Thyra fik opsang: Blæste på arbejdsmiljøloven i årevis

Der var slet ikke styr på papirarbejdet på Thyra Franks Lotte-hjem

Thyra Frank vil helst lade fortid være fortid. Foto: Jonas Olufson
Thyra Frank vil helst lade fortid være fortid. Foto: Jonas Olufson

Ældreminister Thyra Frank (LA) er kommet i modvind, fordi hun efter eget udsagn kopierede sig til indholdet i lovpligtige papirer i sin tid som plejehjemsleder.

Konkret drejer det sig om, at Thyra Frank plagierede den såkaldte Arbejdspladsvurdering (APV) fra en kollega i Jylland, erkender hun i en bog fra 2010, som nu får flere partier til at forlange en undersøgelse af Thyra Frank for muligt dokumentfalsk.

Se også: Flere partier kræver bevis for at Thyra Frank ikke skrev af

Men der måske en rigtig god grund til, at Thyra Frank manglede rutine i at lave den lovpligtige APV, som skal sikre medarbejderne et ordentligt og sikkert arbejdsmiljø.

Hendes højt besungne plejehjem Lotte kørte nemlig i årevis uden den lovpligtige vurdering. Det fremgår af Ekstra Bladets aktindsigt i Arbejdstilsynets tilsyn med plejehjemmet Lotte for perioden 1988 til 2011.

Se også: Thyra Frank i bog: Jeg begik plagiat

Derfor modtog hun både i 1999 og 2011 påbud fra Arbejdstilsynet om at få styr på sagerne.

'Virksomheden påbydes: At udarbejde arbejdspladsvurdering. Påbuddet skal være efterkommet senest den 1. juli 2011,' lød det i Arbejdstilsynets påbud fra marts 2011.

Under besøget erkendte Thyra Frank, 'at APV'en ikke var blevet revideret siden 2004', fremgår det af tilsynsrapporten.

Loven tilsiger ellers, at APV'en bliver revideret mindst hvert tredje år. Dermed havde Thyra Frank imod reglerne undladt at opdatere sin APV i mindst tre år.

Udklip fra tilsynsrapporten 2011
Udklip fra tilsynsrapporten 2011
 

Advaret første gang
Men Thyra Frank burde have kendt reglerne. For allerede i 1999 modtog Thyra Frank kritik for den manglende APV. Også dengang var Thyra Frank personlig tilstede under tilsynet, der foregik den 18. maj dét år, viser aktindsigten.

'Plejehjemmet Lotte vurderes ud fra besøget til at være en niveau 2-virksomhed. Det betyder, at virksomheden ikke helt lever op til kravene i Arbejdsmiljøloven.'

Udklip fra tilsynsrapporten 1999. De håndskrevne noter er Arbejdstilsynets egne
Udklip fra tilsynsrapporten 1999. De håndskrevne noter er Arbejdstilsynets egne
 

FAKTA: Hvad er en arbejdspladsvurdering

Thyra Franks plejehjem Lotte havde store problemer med arbejdspladsvurderingen (APV), hvilket modtog kritik fra Arbejdstilsynet.

Men hvad er en APV?

Alle danske arbejdspladser skal udarbejde en APV, hvor arbejdsmiljøet på stedet beskrives i detaljer.

APV'en skal indeholde klare svare på bl.a.:

  • Hvilke udfordringer er der for de ansatte? - på et plejehjem kan det f.eks være tunge løft, stress eller udadreagerede beboere.
  • Hvad er løsningerne på problemerne? - f.eks. bedre hjælpemidler, anderledes indretning.
  • Hvem har ansvaret for at løse problemerne?

Frederiksberg Kommune meddeler, at de ikke ligger inde med Arbejdspladsvurderingerne fra Lotte under Thyra Franks ledelse, fordi plejehjemmet fra privat under OK-Fonden. Over for Politiken meddeler OK-Fonden, at APV'erne ikke findes i deres arkiv længere.

Thyras svar
Thyra Frank meddeler igennem sit ministerium, at hun ikke vil dvæle ved fortiden og derfor ikke ønsker at forholde til kritikken fra Arbejdstilsynet af hendes gamle arbejdsplads.

I stedet henviser hun til en skriftlig komemntar hun har givet til Ritzau om hendes plagiat.

- Jeg har sagt og skrevet med et glimt i øjet, at jeg har skrevet rapporter af.

- Det har jeg gjort for at understrege, at mit fokus først og fremmest har været på de ældre og på, at vi skal lade os inspirere og lære af dem, der gør det bedst, siger Thyra Frank i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Jeg er ikke gået så højt op i papirer, det er ingen hemmelighed, men jeg har ikke begået dokumentfalsk. Hvorfor i alverden skulle jeg dog gøre det?

Se også: Thyra Frank: Jeg sagde med et glimt i øjet at jeg skrev af

I den skriftlige kommentar giver Thyra Frank dog ikke noget svar på, hvorvidt hun står ved sine udtalelser om at have kopieret den lovpligtige arbejdspladsvurdering.

- Jeg synes ærligt talt, at Socialdemokraterne skulle tage at interessere sig mere for, hvordan vi nu og fremover sikrer, at vores ældre får en tryg og værdig alderdom i stedet for at bruge tid og kræfter på, hvad jeg har lavet og ikke har lavet på et plejehjem på Frederiksberg for 5, 10 og 15 år siden.

- De mange angreb på min person opfatter jeg som komplet usaglige. Og jeg har meget svært ved at se, hvorfor vi skal spilde vores tid på den her måde, skriver ministeren derimod.

Sådan så det ud, da Ekstra Bladet besøgte Plejehjemmet Lotte, hvor Thyra Frank var leder, i 2009. Video: Christian Richter/Henriette Skov Andersen

253 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere