Thornings FN-flirt: Sådan bliver hendes løn

Slipper med 25-30 procent i skat: Hvis Helle Thorning-Schmidt bliver FN's nye flygtningehøjkommissær, tjener hun mindst det samme som en dansk statsminister

Helle Thorning-Schmidt (foto: Thomas Borbjerg)
Helle Thorning-Schmidt (foto: Thomas Borbjerg)

Helle Thorning-Schmidt kommer til at sidde på FN's gyldne skattegren, hvis hun 1. januar næste år kan kalde sig FN's flygtningehøjkommissær.

Hvor hun som statsminister de seneste fire år har betalt omkring 50 procent i skat, vil hun i fremtiden slippe med at betale mellem 25 og 30 procent i skat.

Den skat går ikke i den danske statskasse, men ryger videre i FN-systemet.

- FN-lønninger er som altovervejende hovedregel fritaget for national indkomstskat, herunder i Danmark.

- Derimod kan en dansk FN-ansat under visse omstændigheder blive pålagt skat i Danmark. f. eks vedrørende fast ejendom eller kapitalindkomst.

Særlig FN-skat
Sådan står der i Udenrigsministeriets vejledning om ' løn-og ansættelsesvilkår i de internationale organisation'.

- FN-skat er en intern skat, der fradrages lønnen inden udbetaling. Størrelsen af FN-skatten er fastsat på basis af en gennemsnitsberegning af det nationale skatteniveau på FN's større hovedkontorer (eksempelvis i New York og Genève, red.), hedder det i vejledningen.

FN har et meget snirklet lønsystem.

Alle får en grundløn. Helle Thorning-Schmidt vil få ca.

800.000 kroner i grundløn, men dertil kommer et stedtillæg efter en procentsats, der afspejler leveomkostningerne i de byer, hvor FN har kontorer eller programmer.

Ifølge Udenrigsministeriets vejledning er stedtillægget for Genève, hvor FN Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har hovedkontor, på 92,9 procent af grundlønnen.

Det vil sige, at Helle Thorning-Schmidts løn kommer til at blive ca. 1.530.000 kroner om året.

Som statsminister tjente hun 1.470.744 kroner om året.

Eftervederlag
Da Helle Thorning-Schmidt søndag 28. juni gik af som statsminister og overlod posten til Lars Løkke Rasmussen (V), kunne hun fra 1. juli se frem til at få udbetalt 122.572 kroner om måneden i 22 måneder i det såkaldte eftervederlag.

Hvis hun bliver flygtningehøjkommissær, må hun vinke farvel til det vederlag, men det overlever hun nok.

Derfor behøver Helle Thorning-Schmidts vælgere ikke at starte en landsindsamling til fordel for hende, for foruden grundløn, stedtillæg og lavere FN-skat får hun en masse andre frynsegoder.