Tiltalt for overfald på Papes forlovede: Mangler bevis for hadforbrydelse

Slovakisk mand er tiltalt for overfald på justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede og kræves udvist

Josue Medina Vásquez og Søren Pape Poulsen. Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix
Josue Medina Vásquez og Søren Pape Poulsen. Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod en 34-årig slovakisk mand for overfald på justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede.

Varetægtsfængslingen af slovakken blev da også forlænget i 14 dage onsdag i Københavns Byret, men sigtelsen om, at der skulle være foregået en hadforbrydelse frafalder.

I byretten er der samtidig kommet nye detaljer om sagen frem.

Papes forlovede, Josue Medina Vásquez, har forklaret ved en genafhøring, at han blev slået med knytnæve af den 34-årige slovak på højre kind foran LA Bar i det indre København, hvor episoden fandt sted natten til 17. maj. En undersøgelse på Frederiksberg Hospital har vist en hævelse på højre kindben og kæbe.

Spyttede
En dørmand på LA Bar, hvor kontroversen fandt sted, har desuden forklaret, at han så slovakken spytte efter Josue Medina Vásquez. Papes kæreste har tidligere forklaret, at slovakken sagde 'I don’t like homoes' til ham, men det hørte dørmanden ikke.

Slovakken er ikke længere sigtet efter racismeparagraffen, da dette ikke kan bevises sagt i en bredere kreds. Ingen andre end Papes forlovede har angiveligt hørt sætningen 'I don’t like homoes'.

Video-materiale fra LA Bar viser ifølge anklageren, at Josue Medina Vásquez forlod baren et halvt minut før slovakken. Optagelser viser angiveligt også, at slovakken, der var i Danmark med nogle venner for at følge ishockey-VM, jagtede Josue Medina Vásquez og spyttede efter ham.

Videoen viser dog ikke det slag, Josue Medina Vasquez har forklaret, at han fik tildelt af slovakken, oplyser anklager Jack Hurup.

Slovakken er nu tiltalt for simpel vold efter straffelovens § 244 og kræves udvist. Men han nægter sig skyldig i alle anklager.

Til VM i ishockey
Ifølge retsreferatet fra grundlovsforhøret 17. maj, som er lavet for en række danske medier, forklarede Josue Medina Vásquez cirka kl. 03.30 samme morgen til politiet, at den nu fængslede uden varsel slog ham på højre side af ansigtet/halsen med knyttet hånd samtidig med, at han udtalte 'I don't like homoes'.

Ifølge Josue Medina Vásquez' første forklaring til politiet havde han ikke på forhånd talt med den anholdte.

- Den forurettede husker ikke, at han har talt med den tiltalte inde på baren, siger anklager Jack Hurup.

Efterfølgende er det dog kommet frem i retten, at de to havde kontakt til hinanden adskillige gange forud for deres kontrovers.

Ifølge slovakken så tilbød Papes forlovede ham shots mindst to gange inde på baren, oplyste forsvarsadvokat Michael Sahl i retten.

På overvågningsvideo er parterne set stående tæt på hinanden. Overvågning udenfor viser også, at Papes forlovede ikke blev slået ved et gelænder, som han tidligere har forklaret, oplyser forsvarsadvokat Michael Sahl.

- Derfor har den forurettedes forklaring en tvivlsom lødighed, siger slovakkens forsvarsadvokat Michael Sahl.

Den 34-årig slovakiske skatteadvokat, som nu er tiltalt i sagen, forklarede i første omgang, at han selv først blev slået i ansigtet af Søren Papes forlovede - og at de to havde været i en form for infight, hvor de holdt i hinandens arme.

Desuden fortalte manden, at han aldrig havde sagt noget nedladende om homoseksuelle.

Episoden fandt sted omkring klokken 03.30 om natten ud for den livlige LA Bar på Gammel Mønt i det centrale København.

Dommeren i Københavns Byret fængslede i første omgang den 34-årige i 13 dage. Men kun for voldsforholdet, da dommeren ikke fandt begrundet mistanke for, at manden havde overfaldet Josue Vasquez på grund af hans seksuelle orientering.

Den påståede udtalelse 'I don’t like homoes' kan dog teknisk set stadig få effekt for, hvor hårdt den slovakiske ishockey-fan eventuelt bliver dømt.

Et knytnæveslag giver typisk 30-40 dage, men anklagemyndigheden vil forsøge at skærpe straffen, fordi de fortsat mener, at overfaldet 'har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende.'

Løkke blandede sig
Sagen om opgøret mellem justitsministerens forlovede og den slovakiske ishockey-fan har vakt stor opmærksomhed. Særlig efter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) dagen efter episoden var lynhurtig til at konkludere, at der havde været tale om en hadforbrydelse mod Josue Medina Vasquez.

Det skete, da Løkke på Twitter skrev:

'Rystet over, at Søren Papes samlever Josue Medina Vazquez er blevet udsat for en hadforbrydelse. Man skal frit kunne leve sit liv, som man ønsker. Det burde være en selvfølge i 2018. Tanker til Søren og Josue.

I lyset af, at anklagemyndigheden nu frafalder sigtelsen for hadforbrydelse, har Ekstra Bladet forsøgt at få en kommentar fra statsministeren til sin udtalelse.

Indtil videre uden held.