Thorning på 100 årsdag: Ligestilling er ikke i mål

Der er stadig fastlåste billeder af mænd og kvinders evner, siger Thorning på årsdag for kvinders stemmeret.

Følg Politik

Som Danmarks første kvindelige statsminister kunne Helle Thorning-Schmidt (S) fredag fejre 100 årsdagen for kvindernes stemmeret med at holde tale for dronningen, regeringen og Folketinget på Christiansborg.

Men der var ikke kun optimisme og glæde i Thornings tale. Ifølge statsministeren er der fortsat problemer med ligestillingen i Danmark. På spørgsmålet "Er vi i mål?", svarer Thorning:

- Nej, der er stadig fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er. Det går ud over den enkelte. Samfundet går glip af talent. Og både kvinder og mænd bliver tabere.

- Vi er nået langt på 100 år. Men vi ikke i mål. Der er altid mere at gøre. Større frihed. Lige muligheder. Alle skal med. Det er, hvad 1915-grundloven handler om, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun kalder grundloven i 1915 for et af Danmarkshistoriens største skridt mod lige muligheder.

Ni år efter grundloven fik Danmark med undervisningsminister Nina Bang sin første kvindelige minister. Og derefter skete der også uden for Christiansborg store forandringer for kvinderne.

Blandt andet har Danmark i dag en kvindelig F-16 pilot, fremhæver Thorning.

- I dag er Danmark et af de lande, hvor flest kvinder har et job uden for hjemmet. Og hvor flest kvinder får en uddannelse.

- Jeg glæder mig over, at så mange nydanske piger klarer sig godt. Fordi de har forstået, at uddannelse bryder den sociale arv. Og naturligvis kan et homoseksuelt par blive viet i folkekirken.

- Danmark er ikke et land, hvor alle er ens. Men et land, hvor alle har gode muligheder for at blive, hvad de vil, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun brugte samtidig talen til at sende en tak til tidligere generationer, som kæmpede for de lige muligheder, der i dag gælder i Danmark.

- Vi skal fejre vores historie. Den husker os på noget vigtigt. Det land, vi har i dag, er ikke en selvfølge. Det tog tid at nå så langt. Det krævede stædighed og vedholdenhed. Det krævede kamp.

- Ikke kvinder mod mænd. Men en fælles kamp for frihed og fremskridt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+