Thornings døtre taler ud: Vi kaldte hende dragen

Ny portrætbog af Helle Thorning-Schmidt åbner dørene til familiens liv i huset på Østerbro

Her ses Helle Thorning ved siden af døtrene Johanna og Camilla og ægtefællen Stephen  under en tur til Grækenland i 2013.  (FOTO: Gyldendal)
Her ses Helle Thorning ved siden af døtrene Johanna og Camilla og ægtefællen Stephen under en tur til Grækenland i 2013. (FOTO: Gyldendal)

Det er de færreste forundt at have en mor, der er landets mest magtfulde kvinde. Faktisk er de første og hidtil eneste, der har prøvet det Johanna og Camilla. Som døtre af Helle Thorning-Schmidt fik de pludselig en mor, der i 2011 gik hen og blev landets første kvindelige statsminister.

Det fortæller de om i en ny bog 'Hvad man ikke dør af', der handler om Helle Thorning-Schmidts liv som den første kvindelige formand for Socialdemokratiet og som  landets første kvindelige statsminister -  men også omhandler familiemennesket Helle Thorning.

Og de to døtre vil gerne gøre op med det billede, der ofte er tegnet i offentligheden, hvor de fremstår  som den kølige familie med et alt andet end traditionelt hjemmeliv. Familiens 'berømte' hus i kartoffelrækkerne på Østerbro I København blev oftest kun filmet ude fra af medierne, der kun meget sjældent kom inden for. Her ville de i følge døtrene ellers have været vidne til hus fyldt med liv, og det foretrukne sted for Johanna og Camillas veninder at hænge ud. Så meget at det blev døbt 'klubhuset'. 

- Hvis det ikke var mine venner, så var Johannas venner på  besøg. Hvis ikke Johannas venner, så alles venner. Der var altid mennesker i huset. En af mine veninder spurgte mig engang: ’Bliver din mor ikke lidt stresset af alle de mennesker, der spiser  al jeres mad og drikker jeres kaffe, fortæller Camilla, der i dag går i skole i Norditalien, hvor hun er ved at tage en international studentereksamen.

Helle Thorning og ægtefællen Stephens hus på Østerbro i København blev kaldt klubhuset af døtrenes venner (POLFOTO)
Helle Thorning og ægtefællen Stephens hus på Østerbro i København blev kaldt klubhuset af døtrenes venner (POLFOTO)

Danmarks tidligere, kvindelige statsminister har fået en pæn pose penge med til England for salget af sin tidligere bolig på Østerbro. Foto: Philip Davali Danske kendte Milliongevinst: Så meget fik Thorning for byhuset

Hannah Montana

I offentligheden blev Helle Thorning hurtigt kendt som meget stilfuld med hang til dyre tasker, men når hun kom hjem røg stiletterne, nederdelen blev skiftet ud med jeans og telefonen røg på lydløs. Derfor blev landets første kvindelige statsminister også døbt 'Hannah Montana' af døtrenes veninder efter Disney-figuren, der lever et hemmeligt dobebltliv.

Kælenavnet Hannah Montana blev senere udskiftet til 'Dragen', da døtrene begyndte at gå i byen. Når de kom lidt sent og sultne hjem i køkkenet med vennerne, så kom landets statsminister ned og bad kontant om, at de dæmpede sig lidt, hvorefter hun gik tilbage i seng.

Her ses Helle Thorning-Schmidt med døtrene Johanna og Camilla og ægtefællen Stephen under en tur til Kina. (Foto: Gyldendal)
Her ses Helle Thorning-Schmidt med døtrene Johanna og Camilla og ægtefællen Stephen under en tur til Kina. (Foto: Gyldendal)
 

I bogen fortæller Helle Thorning-Schmidt og ægtefællen Stephen Kinnock, at de  bevidst forsøgte at skærme døtrene fra det beskidte politiske liv og møgsagerne, men når ens mor er statsminister, så er giver det opmærksomhed og mærkelige situationer.

Datteren Johanna, der i dag læser statskundskab og og antropologi på Cambridge University, fortæller i bogen om en episode fra 2015, hvor Helle Thorning kæmpede for at genvinde statsministerposten. 

