Tidligere minister langer ud efter DR: Vil vide sandheden om tv-værts hest

Danmarks Radio har ikke ret til at holde udgifter og lønforhold skjulte, så længe danskerne er tvunget til at betale licens, mener Eva Kjer Hansen (V)

Den tidligere miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), mener ikke, DR har ret til at hemmeligholde lønforhold og kontrakter. Polfoto
Den tidligere miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), mener ikke, DR har ret til at hemmeligholde lønforhold og kontrakter. Polfoto

Hvis DR har brugt licenskroner på at flyve Johannes Langkildes hustrus hest fra Danmark til USA, har danskerne krav på at få det at vide.

Det mener den tidligere miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V).

- Jeg synes ikke kun, at vi har behov for bedre kendskab til, hvordan Danmarks Radio bruger licenspenge. Jeg mener også, at vi har krav på det som bidragsydere, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Ifølge ugebladet TÆT PÅ skulle licensmidler angiveligt være blevet brugt på at transportere hesten til USA i forbindelse med, at Johannes Langkilde i 2008 blev udstationeret som korrespondent for Danmarks Radio i Washington.

Transport til 100.000 kroner
Ifølge TÆT PÅ skulle DR stå for alle udgifter, hvilket også inkluderede hustruen Sisses hest. Og nu, hvor Langkilde skal retur til Danmark for at være vært på TV-Avisen, skal hesten selvfølgelig også med hjem. TÆT PÅ skriver, at transporten af hesten løber op i 100.000 kroner tur/retur.

Det bekræftes af Ekstra Bladets kilder, at transporten koster cirka 50.000 kr. hver vej inklusiv alt.

Nyheder DR-direktør flyver på arbejde - du betaler

Ekstra Bladet har naturligvis konfronteret Sandy French, indholdschef på DR, med oplysningerne, om at DR har betalt hestetransporten. Men hun vil hverken be- eller afkræfte historien.

- Hvorfor skal der være så meget hemmelighedskræmmeri om det - hvorfor svarer I ikke bare, hvad der er op og ned i sagen?

- Jeg kan godt forstå, at I interesserer jer for det. Men det er sådan, at de kontrakter, som vi indgår med vores korrespondenter, det er ikke nogen, som vi offentliggør, svarer hun.

DR betalte, da Johannes Langkildes kone skulle have hesten med til USA, skriver ugebladet Tæt På. Hovedpersonen nægter at be- eller afkræfte oplysningerne. Foto: JONAS OLUFSON Samfund Medie: DR flyttede korrespondents hest til USA

Men den praksis burde DR lave om på, mener Eva Kjer Hansen.

- Jeg synes, vi mangler offentlighed om DR, og det er det her et eksempel på. Det (DR red.) er noget, folk skal betale til, og så må det være rimeligt at stille et krav til åbenhed, som man eksempelvis gør til politikere, siger Eva Kjer Hansen.

Jeg kan se på Folketingets hjemmeside, at du ikke selv har oplyst dine hverv og økonomiske interesser. Er det ikke dobbeltmoralsk at bede andre om at gøre det?

- Jeg synes overhoved ikke, de to ting har noget med hinanden at gøre.

- Mine vilkår som folketingsmedlem er fuldt ud tilgængelige, og da jeg var minister, lagde jeg også mine ting frem. Men af principielle grunde i forhold til mit folketingsarbejde har jeg valgt ikke at gøre det nu, lyder det fra den nuværende innovationsordfører.

Samfund Licensbetalt efteruddannelse til 1,2 mio

Langkilde: DR håndterer flytning
Ekstra Bladet har igennem et år forsøgt at få bekræftet oplysningerne. Men DR har nægtet at give aktindsigt i sagen. Ekstra Bladet har klaget til Ombudsmanden over DR's modvilje, som ikke vil gå ind i sagen.

Ekstra Bladet har desuden været i mailkorrespondance med Johannes Langkilde. Her nægter han at svare på, hvorvidt DR betaler heste-transporten.

'(...)  der mange udgifter i forbindelse med min udstationering. Noget betaler DR, andet betaler jeg selv. Jeg udtaler mig af princip ikke om detaljerne i mine løn- og kontraktforhold, så derfor henviser jeg igen til Sandy French, skriver Johannes Langhilde til Ekstra Bladet.

Han oplyser samtidig, at hesten 'naturligvis' skal med hjem til Danmark, når han og familien om kort til vender snuden hjem ad.