplyser til Ekstra Bladet, at Hatem Nemr Chriem ingen har i Libanon, der kan hjælpe ham. Hele hans familie - heriblandt børn og børnebørn - bor i Danmark. Det eneste familie han har i Libanon er en svigerdatter med kræft og en handicappet svigersøn. Derfor vil han ifølge familien slet ikke kunne klare sig selv, og det bliver bakket op i lægeerklæringen.
- Det er min vurdering, at han ingenlunde ville kunne klare sig i oprindelseslandet uden nødvendig hjælp fra familie, skriver hans læge.
Derimod fortæller familien til Ekstra Bladet, at de har erklæret overfor Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet, at de selv er villige til at påtage sig alt ansvar for pleje, pasning, økonomisk sikkerhed, lægebesøg og hospitalsophold.
Artiklen fortsætter under billedet
Alligevel stod Rigspolitiet klar med en bil foran hans midlertidige bopæl for at udvise ham til Libanon, men noget gik galt.
På grund af sin lungesygdom hyperventilerede han på vej til flyet, og dermed måtte Rigspolitiet køre ham tilbage til Sandholmlejren, hvor han i øjeblikket ligger.
- Det er jo ekstremt latterligt, at Danmark vil sende en gammel mand hjem. Alle i familien er meget berørte og oprørte over den her sag, fortæller et medlem af familien til Ekstra Bladet, der ikke ønsker at stå frem med navn.
Ifølge reglerne skal en ansøger til humanitær opholdstilladelse fremsende lægelig dokumentation for en meget alvorlige behandlingskrævende sygdom, hvis de skal opfylde kravene til at få humanitær opholdstilladelse. Men Justitsministeriet har i deres afslag lagt til grund, at der ikke er tale om en meget alvorlig sygdom i Hatem Nemr Chriems tilfælde.
EL: Meget restriktive regler
Ekstra Bladet har talt med Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen om sagen.
- Jeg kender ikke den pågældende sag, og derfor kan jeg ikke vurdere om afslaget er i overenstemmelse med reglerne eller om det er på kanten. Det lyder lidt mærkeligt, når nu lægen så tydeligt påpeger, at han ikke er i stand til at klare sig.
Artiklen fortsætter under billedet
- Men som sagt kender jeg ikke hans sag, men jeg vil spørge ind til den i Justitsministeriet. Der er en ekstremt restriktiv praksis i sager om humanitær opholdstilladelse, og det gør jo, at man udviser en masse mennesker, der ikke er i stand til at klare sig selv, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ekstra Bladet.
Hatem Nemr Chriems familie har forsøgt at få udvisningen udskudt til onsdag, så han kan komme i bedring, men de er blevet oplyst, at det ikke kan lade sig gøre. Derfor kan han se frem til, at Rigspolitiet igen forsøger at fragte ham til Libanon mandag morgen.
Ekstra Bladet har forsøgt at få fat i justitsministeren for at få en kommentar til sagen, men hun er i øjeblikket på ferie. Samtidig oplyser Justitsministeriet, at de ikke udtaler sig i konkrete personsager.