Syv patienter erklæret døde ved en fejl

Region Syddanmarks Sygehus har de seneste år fejlagtigt erklæret syv patienter døde

Region Syddanmarks sygehus har de seneste år fejlagtigt erklæret syv patienter døde. FOTO:  Per Folkver
Region Syddanmarks sygehus har de seneste år fejlagtigt erklæret syv patienter døde. FOTO: Per Folkver

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Det burde ikke kunne ske - alligevel er syv personer ved en fejl blevet erklæret døde på sygehuse rundt om i Region Syddanmark fra 2010 til 2018.

Det skriver DR SYD- OG SØNDERJYLLAND:

Den normale procedure er, at når en person dør, så skal lægerne erklære vedkommende død i systemerne -  men det er altså gået galt syv gange, hvor man har taget fejl af personer.

DR har talt med Kirsten Kristensen fra Varde, som blev erklæret død, selv om hun lever i bedste velgående. Hun var blevet indlagt med en lungebetændelse. En menneskelig fejl betød, at hendes data blev byttet om med en død person - og så var Kirsten pludselig selv død i systemerne.

For Kirsten betød fejlen en masse bøvl og frustrationer, fordi der startede en kædereaktion, hvor blandt andet  hendes NemID, sygesikring, kørekort og bankkonti blev lukket ned.

Og nu ændres proceduren, siger ledende overlæge på medicinsk afdeling på Sydvestjysk Sygehus, Torben Knudsen. Fremover skal der to personer til at erklære en person død i systemerne.

- Vi gør nu det, at kapelbetjenten og den læge, der udfører ligsynet, sammenholder data på den seddel, der er på tåen, med patientens øvrige identifikationspapirer.

- Der sidder for eksempel også et armbånd med data på patienten. Derudover sammenholder man oplysninger med journalen. To personer skal gøre det, så man er sikker på, at det er den rette person, man er i gang med at identificere, siger Torben Knudsen.

Kirsten Kristensen har i forbindelse med sagen søgt om en erstatning hos Patientankenævnet, men har fået afslag på at få en kompensation for bøvlen og ubehaget ved at blive erklæret død ved en fejl.