Thorning kan regere med støtte fra falden Siumut-leder

Helle Thorning-Schmidt kan blive genvalgt med støtte fra Grønlands faldne regeringschef, Aleqa Hammond

Hvis de nordatlantiske mandater afgør folketingsvalget, hvor blå og rød blok ligger helt tæt, kan Helle Thorning-Schmidt (S) blive statsminister med støtte af Grønlands detroniserede landsstyreformand Aleqa Hammond fra det socialdemokratiske Siumut.

Aleqa Hammond var formand for landsstyret fra april 2013 til september 2014. Hun gik af, da det blev afsløret, at hun havde brugt over 100.000 kroner fra landskassen til private formål.

Som landsstyreformand krævede Aleqa Hammond, at Grønland skulle være mere uafhængig af Danmark og leve af sine ressourcer som olie og gas i havet samt sjældne jordarter og uran på land. Det skabte politisk afstand til Thorning og regeringen.

Siumuts hovedbestyrelse indstillede for nylig Aleqa Hammond som partiets folketingskandidat uden at indkalde medlemmerne i Siumut Nuuk.

Det oplyser Siumut-medlem Karen Motzfeldt i et kritisk indlæg på Facebook, skriver avisen Sermitsiaq.

Grønlands Radio, KNR, har forsøgt at få en kommentar til indlægget fra Siumuts formand, Kim Kielsen.

Karen Motzfeldt kalder det "strategisk inkompetent af Siumuts hovedbestyrelse at indstille vor tids mest kontroversielle person til valg i udlandet".

Grønland skal tiltrække investorer, skabe økonomisk fremgang og sikre stabilitet. Derfor burde Siumuts hovedbestyrelse overveje, "om man sender de bedste personer ud i verden", skriver hun.

- At det samtidig signalerer en drejning til det mere rabiate og et øget pres på selvstændighed for enhver pris, snarere end en realistisk fokusering på landets udfordringer. Det kan man så have en politisk holdning til, skriver Karen Motzfeldt.

Ved folketingsvalget den 18. juni ventes grønlænderne at vælge et medlem fra Siumut og et medlem fra Inuit Ataqatigiit.

9 kommentarer
Vis kommentarer