Annonce:
Annonce:

Syrien-krigere på kontanthjælp: Nu falder hammeren

Ny lov skal straffe Syrien-krigere hårdere, og en ekstra-straf vil stoppe for offentlige-ydelser i tre år efter dom. Regeringen og DF står bag det nye forslag

Regeringen og DF fremsætter et ændringsforslag, der vil give Syrien-krigere en ekstra-straf udover en dom fra domstolene. Foto: Jakob Jørgensen, Privatfoto
Regeringen og DF fremsætter et ændringsforslag, der vil give Syrien-krigere en ekstra-straf udover en dom fra domstolene. Foto: Jakob Jørgensen, Privatfoto
Annonce:
Følg Politik

Et ophold i Syrien på kontanthjælp skal ikke længere gå ubemærket hen, som det tidligere har gjort.

Nu vil der blive indført hårdere straffe og en karantæneordning, der vil fungere som en ekstra-straf, til de Syrien-krigere der tager af sted til konfliktzoner.

Ekstra Bladet har tidligere kunne afsløre, at 36 Syrien-krigere har fået udbetalt kontanthjælp samtidig med, at de var i krig. Samtidig har kommunerne sovet i timen ved ikke at behandle sagerne og udbetalt tusindvis af skattekroner i kontanthjælp til de hellige-krigere.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bekræfter til Ekstra Bladet, at regeringen støtter op om Dansk Folkeparti ændringsforslag, som vil skærpe sanktionsmulighederne yderligere hos kommunerne.

Annonce:

- Karantæneordningen betyder, at man – hvis man overhovedet skal have noget som helst – i 3 år alene vil modtage en ydelse på niveau med integrationsydelsen, siger Troels Lund Poulsen.

Det er Dansk Folkeparti, som har ønsket skærpe det oprindelige forslag fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som i næste uge skal i 2. behandling.

Men med regeringens tilslutning vil der nu være et flertal for ændringsforslaget og dermed for den nye lov.

- Regeringen og Dansk Folkeparti indfører som noget helt nyt en karantæneordning i ydelsessystemet for fremmedkrigere. Der er tale om en historisk skrap reaktion, som rammer de fremmedkrigere, der i udlandet undergraver den danske stat, mens de hæver danske ydelser, siger ministeren.

Mister ydelser
Den nye lov vil betyde, at mennesker der rejser til lande, hvor der er indrejseforbud nu kan blive retsforfulgt i Danmark, og her efter vil blive sanktioneret yderligere efter domstolene har afsagt deres dom.

Bandemedlem snød sig til 120.000 skattekroner: I krig på kontanthjælp

Annonce:

- Vi kan ikke have nogen rejser til Syrien, og får kontanthjælp imens de er i krig. Det er imod vores retsfølelse. Så derfor skal konsekvensen være, at man mister retten til kontanthjælp, førtidspension eller dagpenge, siger DF's beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Og ministeren forklarer den nye lov.

- Karantænen vil blandt andet ramme enhver, der overtræder et indrejseforbud – det vil sige enhver, der krydser grænsen til et konfliktområde uden tilladelse, siger beskæftigelsesministeren.

Syrienskriger i krig på kontanthjælp i et helt år

Helt konkret vil man efter en afsonet straf ikke kunne komme tilbage på sin tidligere sociale-ydelse. I stedet vil man få udbetalt det samme beløb som integrationsydelsen, der er væsentlig lavere en end kontanthjælp, alt efter hvilken sats man er berettiget til.

- Det er deres valg at rejse, nu kan vi ramme dem hårdere. Vi havde gerne set, at alle der rejste derned ville få frataget deres statsborgerskab og udvist af Danmark, men der er visse regler som vi må acceptere, siger Bøgsted.

Annonce:

Pensionen ryger
Syrien-krigere der bryder indrejseforbudet, som er på førtidspension, vil nu også få genvurderet deres sag, og dermed miste førtidspensionen, da de var raske nok til at drage i krig.

Danske IS-krigere hæver førtidspension og sygedagpenge

Derudover vil der også blive indført en pause i det såkaldte optjenings-princip, hvor ydelsen stiger i jo længere tid, man har været på den. Her bliver der indført en pause på tre år.

Justitsministeriet skriver i en bemærkning til lovforslaget, at truslen fra hjemvendte fremmedkrigere er reel.

De beskriver, at ophold i konfliktzoner i udlandet kan føre til blandt andet radikalisering, brutalisering og (øget) volds-parathed. Personer som kommer til Danmark fra konfliktzonen, kan være motiveret til at gennemføre et angreb herhjemme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: