Taget i fusk: Så højkristen er Lundes bibel-uddannelse

Homo-vielser, nej tak: Ekstra Bladet har afsløret, at uddannelsesminister Esben Lunde Larsen har fusket med sit uddannelses-cv. Han skjuler fortid på den strengt bibeltro uddannelsesinstitution, Dansk Bibel-Institut 

Esben Lunde Larsen (foto: Line Ørnes Søndergaard)
Esben Lunde Larsen (foto: Line Ørnes Søndergaard)

Dansk Bibel-Institut, der i flere år har stået for undervisningen til uddannelsesminister Esben Lunde Larsen, har et ganske konservativt syn på teologi.

Dette kommer blandt andet til udtryk i synet på vielser af homoseksuelle i folkekirken. Uddannelsesinstitutionens rektor, Børge Haahr Andersen, har ved flere lejligheder givet udtryk for sin stærke modstand mod kirkelige vielser af homoseksuelle.

Han mener, at det vil have vidtgående konsekvenser for vielsesritualet, hvis man tillader homo-vielser:

’Kønsforskelligheden som noget gudsskabt, den seksuelle tiltrækning, ordene om at to forskellige bliver et kød, frugtbarhed og børn, skaberordning, den ubrydelige enhed, troskaben – alt dette må man pille ud af ritualet,’ har han eksempelvis anført.

’At indføre et ritual til velsignelse eller vielse af homoseksuelle par har vidtrækkende sociale og samfundsmæssige konsekvenser,’ har Børge Haahr Andersen også gjort opmærksom på.

Imod kvindelige præster
Ifølge en omtale af Dansk Bibel-Institut i Kristeligt Dagblad, er instituttet officielt imod kvinder i præsteembedet.

På den baggrund har tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) været ude med riven efter Dansk Bibel-Institut. I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad i 2011 skrev Rønn, at Dansk Bibel-Institut føler, at menighedsrådene fravælger deres præster. Til dette bemærkede ex-kirkeministeren:

’Det er helt op til de to institutioner selv at gøre noget ved det og forklare, at deres bachelorer efter kandidateksamen også er parate til at arbejde sammen med kvindelige præster, (selvom de to institutioner mig bekendt stort set kun har mandlige studerende. Jeg husker ikke, om der overhovedet er kvinder, der har søgt præstestillinger).’

*****

Sådan har han fusket med cv

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) har fusket med sit eget uddannelses-cv.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af udtalelser fra en norsk missionshøjskole og en aktindsigt fra Københavns Universitet.

Esben Lunde Larsen oplyser under punktet ’uddannelse og erhverv’ på sit officielle cv på Folketingets hjemmeside, at han er ’cand.theol., Københavns Universitet, fra 2001 til 2008.’

Artiklen fortsætter under billedet:

 

Dermed har han en kandidatgrad i teologi - og det fremgår altså, at han har studeret i syv år på Københavns Universitet.

Men det langtfra hele sandheden.

Uddannelsesministeren har nemlig i flere år studeret et helt andet sted end på det velrenommerede Københavns Universitet. Nemlig på en privat højkristen teologi-uddannelse.

Rektoren på den norske Misjonshøgskolen, Bård Mæland, oplyser således i en udtalelse til Ekstra Bladet, at Esben Lunde Larsen har været indskrevet på skolen fra efteråret 2001 til foråret 2005. På daværende tidspunkt foregik undervisningen i København hos den strengt bibeltro uddannelsesinstitution Dansk Bibel-Institut.

’Hans studier var en del af samarbejdet mellem DBI (Dansk Bibel-Institut, red.) og MHS (Misjonshøgskolen, red.),’ skriver Bård Mæland i svaret til Ekstra Bladet.

Personligt ansvarlig
Esben Lunde Larsens cv-fusk bliver understreget af en aktindsigt fra Københavns Universitet, som mediet Forskerforum har modtaget.

På spørgsmålet om, hvornår Esben Lunde Larsen blev indskrevet på Københavns Universitet, oplyser universitetet, at ministeren først blev optaget på den teologiske bachelor-uddannelse d. 1. februar 2006.

Det fremgår klokkeklart på Folketingets hjemmeside, at medlemmerne selv har ansvaret for oplysningerne i cv’et – på nær oplysningerne om medlemskab af Folketinget og regering.

Dermed er Esben Lunde Larsen personligt ansvarlig for, at hans akademiske cv er forkert.

Samarbejde med Dansk Bibel-Institut
Nu står det klart, at Esben Lunde Larsen har brugt de første knap fire år af sin studietid på en uddannelse, der har en noget anden tilgang til teologi-faget end Københavns Universitet.

Misjonshøgskolen har indtil 2007 haft et samarbejde med Dansk Bibel-Institut. I svaret fra Misjonshøgskolen bliver det understreget, at det var Dansk Bibel-Instituts undervisere, der stod for undervisningen i København, mens Esben Lunde Larsen gik på skolen.

Udspringer af Indre Mission
Dansk Bibel-Institut udspringer bl.a. af Indre og Luthersk Mission og underviser ud fra det grundlag, at bibelen er den ’absolutte autoritet i alle spørgsmål vedrørende tro, lære og livsførelse’.

Dette syn står i stærk kontrast til de kritiske bibelstudier, der eksempelvis foregår på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet.

Dansk Bibel-Institut er vel at mærke en privat uddannelse, som ikke har akkreditering i Danmark.

For at Esben Lunde Larsen senere kunne blive indskrevet på først den teologiske bachelor og senere kandidat-uddannelsen på Københavns Universitet, var det derfor nødvendigt, at hans studier formelt foregik i Misjonshøgskolens regi.

På den måde var vejen banet til, at Esben Lunde Larsen kunne færdiggøre sin uddannelse på Københavns Universitet. Men han blev altså først indskrevet på universitetet flere år senere, end hans cv på Folketingets hjemmeside giver udtryk for.

*****

Lunde: Gud har skabt jorden

Esben Lunde Larsen er rundet af det vestjyske bibelbælte.

Den 36-årige minister er født i Skjern og har siden 2008 været kandidat for Venstre i Ringkøbingkredsen.

Ved det seneste valg høstede han næsten 11.000 personlige stemmer.

Han gjorde sig ikke mindst bemærket i et interview med Jyllands-Posten tidligere på året, hvor han luftede sin tro på, at gud har skabt jorden.

– Jeg tror, der står en skabende gud bag det meste i verden, og hvordan der er blevet til, ja, der giver bibelen én forklaring, og naturvidenskaben giver sin forklaring. Det er ikke afgørende for mig. Det afgørende er, at verden er til. Og at jeg som et troende menneske tror, at der står en gud bag, lød det fra Esben Lunde Larsen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen