Annonce:
Annonce:

Tidligere plejebarn: 'Der er masser af historier som Jørns'

- Vi producerer selv sammenbruddet i anbringelserne, lyder det fra tidligere plejebarn, der nu arbejder med børn og unge, der har været anbragt uden for hjemmet

– Der er masser af historier som Jørns (th), fortæller Svend Bladt (tv), der selv har været familieanbragt og nu arbejder med børn og unge, som har været anbragt uden for hjemmet.
– Der er masser af historier som Jørns (th), fortæller Svend Bladt (tv), der selv har været familieanbragt og nu arbejder med børn og unge, som har været anbragt uden for hjemmet.
Annonce:
Følg Politik

Forrige sommer fik Mike Ørnsholt på 21 år et opkald fra kommunen, hvor han fik at vide, at han ikke længere kunne være i såkaldt efterværn hos sin plejefamilie.

Efter at Mike var fyldt 18 år, havde han fået mulighed for at blive hos familien, som han havde boet hos i årevis og holdt meget af. Men nu var det slut.

– Så jeg stod meget for mig selv. Jeg havde ikke særligt mange at snakke med, fortæller Mike.

Dermed oplevede Mike de samme udfordringer som mange andre unge, der har været i familiepleje.

Et fænomen, som bliver beskrevet i en stor undersøgelser om familieanbringelser, som Ekstra Bladet har omtalt tidligere i dag.

Plejebørn som Jørn lades i stikken: Så massive er problemerne

Heldigvis er Mike også et eksempel på, at det kan lade sig gøre at vende skuden. Han læser nu til multimediedesigner og bor i sin egen lejlighed.

Annonce:

Tilfældighedernes spil
Mike fortæller, at han stadig får støtte af sin plejefamilie - ligesom den positive udvikling ikke mindst skyldes, at han søgte hjælp hos mødestedet Baglandet, der tager sig af børn og unge, som har været anbragt uden for hjemmet.

Her står Svend Bladt klar med sin støtte. Han har selv været anbragt i familiepleje og har stor indsigt i området.

Svend forklarer, at han kender særdeles godt til fænomenet med unge, der er ladt i stikken, når familieanbringelsen er ovre.

– Når de ikke har nogle ansvarlige voksne omkring dem, så bliver det tilfældighedernes spil. Så dropper mange af dem ud af deres uddannelser, eller kvitter deres arbejde, fordi de ikke kan være i det.

– Jeg giver dem det samme, som jeg selv har fået fra mine plejeforældre, da jeg var i 20’erne. Nemlig et sted, hvor man kan komme, og hvor der er nogle rammer og regler. Hvis de unge skal nå frem til en sejr, så skal de selv gøre en indsats. Men der skal også være nogen, der tror på, at de kan.

Skulle have været på en institution
Ifølge Svend Bladt er fejlanbringelser hos plejefamilierne desuden et stort problem.

Annonce:

– Mange af de børn, der er blevet anbragt i en plejefamilie, skulle have været på en institution. Mens de børn, der skulle have været i plejefamilie, lader man helt være med at anbringe.

– Det er brandærgerligt, for så producerer vi selv sammenbruddet i anbringelserne og unge, der bliver hjemløse, og får et stofmisbrug for at kunne være i deres egen krop.

– Der er masser af historier som Jørns, konstaterer Svend Bladt med henvisning til det tidligere plejebarn, som er blevet landskendt i forbindelse med TV2's dokumentar udsendelser.

Her bliver det bl.a. beskrevet, at Jørns problemer med misbrug og kriminalitet eskalerer, efter at han kvitter med sin plejefamilie.

Plejefamilie: Børnene har oplevet nogle rigtig hårde ting

– Det er helt spot on.

Formand for Plejefamiliernes Landsforening, Thomas Vorre, helt på linje med et af de vigtigste resultater fra forskningsprojektet blandt plejefamilierne. Nemlig at rigtig mange af de anbragte børn har klart mere omfattende vanskeligheder, end der lægges op til fra Socialministeriets side.

Annonce:

– Vi oplever rigtig tit, at plejefamilier sidder med et barn, der har meget større udfordringer end det, de fik at vide, fortæller Thomas Vorre, der sammen med sin hustru selv fungerer som plejefamilie.

– Er det også noget I selv har oplevet som plejeforældre?

– Ja, faktisk for nyligt, siger han.

Svært ved empati
Desuden kan Thomas Vorre ’i den grad’ nikke genkendende til billedet af de store udfordringer, de unge har - ikke mindst når anbringelsen ophører.

– Det kendetegner mange anbragte børn, at de kommer fra nogle meget udfordrede familier. De har oplevet nogle rigtig hårde ting. Den historie, man ser med Jørn, er næsten den samme for allesammen.

– Rigtig mange af vores plejebørn har bl.a. svært ved at være empatiske, så har rigtig svært ved at danne sociale relationer og vedligeholde dem, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: