Thyra indrømmede plagiat: Nu står sagens hovedperson frem

Ældreministeren er havnet i modvind, efter hun skrev i sin bog, at hun havde plagieret en kollegas papirarbejde. Nu står kollegaen frem og fortæller sin side af sagen

Thyra Frank vil helst lade fortid være fortid. Foto: Jonas Olufson
Thyra Frank vil helst lade fortid være fortid. Foto: Jonas Olufson

Ældreminister Thyra Frank (LA) er kommet i modvind, fordi hun efter eget udsagn kopierede sig til indholdet i lovpligtige papirer i sin tid som plejehjemsleder.

Konkret drejer det sig om, at Thyra Frank skriver en bog fra 2010, at hun plagierede den såkaldte Arbejdspladsvurdering (APV) fra en kollega i Jylland.

- Jeg er med på, at man ikke skal skrive af efter nabo-plejehjemmet, for det opdager de i kommunen. Derfor skriver jeg af efter et plejehjem i en jysk kommune, hvor jeg har en klog kollega. Hvad han ikke kan lave på papir!,' skriver hun i bogen.

Det har nu fået flere partier til at forlange en undersøgelse af Thyra Frank for muligt dokumentfalsk.

- Uagtet hvad man ellers måtte synes om papirarbejde er det sådan, at lov er lov, og lov skal holdes. Hvis man ikke har den tilgang til sit arbejde som minister, er man ude i nogle alvorlige problemer.

- Vi må finde ud af, hvad der er op og ned. Hvis det er sådan, at ministeren har fusket med sine APV’er i sin tid som leder af Lotte, så har vi en alvorlig sag, har ældreordfører for DF Jeppe Jakobsen tidligere sagt.

Thyra Frank vil helst lade fortid være fortid. Foto: Jonas Olufson Dansk politik - 12. jan. 2017 - kl. 14:47 Thyra fik opsang: Blæste på arbejdsmiljøloven i årevis

Se også: Thyra Frank i bog: Jeg begik plagiat

Men nu fortæller den kollega i Jylland til Ekstra Bladet, at han slet ikke opfattede det som dokumentfalsk.

Afviser plagiat
Ifølge Bjarne Madsen, der var leder på bostedet Jelling Have, er der en helt naturlig forklaring på, hvorfor ældreministeren har udtrykt sig, som hun gjorde i sin bog fra 2010.

- Selv om det er er omkring 20 år siden, så kan jeg tydeligt huske forløbet. Da jeg kom til som centerleder var en af mine første opgaver at få styr på arbejdsmiljøet. Derfor var jeg på nogle kurser, og det endte med, at jeg var den, der var længst fremme i forhold til APV.

Artiklen fortsætter under billedet

- I ledergruppen var der flere ledere, der brugte det forarbejde, som jeg havde lavet, og derfor afleverede jeg en skabelon til Thyra Frank på en diskette. Den indeholdte en ramme for, hvordan man kunne starte den her APV op, siger Bjarne Madsen til Ekstra Bladet.

Han understreger samtidig, at den skabelon, han sendte til Thyra Frank, slet ikke indeholdte Jelling Haves APV. Derfor har hun ikke haft mulighed for at kopiere selve indholdet.

Se også: Flere partier kræver bevis for at Thyra Frank ikke skrev af

Thyra har sin måde
Bjarne Madsen er nu ejer af Jelling Kro, men var tidligere leder af Jelling Have, der ligesom Thyra Franks plejehjem Lotte, er drevet af OK-fonden.

- Hvad siger du så til beskyldningerne om plagiat og dokumentfalsk?

- Thyra har jo altid haft en jargon og en måde at sige tingene på. Hun mener, at det er vigtigere at bruge tid sammen med beboerne fremfor at sidde bag et skrivebord. Jeg tager meget afstand fra den slags beskyldninger. Det var ikke det, der foregik, siger Bjarne Madsen til Ekstra Bladet.

- Men hvad siger du til, at Ekstra Bladets aktindsigt viser, at hun kørte sit plejehjem uden den lovpligtige vurdering?

- Det ved jeg ikke noget om, men jeg ved i hvert fald, at hun havde intentioner om at få styr på sagerne, siger Bjarne Madsen til Ekstra Bladet.

Den nuværende kroejer fortæller også, at han i sagens natur ikke ved, om Thyra Frank havde styr på sin APV, så han ønsker ikke at forholde sig til den side af historien.

Blæste på loven
Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i Arbejdstilsynets tilsyn med plejehjemmet Lotte for perioden 1988 til 2011, og den viser, at Thyra Franks højt besungne plejehjem Lotte kørte nemlig i årevis uden den lovpligtige vurdering.

Se også: Thyra Frank i bog: Jeg begik plagiat

Derfor modtog hun både i 1999 og 2011 påbud fra Arbejdstilsynet om at få styr på sagerne.

'Virksomheden påbydes: At udarbejde arbejdspladsvurdering. Påbuddet skal være efterkommet senest den 1. juli 2011,' lød det i Arbejdstilsynets påbud fra marts 2011.

Under besøget erkendte Thyra Frank, 'at APV'en ikke var blevet revideret siden 2004', fremgår det af tilsynsrapporten.

Loven tilsiger ellers, at APV'en bliver revideret mindst hvert tredje år. Dermed havde Thyra Frank imod reglerne undladt at opdatere sin APV i mindst tre år.

 

Advaret første gang
Men Thyra Frank burde have kendt reglerne. For allerede i 1999 modtog Thyra Frank kritik for den manglende APV. Også dengang var Thyra Frank personlig tilstede under tilsynet, der foregik den 18. maj dét år, viser aktindsigten.

'Plejehjemmet Lotte vurderes ud fra besøget til at være en niveau 2-virksomhed. Det betyder, at virksomheden ikke helt lever op til kravene i Arbejdsmiljøloven.'

 

FAKTA: Hvad er en arbejdspladsvurdering

Thyra Franks plejehjem Lotte havde store problemer med arbejdspladsvurderingen (APV), hvilket modtog kritik fra Arbejdstilsynet.

Men hvad er en APV?

Alle danske arbejdspladser skal udarbejde en APV, hvor arbejdsmiljøet på stedet beskrives i detaljer.

APV'en skal indeholde klare svare på bl.a.:

  • Hvilke udfordringer er der for de ansatte? - på et plejehjem kan det f.eks være tunge løft, stress eller udadreagerede beboere.
  • Hvad er løsningerne på problemerne? - f.eks. bedre hjælpemidler, anderledes indretning.
  • Hvem har ansvaret for at løse problemerne?

Frederiksberg Kommune meddeler, at de ikke ligger inde med Arbejdspladsvurderingerne fra Lotte under Thyra Franks ledelse, fordi plejehjemmet fra privat under OK-Fonden. Over for Politiken meddeler OK-Fonden, at APV'erne ikke findes i deres arkiv længere.

Thyras svar
Thyra Frank meddeler igennem sit ministerium, at hun ikke vil dvæle ved fortiden og derfor ikke ønsker at forholde til kritikken fra Arbejdstilsynet af hendes gamle arbejdsplads.

I stedet henviser hun til en skriftlig komemntar hun har givet til Ritzau om hendes plagiat.

- Jeg har sagt og skrevet med et glimt i øjet, at jeg har skrevet rapporter af.

- Det har jeg gjort for at understrege, at mit fokus først og fremmest har været på de ældre og på, at vi skal lade os inspirere og lære af dem, der gør det bedst, siger Thyra Frank i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Jeg er ikke gået så højt op i papirer, det er ingen hemmelighed, men jeg har ikke begået dokumentfalsk. Hvorfor i alverden skulle jeg dog gøre det?

Se også: Thyra Frank: Jeg sagde med et glimt i øjet at jeg skrev af

I den skriftlige kommentar giver Thyra Frank dog ikke noget svar på, hvorvidt hun står ved sine udtalelser om at have kopieret den lovpligtige arbejdspladsvurdering.

- Jeg synes ærligt talt, at Socialdemokraterne skulle tage at interessere sig mere for, hvordan vi nu og fremover sikrer, at vores ældre får en tryg og værdig alderdom i stedet for at bruge tid og kræfter på, hvad jeg har lavet og ikke har lavet på et plejehjem på Frederiksberg for 5, 10 og 15 år siden.

- De mange angreb på min person opfatter jeg som komplet usaglige. Og jeg har meget svært ved at se, hvorfor vi skal spilde vores tid på den her måde, skriver ministeren derimod.

Sådan så det ud, da Ekstra Bladet besøgte Plejehjemmet Lotte, hvor Thyra Frank var leder, i 2009. Video: Christian Richter/Henriette Skov Andersen

263 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere