Thorning bryder tavsheden om dagpenge

Efter lang tids tavshed har statsminister Helle Thorning-Schmidt åbnet om for ændring af dagpenge over for partiets medlemmer

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Efter pres fra store dele af det socialdemokratiske bagland, de faglige organisationer og ikke mindst regeringens støttepartier fremlægger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu sit bud på, hvordan et fremtidigt dagpengesystem skal se ud.

I en mail, der rundsendes til de socialdemokratiske folketingsmedlemmer torsdag aften, skriver statsministeren, at hun blandt andet vil ændre på reglerne for at genoptjene retten til dagpenge. Med dagpengereformen fra 2010 blev genoptjeningskravet hævet fra 26 til 52 ugers arbejde.

- Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Derfor skal genoptjeningsreglerne nytænkes, skriver Helle Thorning-Schmidt i mailen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Sent torsdag aften har Socialdemokraterne efterfølgende lagt mailen ud i sin fulde ordlyd på deres egen hjemmeside.

Hidtil har Helle Thorning-Schmidt kun meldt ud, at hun afventer dagpengekommissionens forslag til september og erklæret, at et nyt dagpengesystem skal være "bedre" og sikre, at færre falder ud.

Statsministeren skriver også i mailen, at 'lønmodtagerne skal have et incitament til at tage korte ansættelser. Det er uholdbart, hvis det ikke kan betale sig for dagpengemodtagere at tage et job uanset længde'.

De to punkter flugter fuldstændig med hovedorganisationerne LO og FTF's bud på en ændring af dagpengesystemet. For 14 dage siden fremlagde de samlet et notat, hvor der blandt andet stod, at 'det skal være lettere at optjene og genoptjene retten til dagpenge", og "reglerne skal ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfældet af arbejdsløshed'.

I mailen skriver statsministeren også, at et ændret dagpengesystem ikke må blive dyrere, end det er i forvejen, sådan som det også står på opgavelisten for dagpengekommissionen.

I det sidste punkt på listen understreger Helle Thorning-Schmidt, at hun vil arbejde for et system, der skal holde i mange år.

- Derfor er det vigtigt for os, at der findes en løsning, som et bredt flertal står bag, skriver hun.

Det er desuden værd at bemærke, at statsministeren ikke nævner længden af dagpengeperioden i mailen til de socialdemokratiske medlemmer. Med dagpengereformen blev den halveret fra fire til to år.

Spørgsmålet om dagpengene har igennem hele denne valgperiode hjemsøgt regeringen.

Socialdemokraterne slog i valgkampen i 2011 på, at dagpengereglerne skulle forbedres efter dagpengereformen, der blev gennemført af VK-regeringen, Liberal Alliance Dansk Folkeparti og de Radikale.

Reformen halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningskravet fra 26 til 52 ugers arbejde.

Siden regeringen overtog i 2011 har den i flere omgange forsøgt at afbøde og udskyde virkningen af dagpengereformen - blandt andet med flere akutpakker og en midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

Senest blev det i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2015 aftalt mellem regeringen, SF og Enhedslisten at indføre en ny, midlertidig kontantydelse målrettet ledige, der opbruger retten til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

De er sikret forsørgelse i sammenlagt op til tre år.

I juni 2014 nedsatte regeringen dagpengekommissionen, der fik til opgave at komme med anbefalinger til 'et nyt og mere tidssvarende dagpengesystem'.

Forslagene fra kommissionen skulle oprindeligt have været leveret ved årsskiftet 2015-16, men Helle Thorning-Schmidt valgte at fremrykke det til september i år.

I 2010 lød vurderingen fra Finansministeriet, at maksimalt 4.000 ledige hvert år ville miste dagpengene. De reelle tal har dog vist at være væsentligt højere - de seneste to år har knap 51.000 mistet retten til dagpenge.

253 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere