Annonce:
Annonce:

Tesfayes tys-tys brev

Ovenpå kritik fra partiets bagland har Mattias Tesfaye i en mail manet til besindighed. Kritikken er dog fortsat i dagene efter

Regeringen er blandt andet blevet kritiseret af Socialdemokratiet på Ærø
Annonce:
Følg Politik

'Der er behov for, at vi både holder hjertet varmt og hovedet koldt'.

Sådan skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en mail til partiets medlemmer, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Ministerens længere besked til baglandet kommer, efter partitoppen er blevet kritiseret for at føre for hård politik på udlændingeområdet af flere i partiets bagland.

Regeringen er blandt andet blevet kritiseret for beslutningen om at hjemsende syrere i Danmark til Damaskus-området.

'Det er selvfølgelig en hård besked at få. Afgørelsen får stor betydning for deres liv', skriver Tesfaye i den mæglende mail.

Hele Tesfayes budskab til baglandet

Kære socialdemokrat

For tiden er der debat om hjemsendelse af syriske borgere i Danmark. Jeg tror, det er vigtigt, at debatten bliver nuanceret. Der er behov for, at vi både holder hjertet varmt og hovedet koldt.

Det er vores medmenneskelige forpligtelse at hjælpe mennesker med et beskyttelsesbehov. Det er en socialdemokratisk kerneværdi. Derfor har vi også et asylsystem, som hver eneste dag vurderer hvilke mennesker, der har behov for beskyttelse.

Mange får asyl. Men sidste år var der også over 600 mennesker, der fik besked på, at de ikke kunne få asyl i Danmark eller forlænget deres opholdstilladelse. Derfor skal de udrejse af landet. Nogle kommer fra Afghanistan. Andre fra Somalia, Syrien eller andre lande.
Det er medmennesker, som selv mente, at de havde behov for beskyttelse. Alligevel har uafhængige myndigheder efter en meget grundig sagsbehandling vurderet, at de skulle have afslag på deres ansøgning. Det er selvfølgelig en hård besked at få. Afgørelsen får stor betydning for deres liv.
 
Så længe disse mennesker kun fremgår af statistikker, skaber det ikke meget offentlig debat. Men når de konkrete personer pludselig er i fjernsynet eller i lokalavisen, skaber det selvfølgelig diskussion. Det er helt forståeligt.
 
De seneste uger har det fyldt meget, at nogle syrere på denne måde ikke har fået forlænget deres midlertidige opholdstilladelse.
Vi har et asylsystem, hvor man skal søge om en opholdstilladelse. Herefter er der advokater, tolke og uafhængige dommere, der skal udføre deres arbejde. Og i sidste ende skal der træffes en beslutning. Nogle får “ja”. Andre får “nej”. Jeg har svært ved at se, at det kan være anderledes. Jeg støtter derfor som minister myndighedernes afgørelser. Alternativet er, at alle får “ja”. Men det vil i praksis betyde fri indvandring. Og det er trods alt heller ikke en holdbar løsning.

Siden 2014 er over 31.700 syrere kommet til Danmark som flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. 
Siden 2019 er flere end 250 syrere rejst frivilligt tilbage til Syrien med økonomisk støtte fra Danmark. Derudover er der de seneste to år rejst mere end 130.000 syriske flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne.
 
Som socialdemokrat mener jeg, det er retfærdigt, at også de syrere, der har fået beskyttelse her i landet, skal rejse hjem, hvis ellers forholdene tillader det. Vi har været ærlige fra start. Vi har sagt til de syriske flygtninge, at de var velkomne, og at vi selvfølgelig gerne ville hjælpe dem. Men vi har også sagt, at når forholdene i deres hjemland er forbedret, skal de rejse hjem igen.
 
Det er et bærende princip i flygtningepolitikken, som jeg mener, at det er vigtigt at fastholde.
 
Vores udlændingemyndigheder har truffet deres beslutning på baggrund af en vurdering af de generelle forhold i området omkring Damaskus, som de mener er forbedret. Denne vurdering deler de blandt andet med myndigheder i Sverige, Storbritannien og EU’s asylstøttekontor. Ifølge dansk lovgivning betyder det, at nogle nu skal rejse hjem.
 
Alle sager bliver selvfølgelig vurderet grundigt og individuelt. Det er meget, meget afgørende, at ingen sendes hjem, hvis de er i risiko for forfølgelse eller overgreb. Der siger sig selv. Det skal Danmark aldrig gøre. Vi var det første land i verden til at tiltræde FN’s Flygtningekonvention, og vi er det sidste land, der forlader den.
 
Jeg er meget stor modstander af, at politikere skal fungere som sagsbehandlere i disse meget svære sager. Vi skal ikke gøre os til overdommere over sikkerhedssituationen i hverken Mogadishu, Kabul eller Damaskus.
Derfor respekterer Socialdemokratiet også Flygtningenævnet - både når de giver opholdstilladelse, og når de giver afslag.
 
Det hører også med til historien, at hvis der er den mindste usikkerhed om disse afgørelser, kommer tvivlen altid ansøgerne til gode. Myndighederne følger et såkaldt “forsigtighedsprincip.”
​​​
Med venlig hilsen 
 
Mattias Tesfaye 
Udlændinge- og integrationsminister

Uroen er ikke dulmet
Ministerens mail er afsendt fredag den 7. maj, men i dagene siden er kritikken fra baglandet ikke forstummet.

Annonce:

Mindre end en halv time efter Tesfaye manede til besindighed, valgte Socialdemokratiet på Ærø at kritisere partitoppens linje i en pressemeddelelse.

Søndag kunne Ekstra Bladet så fortælle, at der er utilfredshed med regeringens politik i flere partiforeninger på Fyn.

I denne uge er koret af kritikere i Socialdemokratiet vokset, og 24 medlemmer fra rundt omkring i landet har sendt et brev til partitoppen, hvor de kalder partiets nuværende situation 'uholdbar'.

Flere prominente socialdemokrater i Nordsjælland har til Berlingske også fremført kritik af regeringens politik, blandt andet med hensyn til de danske børn i Syrien.

Dette også efter Mattias Tesfaye holdt fast i regeringens politik i mailen til baglandet.

 

Lyt til Ekstra Bladets politiske podcast her: Ingen kommentarer: Mettes pengeklub afsløret

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: