Thorning bruger Løkkes ord mod ham: Jeg deltager ikke i noget samråd

Thorning læste op af gamle Løkke-citater for at undgå ubehageligt samråd om terrorsagen. OBS: Live-debatten er slut

Se Helle bruge Løkkes ord imod ham

Statsminister Helle Thorning-Schmidt brugte i dagens spørgetime i Folketinget gamle citater fra Lars Løkke Rasmussen for at afvise at ville deltage i et samråd om terrorsagen i København

Med en udtalelse fra Løkkes statsministertid, hvor han afviser at ville stille op til et samråd om en sag, han har udtalt sig om på et pressemøde - da det er de enkelte ansvarlige fagministre, der skal tage sig af den slags - afviste Thorning et muligt samråd med Løkkes egne ord som rygdækning.

- Men den praksis, der er blevet udviklet, er det ikke mig, der har fundet på. Jeg tror faktisk, det er hr. Lars Løkke Rasmussen, lød det fra Thorning i spørgetimen.

- Så jeg har ikke tænkt mig at deltage i et samråd, fordi de spørgsmål, samrådet vedrører, hører under justitsministerens ressortområde, lød det fra Thorning.

Det fik Lars Løkke Rasmussen til at anklage Thorning for at slå plat på terrorangrebet:

- Det er jeg ked af. Jeg har heldigvis ikke været i en situation, hvor jeg har haft behov skulle udvikle en fast praksis for, hvordan vi håndterer terroranslag mod det danske samfund.. Det skal jeg beklage, lød det fra Venstre-formanden.

Gentog over for pressen

Helle Thorning-Schmidt svarede også efter spørgetimen på spørgsmål fra pressen om, hvorfor hun ikke ville møde op i et samråd.

- Men kunne du møde op i et samråd i retsudvalget, hvis du ville?

- Det kunne jeg sagtens.

- Men du gør det ikke?

- Nej.

Løkke borede også - som ventet - i, hvornår Thorning fik at vide, at politibevogtningen af synagogen først kom fire timer efter første angreb.

Det førte til en spørgsmål-svar-sekvens mellem de to partiledere, hvor Thorning forklarede, at hun først for nyligt fik den viden:

- I forbindelse med færdiggørelsen af den evaluering har Justitsministeriet også gjort opmærksom på, at der gik fire timer, før politibevogntingen blev øget. På det tidspunkt var jeg af den opfattelse, at politiet var til stedet hurtigere, lød det fra Helle Thorning-Schmidt, som fastholdt, at hun først med færdiggørelsen af justitsministeriets redegørelse er blevet opmærksom på den sene indsats fra politiets side.

Det svar faldt ikke umiddelbart i god jord hos Løkke:

- Det undrer mig. Af flere grunde. Som almindelig interesseret brugte jeg allerede kræfter på at undersøge forholdene lige efter angrebet. Og det stod mig fuldstændig klart allerede der, at der var nogle svigt, svarede Løkke igen.

Thorning veg også udenom at svare på, hvordan hun fik at vide, at politiet hurtigt var til stedet ved synagogen, hvornår hun præcist fik det at vide - og af hvem.

Terror-mails

Sagens kerne i dagens spørgetime er grundlæggende to spørgsmål, som statsministeren mangler at svare på.

Hvorfor oplyste Thorning over for den internationale presse om mandagen efter angrebet om, at beskyttelsen af synagogen var sat i værk øjeblikkeligt efter terrorangrebet, når der først efter klokken cirka 19:30 stod politifolk foran synagogen?

Hvorfor siger Helle Thorning, at hun først i sidste uge blev opmærksom på sin forkerte udtalelse om beskyttelsen af synagogen, når hendes ministerium allerede samme mandag fik besked om, at hun havde udtalt sig forkert over for pressen?

I går var Helle Thorning-Schmidt på banen, hvor hun fastholdt, at hun blev fejlinformeret og derfor videregav forkerte oplysninger.

- Jeg gengiver jo bare de oplysninger, jeg havde fået efter terrorangrebet, sagde hun i går til TV2 News.

Men Helle Thorning afviser at fortælle, hvorfor hun sagde, som hun gjorde. Samtidig kaster hun heller ikke yderligere lys over fyringen af PET-chef Jens Madsen i sidste uge.

- Det er klart, at når jeg går til pressemøde, så forbereder jeg mig selvfølgelig og får oplysninger fra folk, som kender mere til det, end jeg gør, sagde hun i går.

Du kan undervejs sende spørgsmål eller kommentarer til studiet og Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen, herunder. OBS: Live-debatten er slut

Live Blog Spørgetime - 12. maj 2015
 
 

227 kommentarer
Vis kommentarer