Sylte-Mette udskyder valgløfter

På med lågene til syltekrukkerne: Regeringen udskyder og parkerer en række centrale valgløfter

Mette Frederiksen har svært ved at blive konkret, når det gælder valgløfter og indfrielse. Foto: Claus Bonnerup
Mette Frederiksen har svært ved at blive konkret, når det gælder valgløfter og indfrielse. Foto: Claus Bonnerup
Følg Politik

Det er efterår og syltesæson. Også i S-regeringen.

Mette Frederiksens tropper har allerede parkeret en række centrale løfter fra valgkampen i udvalg og mudrede svar, selvom det før valgdagen blev fremlagt som bydende nødvendige at komme i gang med omgående. Det viser en gennemgang, Ekstra Bladet har foretaget.

Tag nu f.eks. de røde partiers plan om minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Ikke næste år
I regeringens forståelsespapir med de røde partier fremgår det, at minimumsnormeringerne først skal være fuldt indfaset i 2025.

Men det understreges, at: ’Det påbegyndes med kommuneaftalen for 2020. Med dette følger uddannelse af mere pædagogisk personale samt ansættelse af mere pædagogisk personale.’

I planen om kommunernes økonomi, som blev præsenteret tidligere på måneden, hedder det imidlertid nu blot, at KL ’vil indgå i et fælles arbejde’ med at ’forberede et grundlag’ for en børneplan. Altså endnu ingen påbegyndte minimumsnormeringer for de hårdt trængte daginstitutioner, børn og forældre allerede fra næste år.

Og hvis man lytter til børne- og socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil, er det ikke, fordi hun bobler over af optimisme på området:

An på modellen
- Vi har med kommuneaftalen lagt de første spor ud til at finde en model for, hvordan vi laver lovbestemte minimumsnormeringer. Den slags arbejde tager tid, og derfor når modellen ikke at blive udrullet inden for det næste år. Men senest i år 2025 skal vi have minimumsnormeringer, sagde hun forleden i et interview med FOA.

Også på regeringens helt store trækplaster, målet om differentieret pensionsalder, ser det ud, som om Arne og de andre nedslidte danskere kommer til at vente længe endnu.

Differentieret folkepension skulle ifølge præsentationen af det opsigtsvækkende valgløfte i Avisen Danmark fra januar gælde allerede fra 2020, hvis det stod til partiet. Længe har det lydt fra regeringen, at en model ville blive præsenteret i foråret 2020. Men i forbindelse med S-kongressen forrige weekend gjorde Mette Frederiksen pludselig elastikken endnu længere.

Her lød det til DR:

– Nu står det nemlig helt klart, at det ikke vil være et brud på noget forlig at gennemføre en ret til tidlig pension. Derfor gør vi det i dén her valgperiode.

Og selvom regeringen nu trøster sig med et notat fra Beskæftigelsesministeriet om, at ordningen godt kan indføres uden at bryde med velfærdsforliget, så giver notatet ikke ligefrem klokkeklar vished om, at alt kan lade sig gøre

En nærlæsning det ultrakorte notat afslører, at det afhænger 100 pct. af ’den konkrete model’, som fremlægges.

Hos Venstre efterlyser den nye politiske ordfører, Sophie Løhde, action:

- Ingen kan få konkrete svar på valgløfterne om 1000 flere sygeplejersker, grøn omstilling og tidlig pension til Arne. Valgløfterne bliver puttet ned i syltekrukker, og danskerne er vidner til et kæmpestort socialdemokratisk bluffnummer, siger Sophie Løhde.

S: Lad os nu se

Ekstra Bladet ville gerne have talt med Mette Frederiksen om brugen af sylteglas og -låg i regeringen. Men Statsministeriet henviser til politisk ordfører Jesper Petersen.

- Regeringens holdning til de emner, I bringer frem her, er den samme, som den har været hele tiden. Som det første efter sommerferien satte statsministeren og beskæftigelsesministeren sig til bordet med lønmodtagere og arbejdsgivere i processen om at finde en model for tidligere tilbagetrækning, siger Jesper Petersen til Ekstra Bladet.

- Men da I fremlagde det, lød det til, at det allerede skulle gælde fra næste år. Nu ser vi først en model til næste år ...

- Der er ikke lagt nogen konkret tidsplan frem, som nu må laves om. Vi har hele tiden været klare i mælet om, at det først krævede en model og så sidenhen et politisk flertal. Det kommer i den rækkefølge. Og hvis det står til os, har vi en politisk aftale og en lov gennemført i 2020.

- På minimumsnormeringer fremgår det i jeres forståelsespapir, at indfasningen allerede skal begyndes i 2020. Men nu kan jeg se, at socialministeren siger, at en model ikke bliver rullet ud det næste år. Hvornår sker det?

- Det er en overfortolkning af, hvad Pernille Rosenkrantz har sagt. I forståelsespapiret er vi enige om, at minimumsnormeringer skal være realiseret endeligt i 2025. Nu har vi aftalt med kommunerne, at det går i gang. Og lad os nu lige se, hvordan finansloven falder ud.

- Så der kommer en god løsning i næste uge?

- Der kommer et finanslovsforslag på onsdag. Og der kommer vi videre til at realisere vores politik - også på forståelsespapirets indhold.

- Men det lader til, at man allerede nu har parkeret nogle ting i udvalg og ekspertgrupper. Har I ikke allerede taget syltekrukker i brug?

- Jeg er ikke enig i den fremstilling. Det er tværtimod et udtryk for, at man påbegynder en proces hen mod at realisere de ting, vi gik til valg på, siger Jesper Petersen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+