Thorning vil ikke vurdere livstidsstraf til islamister

Straffelovrådet vil straffe islamister i krig med danske styrker med op til livstid, men Thorning tier

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke vurdere, om islamister, som kæmper mod danske styrker i Syrien eller Irak, skal idømmes fængsel på livstid, som Straffelovrådet foreslår i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Østre Landsrets præsident, Bent Carlsen, som er formand for Straffelovrådet, siger, at "der er stor forskel på at tilslutte sig Islamisk Stat og stå lidt bagved eller stå ved fronten og skyde mod danske fly".

- Det er en alvorlig forbrydelse, at tage ned til Islamisk Stat og kæmpe imod Vesten og lokalbefolkningen. Derfor har vi taget en række initiativer, som skal hindre, at de unge overhovedet tager af sted, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Vi har gennemført, at vi kan tage de unges pas, hvis vi opdager, at de er på vej. Vi er også parat til at kigge på, at hvis man kan bevise, at de har været dernede og deltaget i forbrydelser i IS' navn, så skal man selvfølgelig have en fornuftig straf, når man kommer tilbage.

Islamister skal normalt kunne straffes med op til ti års fængsel, mener Straffelovrådet, som vil indføje punktet "landsforræderi" i straffeloven.

Det efterlyste de borgerlige retsordførere før udsendelsen af danske soldater til Irak.

Spørgsmål: - Er livstid en fornuftig straf?

- Jeg kan ikke komme ind i den konkrete vurdering. Jeg kender den ikke. Men jeg synes altid, at vi skal kigge på, at det er en alvorlig forbrydelse, og der skal også være en passende straf, siger Helle Thorning-Schmidt.

Straffelovrådet vil skærpe straffen for folk, som radikaliserer andre, med fængsel i op til 16 år.

- Vi mener, at dem, der tilskynder aktivt i en radikaliseringsproces, begår en særdeles alvorlig forbrydelse. Det kan være imamer, præster eller lignende, der opfordrer til at gå i hellig krig, siger Bent Carlsen.

45 kommentarer
Vis kommentarer