Syv seje feminister overvinder vammel, ældre mand

 

Følg Politik

Den anden aften gik jeg forbi spillestedet Vega i København.

Der var kronevogn ude foran og betjente med automatvåben. Det viste sig, at Kronprinsesse Mary var inde og holde tale i Store Vega. Anledningen var kvindernes kampdag, den 8. marts. Mary var kommet hjem - i øvrigt fra et høflighedsvisit i det der land, hvor kvinder ikke må føre bil, altid skal sløre deres kvindelighed samt risikerer at ende som 3., 5. eller 8. hustru til en mand og dertil stenes ihjel i fald, de er utro – for at tale om ligestilling.

Jeg antager, at der ikke var saudiarabiske kvinder til stede. Faktisk antager jeg, at der slet ikke var kvinder til stede af den slags, der har brug for en organisation som KVINFO, som var aftenens arrangør. 

’Øhh, og hvem er så det,’ aner jeg her den gennemsnitlige KVINFO festdeltager i ført cava-glas og en vandbakkelses-ting i munden sige. Hvilket man ikke kan bebrejde hende. Kvinder af den slags, der mere end nogen andre herhjemme lige nu har brug for organisationen, findes nemlig ikke på KVINFOS hjemmeside. 

Oven på TV2-dokumentarerne om danske moskeers indsats med at holde kvinden som sådan nede med alt fra tæsk over sharia til flerkoneri, var jeg overbevist om, at bekæmpelsen af disse uhyrligheder prompte ville blive første prioritet i en organisation med skattekroner i ryggen til at fremme ligestilling i Danmark.

Jeg tog fejl. Der findes intet om det på KVINFOS hjemmeside. Som i intet overhovedet. 

Hvilket fik mig til at tænke på, at jeg vist heller aldrig er stødt på KVINFO repræsentanter, hvis udlægning af ’lige muligheder uanset køn’ handlede om andet end deres personlige krænkelsesoplevelser. Eksempelvis af den slags som standup’eren, Sanne Søndergaard, påberåbte sig på Facebook den anden dag.

Søndergaard er på restaurant ’med seks seje feminister’ og der grines. En mand, ’en hvidkrøllet, rødmosset type (tænk Ulrik Wilbek med rødvinsvom) med et farvestrålende alt for langt halstørklæde,’ som Søndergaard beskriver ham, ’afbryder i et toneleje, der er delvist nedladende, delvist gammelmandsflirtende (aka vammelmandsflirtende!): ’Kan I piger lige dæmpe jer lidt.’

’Han ser lystent rundt på os og smiler samtidig det der nedladende smil,’ beretter stand up’eren: ’Da han var gået, talte vi om det. Alle havde fået den der knude i maven. Den knude, som små piger udvikler, fordi de altid får at vide, at de er for meget, hvis de ikke sidder helt stille og smiler høfligt og venter på, at de bliver spurgt.’ Hvorefter Søndergaard sætter ind med klimaks: ’Hvis vi ikke havde været syv seje feminister, der sammen kunne sætte ord på den knude - og placere ansvaret for knudens opdukken hos mandens sexisme - ville han have ødelagt vores aften.’

Det er så her, man på Facebook antagelig skal udtrykke sin beundring for disse moderne amazoner. Frygtløse overlever de en ældre herre, der brutalt overfalder dem ved at tysse på dem. ’Sådan Sanne’, eller ’You go girl,’ – engelsk anvendes af en eller anden grund ofte af danske kvinder på Facebook – kan man skrive på Sannes FB-opdatering. For som Søndergaard stoisk konkluderer:

’Fuck det pis! Fuck den gamle sexistiske nar i går! Og i særdeleshed; fuck jer, der har brug for at forsvare folk som ham.’

Ikke for noget, men hvad med at adressere ovenstående til Abu Bilal på Grimhøjvej i Brabrand? Ja, det er blot en idé. Når man nu alligevel har oparbejdet så eksplosiv en vrede mod ’en sexistisk nar’. Det kan godt være, at det mest er en idé, Søndergaard og co. skal tage i anvendelse, efter de har spurgt sig selv, om de virkelig synes, at de selv er ofre. Og om de vil forlange, at vi andre skal opfatte dem sådan?

Men hvad med KVINFO? Mener KVINFO også, at det er den slags, der skal kæmpes for - vamle, ældre mænd, der afbryder på restauranter?

Ud fra hvad jeg foreløbig har set og hørt til organisationen, er jeg bange for det. Men i benægtende fald har vi de seneste par uger på TV2 fået dokumentation for, at der findes en gruppe kvinder i Danmark, hvis knuder i maverne må antages at være større end de fleste andres, og som er udsat for en del mere ’pis’ og ’sexisme’, end KVINFO kvinder er.

De var formentlig ikke inviteret med til ’festen’ i Store Vega den 8. marts.

Den fra Saudi-Arabien hjemvendte Kronprinsesse Mary holdt ellers her ’en stærk tale’. I hvert fald ifølge hjemmesiden hos KVINFO.

’I aften skal vi fejre de resultater, der er opnået. Vi skal fejre at kvinder og piger står stærkere end nogensinde,’ sagde Mary eksempelvis til ’stort bifald fra salen’.

Og KVINFOs formand supplerede tilsyneladende effektfuldt i sin tale: ’Hvis noget skal forandres, så lad os gøre det. Hvis noget skal sættes fri, så lad os turde det. Og lad os gøre det nu!’

Hvad med at ringe til TV2, få adresserne og plotte dem ind på jeres to-do-liste?

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+