Johanna var netop blevet student fra en skole i Wales, hvor hun gik, og det skulle fejres med en interrailtur sammen med ni piger fra skolen. Helle Thorning gik med til, at turen skulle starte i København. Så midt under den travle valgkamp blev huset fyldt, og Johanna fik travlt med at forklare skolekammeraterne, hvorfor hendes mors plakat hang på alle lygtepælene. Hun prøvede også at forklare dem om valgkampen, men vennerne var mere interesseret i Københavns natteliv.

- Der var drenge ind og ud af huset konstant. Og så mor, der kom hjem og lavede en kæmpe omgang pasta bolognese til os, før hun tog ud for at lave Deadline, eller hvad hun nu skulle. Det var nok et af de mere absurde sammenstød mellem vores normale teenageliv og mors liv, fortæller Johanna.

Helle Thorning med døtrene Johanna og Camilla. Foto: Gyldendal
Helle Thorning med døtrene Johanna og Camilla. Foto: Gyldendal
 

Og når hun tænker i dag tænker tilbage på, at hendes mor lod hende fylde huset midt under en valgkamp, lyder svaret:

- Det har bare altid været lidt den stemning, der var. Vores veninder har altid været sindssygt meget i vores hus, hængt ud og spist med. Selv når mor har lavet alle mulige skøre ting i løbet af dagen og skullet noget vigtigt om aftenen, for eksempel på tv. Så kom hun jo hjem først for at lave mad til fem piger og hørte om alt, hvad vi går og laver. Og så tog hun af sted igen.

- Det er måske også derfor, at vi ikke har kunnet mærke det så meget, at hun har været statsminister. Det har aldrig været noget, jeg skulle indrette mig efter. Det er nærmest, som om hun har indrettet sig efter os … eller også er der ikke nogen af os, der har indrettet os efter hinanden, og så er det bare kørt derudad, fortæller Johanna.

Her ses Helle Thorning på et nyere billede sammen med døtrene Camilla (til venstre) og Johanna ægtefællen Stephen.
Her ses Helle Thorning på et nyere billede sammen med døtrene Camilla (til venstre) og Johanna ægtefællen Stephen.
 

Helle Thorning-Schmidt var statsminister fra 3. oktober 2011 til 28.juni 2015. Hun bor i dag i  London med Stephen og arbejder som generalsekretær for Red Barnet.

Dansk politik Helle forsvarer million-løn i nyt job: Ligesom Verdensbanken

Bogen 'Hvad man ikke dør af' udkommer 12. oktober på Gyldendal og er skrevet af journalisten Nina Zilstorff Munch-Perrin.

Helle Thorning-Schmidt, født 14. december 1966 i Rødovre, datter af pensioneret lektor og cand.oecon. Holger Thorning-Schmidt og pensioneret kontorchef Grete Thorning-Schmidt. Gift med Stephen Kinnock. To døtre Camilla og Johanna.


- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Storkreds fra 13. november 2007 til 3. april 2016.
- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Østre Storkreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.
- Kandidat for Socialdemokratiet i Østerbrokredsen fra 2003 til 2015.

Parlamentarisk karriere
- Statsminister fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015.
- Medlem af Folketingets Præsidium fra 3. juli 2015 til 2. februar 2016.
- Medlem af Europa-Parlamentet 1999-2004. Formand for Socialdemokratiet 2005-2015.

Uddannelse og erhverv

- MA i europæiske studier, Europakollegiet, fra 1992 til 1993.
- Cand.scient.pol., Københavns Universitet, fra 1987 til 1994.
- International konsulent, LO, fra 1997 til 1999.
- Leder af Socialdemokratiets sekretariat i Europa-Parlamentet, fra 1994 til 1997.

- Generalsekretær for Red Barnet 2016 -

Kilde: tt.dk

1 af 3 Her ses Helle Thorning-Schmidt med døtrene Johanna og Camilla og ægtefællen Stephen under en tur til Kina. (Foto: Gyldendal)
2 af 3 
3 af 3 Her ses Helle Thorning ved siden af døtrene Johanna og Camilla og ægtefællen Stephen under en tur til Grækenland i 2013. (FOTO: Gyldendal)
153 kommentarer
Vis kommentarer