Syrienskriger i krig på kontanthjælp i et helt år

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er rasende og kræver kommunerne strammer op

Mindst 135 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen. I følge PET tilslutter de sig primært militant islamistiske grupper og i  første række IS. På billedet ses fra venstre tre danske syrienskrigere, der formodes dræbt, mens de kæmpede for militante islamister.
Mindst 135 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen. I følge PET tilslutter de sig primært militant islamistiske grupper og i første række IS. På billedet ses fra venstre tre danske syrienskrigere, der formodes dræbt, mens de kæmpede for militante islamister.

En Syrienskriger fra Danmark har modtaget dansk kontanthjælp i et helt år, samtidig med han har kæmpet mod danske tropper i Syrien.

Det kom frem under et samråd med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Ministeren oplyste, at de 36 syrienskrigere fra Danmark i gennemsnit har været ude af landet med kontanthjælp i to måneder i bagagen, hvilket Ekstra Bladet afslørede i december.

Men en person har altså kæmpet i helt op til 12 måneder på det offentliges regning.

- Det er helt, helt katastrofalt, at den pågældende kommune ikke har opdaget det. Det må simpelthen ikke kunne lade sig gøre, sagde Troels Lund Poulsen.

Yderligere to personer har modtaget både dagpenge og kontanthjælp, imens de har været i krig under Islamisk Stats sorte flag.

Indtil videre er kun én af modtagerne meldt til politiet for socialt bedrageri. Det er op til kommunerne at rejse sager mod de pågældende Syrienskrigere.

Borgmestre skal stå skoleret
Beskæftigelsesministeren gjorde det klart, at ansvaret hviler på kommunerne. PET videregiver kun oplysninger om de gældende Syrienskrigere.

- Man kan ikke frikende kommunerne i den her sag og sige, at de skal være afhængige af PET's oplysninger til kommunerne. Det burde slet ikke være nødvendigt, at PET fortæller kommunerne om, at det er tilfældet. Det burde de selv have opfanget.

- Og det er bare endnu mere skærpende, at de ikke selv opfanger det. Og når man så får noget at vide, så har man været utrolig langsommelig med at gide at prioritere de her sager, sagde Troels Lund Poulsen.

Ministeren fortæller til Ekstra Bladet, at han vil indkalde alle landets borgmestre til et møde i ministeriet, hvor han vil indskærpe overfor dem, at de skal reagere hurtigere i de her sager. Indtil videre har han sendt et brev rundt til landets borgmestre for at indskærpe, at kommunerne skal reagere hurtigere.

Kræver redegørelse
Efter Ekstra Bladets afsløring af de 36 Syrienskrigere, er det senere kommet frem, at et ukendt antal Syrienskrigere har modtaget førtidspension.

Det fulde omfang af, hvor mange personer, der egentlig har modtaget offentlige ydelser, imens de har været i krig,  kendes endnu ikke. 

Nu vil ministeren have lavet en redegørelse, der skal kortlægge, hvor mange og hvor stort et omfang, det drejer sig om.

- Redegørelsen skal være klar, inden lovforslaget (justitsministeriets lovforslag om stop for til fremmedkrigere. red.) er færdigbehandlet, og helst inden det bliver fremsat.

- For mig er det ret afgørende, at vi nu ikke kommer til at stresse, så vi kommer til at mangle nogle ting i den her kortlægning, derfor kan det være den skal komme i etaper, siger Troels Lund Poulsen.

290 kommentarer
Vis kommentarer