Thorning tordner mod Lykketoft: Skylder tak i stedet for tæsk

Utaknemmelig socialdemokrat: Helle Thorning langer ud efter Mogens Lykketoft, som skylder hende tak i stedet for tæsk, siger hun i ny bog

- Han har altid opført sig, som om de (posterne i Folketinget og FN, red.) nærmest er dumpet ned fra himlen, siger Helle Thorning om Mogens Lykketoft. Foto: Philip Davali.
- Han har altid opført sig, som om de (posterne i Folketinget og FN, red.) nærmest er dumpet ned fra himlen, siger Helle Thorning om Mogens Lykketoft. Foto: Philip Davali.

To tidligere socialdemokratiske formænd skændes nu i lys lue om tjenester og taknemmelighed.

Mogens Lykketoft var nemlig slet ikke kommet i nærheden af formandsstolen i Folketinget eller FN, hvis det ikke havde været for Helle Thorning-Schmidt, lyder det i en ny portrætbog om den første kvindelige statsminister.

’Sandheden er, at Mogens ikke var blevet formand for Folketinget, hvis jeg ikke havde arbejdet aktivt for det. Og FN-posten var han slet ikke kommet i nærheden af, hvis jeg ikke havde bakket ham op og kæmpet for det’, siger Helle Thorning-Schmidt i bogen ’Hvad man ikke dør af’.

Derfor burde Lykketoft være taknemmelig ifølge Thorning, men det er ikke just den opførsel, som hun har set fra den aldrende socialdemokrat.

’Han har altid opført sig, som om de (posterne i Folketinget og FN, red.) nærmest er dumpet ned fra himlen. Det ville have klædt ham bare en enkelt gang at anerkende, at jeg har kæmpet hårdt for at sikre dem til ham, og at vi i partiet af og til har betalt en politisk pris for, at han fik dem’, siger Helle Thorning-Schmidt.

Gav politiske tæsk
Kampen for Lykketoft i FN bestod ifølge Thorning i at rejse jorden rundt og gentage budskabet: Mogens er en vidunderlig person, der ville være den bedste kandidat. Samtidig clearede Thorning Danmarks kandidat af hos Lars Løkke (V), står der i bogen.

’Det var mig, der banede vejen for, at han blev formand for FN’s generalforsamling. Han anede ikke noget om den post, da jeg ringede til ham og sagde, at vi overvejede at promovere ham til den’, lyder det fra Thorning.

I stedet for tak fik Helle Thorning politiske tæsk af Mogens Lykketoft for blandt andet dagpengereformen, står der i bogen.

’Det var ikke meget varme og opbakning, der kom tilbage’, konstaterer Helle Thorning.

’Vi skændtes om det’
Samtidig kaldte den socialdemokratiske nestor Thorning-regeringen for talent- og profilløs i en privat fødselsdagstale, som dog fandt vej til pressen. Det førte til et skænderi mellem den daværende statsminister og formanden for FN’s generalforsamling.

’Jeg har sagt til Mogens, at jeg synes, hans udtalelser var ufrugtbare, og at de skadede partiet. Og vi har skændtes om det. Han har jo lov at have sine meninger, men han burde have holdt dem mere for sig selv, hvis han ville partiet det bedste,’ fortæller Helle Thorning-Schmidt i bogen.

Mogens Lykketoft var dog ikke den eneste tidligere formand, som kritiserede Thornings linje for Socialdemokratiet.

Nyrup kritiserede også
Den tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Poul Nyrup Rasmussen kaldte salget af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs for ’en katastrofe’.

Dermed har både Lykketoft og Nyrup blandet sig utidigt ifølge Helle Thorning.

’For mig vil det altid stå som det ultimative billede på, hvad man ikke skal gøre som tidligere formand og som tidligere statsminister’, siger hun.

Lykketoft i angreb

Ekstra Bladet lavede den forside på baggrund af udtalelser fra Mogens Lykketoft i januar 2013.
Ekstra Bladet lavede den forside på baggrund af udtalelser fra Mogens Lykketoft i januar 2013.
 

Kronikken

’De midlertidige opblødninger på dagpengeforringelserne er ufuldkomne og forsvinder for hurtigt igen. Snart står vi tilbage med virkningerne af det mest brutale angreb på ’den danske model’, som hidtil er gennemført’.

Kilde: Medlemsbladet for Faglige Seniorer, ’Liv og lidt mere’, marts 2014.

Talen

’Det er den mest fladpandet populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter.

Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister.’

Kilde: Mogens Lykketofts fødselsdagstale 9. januar 2016 under Løkke-regeringen.

 

Lykketoft: Tænk over din egen andel i nederlag, Helle

Det interne slagsmål om Socialdemokratiets linje var for partiets bedste.

Sådan lyder det fra Mogens Lykketoft, der mener, at det ikke var de tidligere formænds kritik af Helle Thorning, som var årsag til nederlaget til Lars Løkke i 2015.

– Jeg ved ikke, hvorfor hun siger de her ting nu. Måske skulle hun bruge noget mere tid på at tænke over, hvad hendes egen andel var i, at hun ikke blev genvalgt som statsminister, siger Mogens Lykketoft.

– Den kritik, som hun er så vred over blev fremført, blev fremført internt. Og den kom, fordi vi var nogle, der mente, at kursen ikke var rigtig socialdemokratisk set. Og det var hverken Nyrup eller jeg alene om at mene.

– Hun mener, at det ville klæde dig, hvis du anerkendte hendes arbejde for dine poster. Skylder du hende anerkendelse?

– Jamen, jeg har fuld anerkendelse for hendes arbejde og al mulig tak for det. Det har været spændende job, og jeg synes også, at jeg har prøvet at beklæde dem så godt, jeg kunne.

– Men jobbene har jo aldrig været en kontrakt om, at jeg ikke skulle mene noget om, hvad der var rigtig socialdemokratisk politik.

– Hun mener, at fordi hun kæmpede for dig, så skulle du sende noget mere ’varme’ tilbage.

– Ja, men du har ikke set noget kritik fra mig udadtil, mens hun sad som statsminister. Det her er en mening om, at man heller ikke internt i små cirkler måtte sige noget som helst.

– Det er for partiets skyld, og det er derfor, man er i politik.

Lykketoft undrer sig også over, at Helle Thorning siger i bogen, at hun oplyste ham om jobbet i FN. Det er ’helt forkert’, siger han.

– Det var ikke Thorning, der gjorde mig opmærksom på jobbet i FN. Det var Udenrigsministeriets departementschef et halvt år tidligere, så det har hun helt og aldeles misforstået, og jeg var ikke spor overrasket, som hun siger.

Mogens Lykketoft ønsker ikke på nuværende tidspunkt at gå nærmere ind i, hvad det var ved Helle Thornings socialdemokratiske kurs, som han var uenig i.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Helle Thorning i forhold til udtalelserne fra Mogens Lykketoft.

Ude og på vej ud

50-årige Helle Thorning-Schmidt var formand for Socialdemokratiet 2005-2015 og statsminister 2011-2015.

Hun bor i dag i London med ægtemanden Stephen Kinnock og arbejder som generalsekretær for Red Barnet.

71-årige Mogens Lykketoft var formand for Socialdemokratiet 2002-2005, formand for Folketinget 2011-2015 og formand for FN’s generalforsamling 2015-2016.

Han har været medlem af Folketinget i halvdelen af sit liv, men meddelte sidste år, at han ikke genopstiller.

Bogen 'Hvad man ikke dør af' udkommer 12. oktober på Gyldendal og er skrevet af journalisten Nina Zilstorff Munch-Perrin.

Helle Thorning-Schmidt, født 14. december 1966 i Rødovre, datter af pensioneret lektor og cand.oecon. Holger Thorning-Schmidt og pensioneret kontorchef Grete Thorning-Schmidt. Gift med Stephen Kinnock. To døtre Camilla og Johanna.


- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Storkreds fra 13. november 2007 til 3. april 2016.
- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Østre Storkreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.
- Kandidat for Socialdemokratiet i Østerbrokredsen fra 2003 til 2015.

Parlamentarisk karriere
- Statsminister fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015.
- Medlem af Folketingets Præsidium fra 3. juli 2015 til 2. februar 2016.
- Medlem af Europa-Parlamentet 1999-2004. Formand for Socialdemokratiet 2005-2015.

Uddannelse og erhverv

- MA i europæiske studier, Europakollegiet, fra 1992 til 1993.
- Cand.scient.pol., Københavns Universitet, fra 1987 til 1994.
- International konsulent, LO, fra 1997 til 1999.
- Leder af Socialdemokratiets sekretariat i Europa-Parlamentet, fra 1994 til 1997.

- Generalsekretær for Red Barnet 2016 -

Kilde: tt.dk

204 kommentarer
Vis kommentarer