Syge danskere i oprør over regeltyranni

Mens sygemeldte danskere bliver pisket i et sandt regelhelvede, skal politikere ikke aflevere så meget som en lægeerklæring for at få penge

Brian Pedersen er en af de syge danskere, Ekstra Bladet har mødt. Læs hans historie i interviewet i Ekstra Bladet Plus. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Brian Pedersen er en af de syge danskere, Ekstra Bladet har mødt. Læs hans historie i interviewet i Ekstra Bladet Plus. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Følg Politik

 

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med. I denne Special sætter vi fokus på den ekstreme forskel på politikernes egne regler og det regeltyranni, som politikerne har indført for danskere, når de rammes af sygdom

Der er en nærmest afgrundsdyb forskel på de kvaler, danskere bliver slæbt igennem, når de bliver for syge til at arbejde, og den skånsomme behandling politikere møder.

Ekstra Bladet fortæller i dag 12 almindelige danskeres oplevelser af et system bygget op om bureaukrati, skrankepaveri, papirbunker og økonomiske stokkeslag.

Deres historier vidner om forskellen på politikerne og almindelige danskere. Mens politikerne kan melde sig syge fra Folketinget uden andet end en mail til formanden Pia Kjlærsgaards kontor, står danskere tilbage med oplevelsen af et uværdigt system, hvor den enkelte bliver trådt under fode og skal dokumentere snart det ene, så det andet.

- Det er noget svineri. Politikerne skal have samme vilkår, som vi skal. De bør selv kunne mærke, at det system, de laver, ikke fungerer, siger Buller Sodborg fra Snedsted, som har været sygemeldt i mere end halvandet år.

Forrykt
Han er én af de danskere som stiller op i Ekstra Bladet.

- Der er jo ikke nogen af dem på borgen, der får indblik i, hvordan systemet egentlig fungerer. Så kan man jo sagtens sidde og lave regler for, hvordan systemet skal være. Det er forrykt, siger Marianne Brink Asvig Iversen fra Vejen, der er svært bevægelseshæmmet efter fem rygoperationer.

- Det skriger til himmelen, at syge danskere skal dokumentere, hver gang de går på lokum, imens de skide politikere ikke skal dokumentere noget som helst. Det er absurd, at de folkevalgte, der bestemmer, ikke skal overholde de samme regler som os andre, siger Kim Madsen, der blev sygemeldt i 2012 på grund af slidgigt, hjerteproblemer, astma og KOL.

Ekstra Bladet har de seneste uger sat fokus på de lukrative og smidige forhold, som gælder for politikerne i forhold til sygdom og barsel. Når de tager barsels- eller sygeorlov sker det på fuld løn á 660.000 kroner om året samt et skattefrit omkostningstillæg på 62.000 kroner.

Desuden optjener de ret til eftervedlag, altså løn, selv efter de er ude af Folketinget og under syge- og barselsorlov. Læg dertil, at de har længere barselsorlov end danskerne som helhed.

Kristian Jensen er som finansminister ansvarlig for politikernes ansættelsesforhold. Han har ingen kommentarer til Ekstra Bladets artikel

Det skal du igennem for sygedagpenge

- Du sygemelder dig til din arbejdsgiver eller a-kasse, og efter en længere periode skal de give kommunen besked om din sygemelding.

- Du modtager et brev fra kommunen, som kræver, at du svare på et såkaldt oplysningsskema på nettet inden for en tidsfrist.

- Kommunen vurderer nu, om du har ret til sygedagpenge, og sender svaret i et brev. Du bliver også bedt om at bestille tid hos din læge.

- Du går til lægen og får en lægeerklæring, som kommunen skal have tilsendt.

- Nu skal du til en såkaldt opfølgningssamtale på et jobcenter, hvor I skal drøfte, hvordan du kommer tilbage på arbejde. Eventuelt på nedsat tid.

- Der kan være tale om flere samtaler på jobcentret alt efter dit sygdomsforløb. Du kan som hovedregel højst få sygedagpenge i 22 uger.

- Hvis du stadig er for syg til at arbejde, og ikke lever op til en række betingelser, så kommer du på et jobafklaringsforløb.

- Du får en sagsbehandler, som indkalder til samtale på jobcentret, hvor I skal udfylde et forberedelsesskema, for at få dig tilbage på jobbet.

Sygedagpengene udgør højst 4.355 kr. (2019) pr. uge og højst 117,70 kr. (2019) pr. time.

Kilde: KL og Borger.dk

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind