Thorning: Lad kommunerne klare lukkedage

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke afskaffe lukkedage. Det er kommunernes opgave, mener hun

Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Nogle daginstitutioner holder stadig lukket på 'frie feriedage' som fredagen efter Kristi himmelfartsdag. Men det må kommunerne klare, når vi har kommunalt selvstyre for landets 98 kommuner.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Det er jo kommunerne, der organiserer, hvordan åbningstiderne skal være ude i daginstitutionerne. Jeg håber selvfølgelig, at de finder nogle løsninger, som er gode for forældrene, så det hele kan hænge sammen, siger Helle Thorning-Schmidt.

Omkring påske var 6 af 10 børn ifølge en optælling for Danmarks Radio berørt af lukkedage, så børnene måtte flyttes over i andre institutioner end den normale.

- Det kommer an på, hvordan forældrene har det med det. Hvis forældrene alligevel er hjemme, så tror jeg, at forældrene synes, at det er fint nok, at der er lukkedage. Men kommunerne må indrette det, så forældrene er tilfredse, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Så der er nogle ordentlige løsninger for de børn, som har et pasningsbehov. Det kan man i nogle kommuner rigtig godt. I andre kommuner måske mindre godt.

- Hvorfor ikke bare love, at lukkedage ikke skal finde sted?

- Det er en af de opgaver, som kommunerne passende kan organisere. Det nytter ikke noget, at vi fra Christiansborg skal sætte garantier og minimums-standarder for alting, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Det må være sådan, når vi har et kommunalt selvstyre i Danmark, at kommunerne selv bestemmer. Nu har vi afsat en del flere midler til, at vi kan få bedre normeringer i daginstitutionerne. Vi har også sikret bedre rammer i daginstitutionerne.

I Venstre er man enig med statsministeren i, at det må være kommunerne selv, der forvalter lukkedagene.

- Det må være kommunerne, der styrer den slags ting, siger Venstres kommunalordfører Jacob Jensen.

Han beskylder dog Thorning for løftebrud i forhold til lukkedagene. Han henviser til, at Socialdemokraterne i det meget optalte valgoplæg 'Fair Løsning' fra før det sidste valg i 2011 omtaler lukkedagene på denne måde:

'Socialdemokraterne og SF vil derfor bruge 500 millioner kroner af de penge, der er afsat til vækst i det offentlige forbrug, til at begrænse lukkedagene.'

- Thorning har sagt, at hun vil bruge 500 millioner kroner på at begrænse lukkedagene, men de er der stadigvæk. Nu siger hun så, at det er det kommunale selvstyre, der skal sættes i front. Det undrer vi os lidt over, siger Jacob Jensen.

65 kommentarer
Vis kommentarer