Thulesen Dahl: Hvor lavt kan det blive?

DF-lederen ryster på hovedet over anklager om hykleri - det er gennemskuelig valgkamp fra socialdemokraterne, siger han.

Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Jesper Mortensen/Polfoto.
Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Jesper Mortensen/Polfoto.

- Der er naturligvis meget valgkamp i gang fra socialdemokraternes side. Jeg kan også mærke, at det er blevet mere krasbørstigt og hidsigt. Men det er så gennemskueligt, at det handler om, at de har fået lavet nogle målinger, der viser at Lars Løkke ikke er lige populær alle steder, siger Kristian Thulesen Dahl oven på Astrid Krags hykleri-anklager.

Dansk politik S: Vanvid at Thulesen Dahl peger på Løkke

- Så forsøger de at komme ind på det emne via os, og nogle gange undrer det mig... hvor lavt de tror, de kan tale til danskerne. Sidst gik Socialdemokratiet til valg på at holde os uden for indflydelse. Derfor er det underligt at skulle høre på, at de synes, det er mærkeligt, at vi ønsker en ny regering, vi kan få større indflydelse på, siger DF-lederen til Ekstra Bladet.

Den socialdemokratiske ældreordfører raser over, at Dansk Folkeparti på den ene side er utilfredse med dårlig ældrepleje i kommunerne, samtidig med, at partiet vil pege på Lars Løkke, der vil have nulvækst.

- Hvor lavt kan de... hvor dumme tror hun, danskerne er? De er nødt til at komme lidt op i niveau. Danskerne kan jo godt gennemskue, hvad det er, hun har gang i. Hun ved godt, at vores indflydelse har været yderst begrænset de seneste tre år, fordi vi ikke har en regering, der er afhængig af os.

Lederen Konservativt svineri

- Men I har jo indgået flere forlig med regeringen. Det er jo også indflydelse?

Det er ikke det samme som, at vi får særligt meget igennem. Vi går ind i et forlig, når vi synes, at vi får tilstrækkeligt igennem. Men det er ganske få situationer, hvor regeringen for alvor har haft brug for Dansk Folkeparti. Det er sådan noget som togfonden, hvor de har haft en taktisk grund til at få os med, fordi aftalen så fortsætter efter valget.

I sådanne situationer har vi grebet chancen og taget den indflydelse vi kunne få. Men den direkte indflydelse har været yderst begrænset under Helle Thorning.

Samfund Besked til de gamle: Ét bad er nok

- Men hun har jo ret i, at I lettest vil undgå Løkkes nulvækst ved at holde ham væk.

- Jo, men samtidig er de samlede asyl-udgifter steget 3 milliarder kroner i 2011 til 9,2 milliarder i 2015. De penge kan man ikke bruge på ældre og sundhed. Så kan vi få direkte indflydelse og stoppet den udvikling på indvandringsområdet, så er der penge at bruge på andre ting.

- Så selv om Helle Thorning kan præsentere en vækst i de offentlige udgifter, så er det jo ikke en vækst, der kan bruges til de ældre eller sundhed, hvis det går til indvandring.

- Så problemet med at samarbejde med socialdemokraterne omkring offentlig vækst er udlændingeområdet?

- Det er blandt andet stor uenighed på det område, ja. Men der er også andre områder. Det er ikke sådan, at jeg ikke vil samarbejde med Socialdemokraterne. Vi vil bare have større indflydelse, end vi har i dag, og det kræver et regeringsskifte. Så længe SR-regeringen sidder der, får vi ikke meget indflydelse.

Det socialdemokratiske bagland er klar til at støtte Helle Thorning-Schmidt som partiformand, selvom hun taber et kommende valg. (Foto: Anthon Unger) Dansk politik S-folk: Thorning kan overleve valgnederlag

- Men derfor er det vel stadig paradoksalt, at I på den ene side klager over besparelser på ældreområdet, samtidig med, at I peger på Løkke, der vil skære 20 milliarderne til hjemmehjælp, sundhed og institutioner?

- Hvis der overhovedet bliver et flertal for et skifte efter valget, viser det her netop, at det er naturligt, at vi ikke kræver at komme i regering efter et valg. For der er naturligvis forskel på Venstre og DF, og vi mener, at vi får størst indflydelse uden for en regering.

0 kommentarer
Vis kommentarer