Boligejere over hele landet kan læne sig tilbage i sofaen og kigge rundt på væggene med et lille smil på læben.
Vinderne af en ny boligaftale, som blev indgået i går, sidder nemlig både på landet og i hovedstaden ifølge boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak.
- Vinderne er dem, som slipper for de store stigninger i grundskylden, og det er hovedsageligt de dyre boliger i København og i Nordsjælland, siger han.
- Samtidig er der også vindere ude på landet, som dels får penge tilbage i skat, og fremover kommer til at betale mindre, vurderer boligøkonomen.
Hans Engell: Samuelsens store blå flop
De unge taber
Aftalen om boligskatten i fremtiden er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.
Politikerne med finansminister Kristian Jensen i spidsen smilede da også fra øre til øre, da aftalen skulle sælges til vælgerne. Men ikke alle kan smile.
- Taberne bliver den yngre generation, som skal ind på boligmarkedet, siger Morten Skak.
- De nuværende boligejere, der typisk er ældre, får en skatterabat, som de unge, der flytter ind, ikke får. Derfor har aftalen en generations-ulighed, forklarer han.
Ekstra Bladet spurgte unge danskere hvad de synes om den nye boligskatteordning. Hør hvad de sagde her. Video: Christian Ørtoft.
(Artiklen fortsætter efter grafikken)
Du kan se boligskatten for tre forskellige slags huse i alle kommuner her.
Brian M. jubler over boligskatteaftale: 'På Frederiksberg vil gevinsten være stor, meget stor'
Skattesmæk ved prisdyk
Boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, har samme vurdering af boligskattens vindere og tabere.
En indefrysning af en del af skatten kan også i ekstreme tilfælde give hårde skattesmæk til boligejere, når de skal sælge.
- I ekstreme eksempler, så kan der godt være nogle, som vil få et skattesmæk, når de sælger på grund af indefrysning, fortæller hun.
Skattesmækket rammer hårdt, hvis en bolig først bliver mere værd, men hen mod salgstidspunktet styrtdykker. I så fald skal man betale den indefrossede boligskat, selvom huset sælges med et tab.
Politisk forlig: Her er den nye boligskat
Virak til nytår
De nye boligskatter træder i kraft i 2021, hvor der ikke længere gives en skatterabat til nye købere.
Rabatten vil ifølge boligøkonomerne presser priserne i vejret, mens priserne formentlig vil falde lige så snart 2020 bliver til 2021.
- Det kan godt give noget virak på boligmarkedet, og det er lidt ærgerligt, at der kommer et element af spekulation. Det gælder dog kun i de dyre områder, hvor skatteforskellen måske er på 10.000 kroner, forklarer Lise Nytoft Bergmann.
De nye boligskatter forventes at være 20 milliarder mindre sammenlagt i forhold til i dag, og det betyder, at der er færre offentlige kroner til for eksempel velfærd.
I dag kommer der cirka 42 milliarder ind i boligskatter, hvilket er mere en hele folkeskolen koster.
Mette F. angriber Løkke: Hvor sent skal danskerne på pension?