'Til dig som er gift med et barn': Sverige trækker pjece tilbage

En pjece i Sverige om ægteskab med børn giver politiske dønninger hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Nu er pjecen trukket tilbage

Socialdemokratiet håber, at det aldrig kommer til at ske i Danmark, mens Dansk Folkeparti ser det som en øjenåbner.

Det drejer sig om en pjece henvendt til voksne, der er gift med et barn, som de svenske social- og integrationsmyndigheder udsendte for nyligt og netop har trukket tilbage.

Med titlen 'Information til dig som er gift med et barn' skrev Socialstyrelsen og migrationsverket blandt andet, at det er ulovligt at være gift med et barn og have sex med nogen under 15 år, selv om man er gift og har børn sammen.

'Jeg håber aldrig noget lignende bliver nødvendigt i Danmark', skriver Socialdemokratiets integrationsordfører Mattias Tesfaye på Twitter.

Problemet er ikke selve pjecen, men derimod, at der er behov for den, forklarer Mattias Tesfaye.

'Det skræmmer mig, at vores naboland tilsyneladende har vurderet, at det er nødvendigt at udgive den. Troede, vi havde lagt den slags bag os', skriver han.

'Upassende at bo sammen'
I pjecen skriver de svenske myndigheder, at 'Sex er frivilligt, selv inden for ægteskab', og at 'en pige / kvinde har ret til at afbryde, hvis hun ønsker at afslutte en graviditet'.

'Børn under 15 år har en absolut ret til beskyttelse mod seksuelle handlinger, og derfor er det upassende at I bor sammen. Dette gælder også hvis I har fælles børn', står der i pjecen, som nu er trukket tilbage.

På den side hvor pjecen tidligere var slået op, står nu:

'Efter stærke reaktioner har Socialstyrelsen besluttet at trække materialet om børn som ægtefæller tilbage'.

Enhedschef i Socialstyrelsen Petra Rinman forklarer, at pjecen har vakt 'stærke reaktioner og mange meninger', og at den derfor er trukket tilbage.

Den nyhed glæder børneministeren i Sverige, selv om materialet er produceret under et mandat fra regeringen.

- Jeg savner ord, det er fantastisk, siger børn, ældre og ligestillingsminister Lena Hallengren (S) til Expressen.

- Hvad angår spørgsmålet om børneægteskab, er det ikke tilladt i Sverige, og det skal udtrykkes med al den ønskelige klarhed, siger Lena Hallengren (S).

'Godmorgen Sverige'
Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, mener, at pjecen om barnebrude burde være en øjenåbner for svenskerne.

Espersen citerer derfor et tweet fra en politisk sekretær hos Sverige Demokraterne.

'Ja, som Sofie Bergqvist så rigtigt udtrykker det: "Godmorgen, Sverige". Forstår vi mon nu, at vi lever i et land, hvor staten er nødt til at udsende information af denne art?' skriver Søren Espersen.

En række svenske politikere har også vendt sig mod pjecen. Blandt andre gruppeformand for Moderaterna i Riksdagen, Tobias Billström.

I Sverige er det forbudt at gifte sig med en person under 18 år, men alligevel svarede 132 børn, at de var gift i en undersøgelse fra Sveriges Migratiosnråd i 2016.

I Danmark kunne personer under 18 år tidligere blive gift ved det, som man kaldte et 'kongebrev'. Men fra 2017 blev dette ikke længere muligt.

I februar 2016 oplyste integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse, at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med en ægtefælle eller samlever. De skulle skilles ad og bo hver for sig.

Efterfølgende blev 17 par skilt ad uden en såkaldt partshøring, hvilket viste sig at være brud på forvaltningslovens paragraf 19.

Der var seks danske barnebrude i 2015

Der blev givet seks dispensationer (det gamle 'kongebrev') til danske par, der ønskede at blive gift, selv om minimum én af parterne har været under 18 år i 2015.

I det første halvår af 2016 var der 10 sager, der var under behandling, om udenlandske gifte par i Danmark, hvor minimum én af parterne var under 18 år. Det er ikke ensbetydende med, at alle 10 pars ansøgninger om at få deres ægteskaber godkendt blev godkendt.

Det har været praksis i Danmark, at par, der kan påvise, at deres ægteskab er godkendt fra hjemlandet, også får deres ægteskab godkendt i Danmark. Den praksis blev afskaffet i 2017, hvis personerne var under 18 år.

Kilde: Daværende social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) 2016

Pjece til voksne gift med børn - Hvad mener du?

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Socialstyrelsen i Sverige.