Sygeplejersker i nødråb: - Det hænger ikke sammen i forvejen

For at man kan lockoute personale, kræver det, at man har nogen at holde hjemme. I regionerne mangler de sygeplejersker på hospitalerne, derfor bliver det svært at stille med et nødberedskab i tilfælde af en lockout

Den generelle mangel på sygeplejersker kan skabe problemer for en eventuel lockout. Foto: Finn Frandsen /Ritzau Scanpix
Den generelle mangel på sygeplejersker kan skabe problemer for en eventuel lockout. Foto: Finn Frandsen /Ritzau Scanpix

Hvordan danner man et nødberedskab, når man i forvejen kører på det yderste af neglene?

Det spørgsmål stiller mange sygeplejersker - og offentligt ansatte i det hele taget - sig for tiden, hvor der bliver forhandlet på livet løs for at få en aftale i hus. Strejke og lockout kan blive konsekvensen, hvis overenskomstforhandlingerne ikke ender i et håndslag.

Et af stederne, hvor der forhandles, er mellem Dansk Sygeplejeråd og de forskellige regioner, da en eventuelt lockout vil kunne have store konsekvenser for arbejdet på de danske hospitaler.

Årsagen til forhandlingerne er, at hvis regionernes varsling af en lockout bliver en realitet i april, vil der ikke være nok sygeplejersker på de danske hospitaler til, at de vil kunne indgå i et såkaldt nødberedskab.

Derfor har formændene i de forskellige regioner anmodet om, at særlige afdelinger bliver undtaget en eventuel lockout, da der er mangel på personale, og vikarer er nødvendige for at have et nødberedskab.

Regionerne åbner for lockout: Det kommer reelt til at lamme vores sundhedsvæsen

Har ikke nok personale
En af de regioner, hvor der er store problemer med personalemangel er Region Midtjylland. Derfor forhandler formand for Dansk Sygeplejeråd i kreds Midtjylland, Anja Laursen, i øjeblikket med regionsrådsformand, Anders Kühnau.

- Grunden til, at der ikke kan sættes nødberedskab, er, at vi til hverdag kører med så skrabede normeringer mange steder. Der er simpelthen ikke nok sygeplejersker ansat, fortæller Anja Laursen til Ekstra Bladet.

Ved et nødberedskab er personalet kun kaldt ind for at løse den opgave, som de er ansat til. Så når arbejdsgiveren vil stille et nødberedskab, kan man ikke trække ekstra på det samme personale.

Ifølge Anja Laursen, har hendes sygeplejersker i regionen i forvejen masser af ekstravagter og overarbejde, der bliver også gjort brug af vikarer, de gør alt for at dække en normal vagtplan ind. Derfor vil de ikke kunne bruges ved en lockout.

- De afdelinger, vi har bedt om at tage ud af nødberedskabet, hænger ikke sammen ved den daglige drift i forvejen. Det er de afdelinger, hvor de næsten kun laver akutarbejde i forvejen, da der mangler personale, forklarer hun.

Genkender problemet
Formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau, der også er chefforhandler for regionerne ved de igangværende overenskomstforhandlinger, er godt klar over problemet med underbemandingen på de danske hospitaler.

- Derfor har vi også sagt, at vi er klar til at undtage de afdelinger, hvor man bruger vikarer til at dække den daglige bemanding fra en lockout, fortæller Anders Kühnau til Ekstra Bladet.

Det vil ikke være alle afdelinger på hospitalerne i Region Midtjylland, der undgår at blive ramt af en lockout. Anders Kühnau holder fast i, at nogle afdelinger vil skulle stille med et nødberedskab, men hvilke det bliver, vil han ikke udtale sig om endnu, da forhandlingerne stadig er i gang.

Socialdemokrat skal slagte de offentligt ansatte

Presset sundhesvæsen
Anja Laursen mener, at situationen med at kunne stille et nødberedskab, er et udtryk for, at der ikke er ansat nok sygeplejersker på hospitalerne i Region Midtjylland.

- Situationen, som vi er i nu, er desværre ikke overraskende. Vi har længe sagt, at vi simpelthen er for pressede, og at vi løber for stærkt. Det her er hverken godt for patienter eller personale, det bliver bare tydeligt nu, fortæller hun.

I de forskellige regioner er man opmærksom på problemet med underbemanding på afdelingerne, men det er et problem, som kan blive svært at løse.

- Det kræver, at vi får flere ressourcer fra regeringen, før vi kan ansætte flere sygeplejersker. Vi har i Region Midtjylland ikke råd til at ansætte flere, som situationen er nu, fortæller Anders Kühnau.

Når overenskomstforhandlingerne er færdige, skal regionerne i gang med at forhandle om deres budget med regeringen.