Annonce:
Annonce:

Syge ældre dækker underskud for salg til sharia-sheik

Regeringen skal finde knap 400 millioner kroner for at dække underskud på Statens Serum Institut efter salget af vaccine-fabrikken - 76 millioner bliver taget fra de ældre og udsatte

Det har efterladt et stort sort underskud, at sundhedsministeriet har solgt den statslige vaccineproduktion til saudi-arabiske Aljomaih Group med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen. Nu dækker sundhedsministeriet en del af underskuddet med penge, som oprindeligt var øremærket svage ældre, så overbelægning kunne undgås. Privatfoto
Det har efterladt et stort sort underskud, at sundhedsministeriet har solgt den statslige vaccineproduktion til saudi-arabiske Aljomaih Group med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen. Nu dækker sundhedsministeriet en del af underskuddet med penge, som oprindeligt var øremærket svage ældre, så overbelægning kunne undgås. Privatfoto
Annonce:
Følg Politik

Ældre og udsatte danskere kommer til at betale dyrt for salget af vaccine-fabrikken på Statens Serum Institut til den saudi-arabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih.

Rigsrevisionen kom fornylig med en særdeles kras kritik af Sundhedsministeriet for håndteringen af salget, der kommer til at koste skatteyderne mellem 1,3 og 1,8 milliarder.

Vaccine-salget til sharia-sheiken: Massiv kritik af Sundhedsministeriet

Heraf lød underskuddet i forbindelse med salget alene i 2017 på 400 millioner kroner. Derfor har Sundhedsministeriet været på støvsugetur rundt på forskellige konti for at finde penge, som kan hældes i det sorte hul.

Annonce:

Blandt andet har ministeriet valgt at trække 76 millioner kroner ud fra kontoen ’kommunale forebyggelsesindsats med særligt fokus på ældre medicinske patienter og udsatte grupper’. De penge var ellers ifølge finansloven øremærket til en 'styrket indsats mod overbelægning', som der stadig er store problemer med på landets sygehuse. 

I november sidste år viste en undersøgelse, at syv ud af 10 sygeplejersker oplever massiv overbelægning. Eksempelvis oplevede over 3000 patienter i 2017, at der ikke var plads på Region Sjællands seks sygehuse. Derfor måtte de ligge på gangen eller andre fællesarealer.

Sådan lød det i studiet, da det kom frem, at staten kunne have fået flere penge for vaccineproduktionen

Blandt andre Holbæk Sygehus har været plaget af overbelægning. Foto: Henning Hjorth
Blandt andre Holbæk Sygehus har været plaget af overbelægning. Foto: Henning Hjorth

Uværdigt for patienterne
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at det er 'forkasteligt' at bruge pengene til at lukke et økonomisk hul i stedet for at bruge dem på at dæmme op for overbelægning.

– Når vi ved, hvor uværdigt det er for patienterne, og hvor negativt det er for personalet, hvorfor så ikke bruge de her 76 millioner kroner til at nedbringe overbelægningen? siger han og fortsætter:

Annonce:

– I stedet vælger sundhedsminister Ellen Trane Nørby at bruge pengene til noget helt andet. Hun bruger dem til at lukke huller på Statens Serum Institut i stedet for at bekæmpe overbelægning.

Det var den daværende SR-regering, der tilbage i 2014 besluttede, at man i 2016 skulle afsætte de mange millioner til indsatsen mod overbelægning. I 2015 overtager Sophie Løhde (V) posten som sundhedsminister og brugen af pengene bliver sat på pause, indtil Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen aflægger sin endelige rapport

Efter skandale-salg: Minister skal i samråd

Staten sælger ud: Sharia-sheik overtager vaccine-fabrik

I september 2012 beslutter regeringens økonomiudvalg med tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen at iværksætte en analyse med henblik på et salg af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut.

I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC et frasalg af vaccineproduktionen, og værdiansætter den til  op mod 285 mio. kroner.

I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg. Det sker på baggrund af en anbefaling fra en arbejdsgruppe ledet af afdelingschef i finansministeriet Peter Brixen, der også var involveret i statens salg af DONG.

Valget af den saudiarabiske køber, Aljomaih Group, i 2016 er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Prisen er 15 mio. kr.

Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.

I forbindelse med salget til 15 millioner kroner har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab, AJ Vaccines, som nu står for vaccine-produktion på Statens Serum Instituts grund på Amager.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Aljomaihs nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

Efter Ekstra Bladets afsløringer kaldte Enhedslisten sundhedsministeren i samråd om sagen.

Rigsrevisionen har af en drift valgt at lave en tilbundsgående undersøgelse af salget af vaccine-fabrikken. Undersøgelsen retter en kras kritik af Sundhedsministeriets håndtering af salget og opgør statens samlede tab til et sted mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Læs resten af artiklerne i serien her:

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Så rabiat er sheikens sharia-præst

Solgte til saudiarabere: Nu skal minister forklare sig

Sharia-sheik gav 15 mio. for statens vaccinefabrik: Fejrer røverkøb med gallafest

Joachim B. sagde ja til sharia-sheik

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely

Sharia-sheik købte for 15 mio: Staten brugte 30 mio. kr. på at finde ham

Skulle redde vaccine-fabrik: Tog penge fra psykisk syge

Staten giver vild rabat: Sharia-sheiken sparer mindst 88 mio. kr. i husleje

Pengene vælter ud: Svinedyr rapport anbefalede vaccine-salg

Først røg Dong: Corydon bag salg af vaccinefabrik

DF'er klager over ministre i vaccine-sag: 'De vasker hænder'

Sundhedsminister erkender: Kendte ikke til sharia-sheikens rabiate præst

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Politiker om vaccine-salg: - Sindssyg dårlig handel

Minister efter Ekstra Bladets vaccine-afsløringer: Kom og se hemmelig rapport

OVERBLIK: Sådan forkæler Danmark sharia-sheiken

Corydon og Elbæks aftale: Skabte underskud på vaccinefabrik

Sharia-sheik bød 120 mio. kr. for vaccine-fabrik - Fik den for 15 mio. kr

Nu skal minister grilles for vaccinesalg til sharia-sheik

Vaccine-salg: Ingen analyse af fremtidens forsyningssikkerhed

Novo-firma i dobbeltrolle: Rådgav både staten og sharia-sheik

Dobbeltmoral: Vil bekæmpe skattefusk, men handler med selskab i skattely

Rigsrevisionen undersøger vaccine-salg til sharia-sheik

Corydon solgte vaccine-fabrik: Nu svinger hans nye firma kniven

Sharia-sheik i problemer: Kan ikke levere børnevaccine til tiden

Efter vaccine-salg: Nu skal to ministerier undersøges

Sharia-sheiken dropper populær vaccine

Professor efter sharia-sheikens vaccine-stop: - Vi mister kontrollen

Hemmeligt dokument afslører: Sharia-sheik får 200 mio. kr. i huslejerabat

Vaccine-salget til sharia-sheiken: Massiv kritik af Sundhedsministeriet

Statsrevisor revser ministerium: - Helt uhørt

Efter skandale-salg: Minister skal i samråd

Corydon besluttede skandale-salg: Gennemførelsen ikke mit ansvar

Syge ældre dækker underskud for salg til sharia-sheik  

Skal skæres et andet sted
Rapporten bliver udskudt af flere omgange og er først klar i juni 2017. Pengene blev derfor ikke brugt i 2016 som planlagt – og heller ikke i 2017.

I et notat, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, skriver Sundheds- og Ældreministeriet, at pengene ikke længere kan bruges til det ønskede formål, fordi der så skal skæres et andet sted i sundhedsvæsnet for ikke at ramme det såkaldte udgiftsloft.

Annonce:

– Det er jo det mest bureaukratiske og djøf-agtige svar, man kan få. De kunne godt overflytte pengene det første år, men ikke efterfølgende. Det svar er fabrikeret efter, hvad der passer sundhedsministeren og ikke efter, hvad der ville være bedst for patienterne, siger Flemming Møller Mortensen.

Fortsat stort behov
På samme måde ryster ÆldreSagen på hovedet over ministeriets prioritering.

– Vi synes, at det er rigtig ærgerligt, at den her pulje er gået tabt og ikke er blevet anvendt i kommunerne, siger Mirjana Saabye, der er chefkonsulent i ÆldreSagen.

– Vi ser fortsat et stort behov for at styrke indsatsen over for ældre i forhold til at undgå indlæggelser.

Hemmeligt dokument afslører: Sharia-sheik får 200 mio. kr. i huslejerabat

Sådan opstod vaccine-underskud

Ved udgangen af 2017 manglede Statens Serum Institut små 385 millioner kroner.

232 millioner kroner stammer fra direkte tab i forbindelse med salget af vaccine-fabrikken samt fra ekstra udgifter til konsulenter, flytning og bod på grund af manglende leverancer af vacciner.

74 millioner kroner stammer blandt andet fra huslejerabat til den saudi-arabiske sheik, der har overtaget vaccine-fabrikken.

30 millioner kroner stammer fra kurstab i forbindelse med indfrielse af lån hos Nationalbanken.

49 millioner kroner stammer fra regnskabsåret 2016, hvor underskuddet blev større end forventet.

Kilde: Aktstykke nummer 40 fra samling 2017-18.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at det er ærgerligt at pengene ikke er gået til det oprindelige formål, men understreger, at hvis de ikke blev brugt til at dække underskuddet, ville de blot være blevet sendt tilbage til statskassen. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at det er ærgerligt at pengene ikke er gået til det oprindelige formål, men understreger, at hvis de ikke blev brugt til at dække underskuddet, ville de blot være blevet sendt tilbage til statskassen. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen

Ministeren: ’Det er brandærgerligt, men sådan er reglerne ’

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at det er ’brandærgerligt’, at de 76 millioner kroner ikke er gået til indsatsen mod overbelægning.

’Puljen blev af forskellige grunde ikke udmøntet i 2016 – og derfor skulle pengene jævnfør budgetreglerne tilbageføres til statskassen igen. Det er brandærgerligt, men sådan er reglerne desværre for puljemidler', skriver hun i en mail til Ekstra Bladet og fortsætter:

'Det blev derfor valgt at bruge bl.a. disse midler til at dække underskuddet hos SSI parallelt med, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti skulle styrke indsatsen mod overbelægning og udmønte den samlede plan på 1,2 mia. kr. i perioden 2016-2019 til nedbringelse af overbelægning og en styrket indsats for den ældre medicinske patient.’

- Set i lyset af, at der er massive problemer med overbelægning på eksempelvis Holbæk Sygehus for tiden – og har været det længe – ville det så ikke give mere mening, at bruge pengene til netop en styrket indsats mod overbelægning, som oprindeligt var planen med pengene?

’Regeringen har i den grad prioriteret sundhedsområdet med suspension af to procents-kravet, et gevaldigt økonomisk løft på 4,4 mia. kr. siden sommeren 2015 og en række målrettede initiativer - herunder til bekæmpelse af overbelægning. Vi er dog ikke i mål alle steder, og det er trist at se, hvordan vi på nogle sygehuse hvert år ser de samme problemer.'

'Det var årsagen til, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti i 2016 afsatte 1,2 mia. kr. i perioden 2016-2019 til nedbringelse af overbelægning og en styrket indsats for de ældre medicinske patienter, men jeg er også nødt til at understrege, at det er Region Sjælland, der er driftsansvarlig for Holbæk Sygehus og har en forpligtigelse til at reagere på de mange henvendelser, der er kommet fra personalet.’

- Kan du forstå, hvis der ligger patienter på gangene på Holbæk Sygehus, som formentligt er ret ligeglade med udgiftslofter og andre administrative regler, men blot gerne vil have tilført penge, så de kan få en ordentlig og værdig behandling, mens de er syge?

’De økonomiske regler er klare, og det betyder, at pengene pga. budgetreglerne falder tilbage til statskassen. Men jeg tror egentligt ikke, at forklaringerne spiller en rolle, når man står på en afdeling, hvor travlheden er stor. Det er også derfor, at Styrelsen for Patientsikkerhed følger situationen i Holbæk tæt og har bedt regionen redegøre for, hvordan de vil løse problemerne og sikre patientsikkerheden. Politisk følger jeg også situationen i Holbæk tæt, for vi har i den grad tilført flere penge til sundhedsvæsenet, og de skal også komme patienter, medarbejdere og pårørende til gavn.’

- Eftersom der fortsat er overbelægning på mange af sygehusenes afdelinger, ville 76 mio. kr. yderligere vel også have gjort en forskel?

’76 mio. kr. kan altid gøre en forskel, ligesom de 4,4 mia., vi har løftet sundhedsvæsenet med siden sommeren 2015, i den grad gør en forskel og jo også betyder flere penge til Region Sjælland - herunder til at de kan løse problemerne i Holbæk.’

S kritiserer ministeren: Godkendte selv aktstykke

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen er langt fra tilfreds med, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tager penge fra svage ældre for at lukke et økonomisk hul på Statens Serum Institut.

Annonce:

Men hans egen parti-kollega, Benny Engelbrecht, der sidder i Finansudvalget har ligesom alle andre af Folketingets partier undtagen SF været med til at godkende aktstykket, der giver sundhedsministeriet tilladelse til at stoppe pengene i det sorte hul.

- Jeg har hele vejen igennem opponeret mod det her. Men underskuddet er der og regningerne skal betales. Men det giver mig fortsat retten til at sige, at det er fuldstændig vanvittigt, at regeringen tager pengene fra sundhedsområdet. Vi ville hellere, at de havde taget alle pengene fra finansloven.

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

- I stedet har de gemt pengene til side, så de kan bruge dem, når de fandt at det var gunstigt for dem at bruge dem på at lukke nogle huller. De har gemt pengene væk og de har ikke brugt dem på overbelægning. Hvorfor ikke? Det er gået hårdt ud over patienterne.

- Men skulle I så ikke have ladet være med at underskrive aktstykket?

Annonce:

- Nej, sådan er procedurerne ikke. Vi kan ikke have ubetalte regninger. Vi har drøftet det her, og min finansordfører har været helt klar over, at vi har opponeret mod, at det her er måden at finansiere det på.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: