Sygeplejerske har fået nok: Ta' min sure løbesko, Kristian Jensen

Sygeplejerske har startet indsamling af kollegers udslidte løbesko. Vi kan ikke blive ved at løbe hurtigere, siger han

Forpustet og forjaget.

Kristian Jensen bør sætte en stoppe for hurtigløberiet på landets sygehuse.

Det er beskeden fra sygeplejersken Harun Demirtas, som har sin daglige gang på Rigshospitalets intensiv afdeling for fortidigt fødte.

Han har derfor iværksat en utraditionel indsamling af sine kollegers udslidte kondisko. Og kollegerne skal ikke vaske dem inden afleveringen i starten af april, understreger han.

På den måde vil Harun Demirtas vise landets kassemester, at effektiviseringerne på sygehusene er gået for vidt, når de ansatte nu bliver nødt til at iføre sig hurtigløbersko for at kunne følge med.

Han drømmer sig tilbage til dengang, hvor sygeplejerskerne havde tiden til at gå i den traditionelle hvide træsko med gummisål.

- Er tiden ikke bare løbet fra træsko?

- Nej. Rigtig mange savner deres træsko og sandaler. Årsagen til at træskoen er egnet til hospitalerne udover komforten, er jo forholdet til hygiejne. Den er nem at gøre ren, hvis der kommer blod eller andet på. En løbesko den skal altså vaskes i vaskemaskine, siger Harun Demirtas.

En ældre mand bliver vaccineret mod influenza af Harun Demirtas i efteråret. Privatfoto.
En ældre mand bliver vaccineret mod influenza af Harun Demirtas i efteråret. Privatfoto.
 

Fyringer på stribe
Sygeplejersken er frustreret over, at selvom politikerne valg efter valg lover flere penge til sygehusene, så mærker han og kollegerne det ikke i hverdagen.

- Min afdeling har fyret sygeplejersker, lægesekretærer og en speciallæge. Vi kan ikke mærke noget som helst til de flere penge. Vi er underbemandet og løber stærkere og stærkere.

Ligesom Dansk Sygeplejeråd har han set sig sur på kravet om to procents produktivitetsstigning årligt.

- Man tror man hver år kan effektivisere uden at investere pengene igen. Men hvis du vil holde bilen kørende, så må du altså tanke den op.

- Det går ud over patienterne og patientsikkerheden, vurderer Harun Demirtas.

Du kan læse mere om indsamlingen af løbesko her.

Konkret oplevede Harun Demirtas, at den travle hverdag skabte en farlig situation, da en lille dreng fik iltdyk uden nogen ansatte hørte alarmen. Episoden har han beskrevvet i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

* * *

Venstre: Det er underligt, hvis man ikke bliver bedre til sit arbejde år for år

Venstres medlem af sundhedsudvalget Jakob Engel-Schmidt hilser den usædvanlige indsamling velkommen.

- Jeg synes, det er rigtig godt borgerne aktivt deltager i den politiske proces, Så sygeplejersken skal have ros for initiativet.

- Der er dog to fakta, som jeg synes, er væsentlige: 1) Der er år efter år kommet flere penge til sundhedsvæsnet. 2) Det er ikke regeringen, der er ansvarlige for, hvordan hospitalerne i Region Hovedstaden drives. Det er Sophie Hæstorp Andersen, der er regionsborgmester.

- Så hvis man mener, der bliver brugt færre penge på varme hænder og flere penge på administration, så klag til de politikere, som er ansvarlige for butikken. Hun er socialdemokrat og sidder på sit kontor i Hillerød.

- Så han retter sin aktion et forkert sted hen?

- Jeg er lige så forarget over, at der bliver færre varme hænder, mens antallet af Djøf'ere på sygehusområdet stiger, siger Jakob Engel-Schmidt.

For meget administration
- Men kravet om at effektivisere år for år kommer vel fra Finansministeriet?

- Det er helt fair, hvis man er utilfreds med det. Men ser man på de samlede bevillinger til sundhedsvæsnet, så er de altså steget. Derfor er min helt ydmyge pointe, at det er underligt, hvis man ikke bliver bedre til sit arbejde år for år. Der kommer ny teknologi. Nye arbejdsmetoder. Sådan er det også i sundhedsvæsnet.

- Ja, der kommer krone for krone flere penge. Men der er større udgifter til medicin. Der kommer flere ældre.

- Det anerkender jeg. Men samtidig har jeg på fornemmelsen - uden jeg har tallene foran mig, da jeg sidder på den fynske motorvej - at antallet af administratorer og Djøf-ansatte er steget i den her sektor, siger Jakob Engel-Schmidt.

Finansministeriet udkom så sent som i fredags med en analyse, som viste, at regionerne bruger stadig flere penge på administration.

Djøfisering er i høj grad skyld i dårlige forhold for sygehusansatte, mener Venstre-manden Jakob Engel-Schmidt. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Djøfisering er i høj grad skyld i dårlige forhold for sygehusansatte, mener Venstre-manden Jakob Engel-Schmidt. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
 

 

 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen